Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta12414.04.20157
Kaupunginhallitus18427.04.20155
Kaupunginhallitus20204.05.20154

9369-2012 (613, 627)

Kumppanuussopimus Mäntymäen kaupunginosan korttelien 9, 17 ja 20 asemakaavan muuttamiseksi (os. Kunnallissairaalantie 36-52) (Yt)

Tiivistelmä:

Turun kaupungin ja TVT Asunnot Oy:n kesken laaditaan yhteistyösopimus, jolla sovitaan tehtävä- ja kustannusjaosta, yhteisen ohjausryhmän perustamisesta ja tavoiteaikataulusta sopimuksen kohteena olevan alueen asemakaavanmuutoksen valmistelussa. Tarkoituksena on yhteistyötä tekemällä jouduttaa asemakaavoitusta ja kaavoittaa kaupunkikuvallisesti eheä, alueen ominaispiirteet huomioon ottava, kohtuuhintaisesti toteutettava asuinkerrostaloalue, jossa on monipuolinen huoneisto- ja asukasjakauma. Sopijaosapuolet ovat valmistelleet yhteistyössä kumppanuussopimuksen, joka on hyväksytty TVT Asunnot Oy:n hallituksessa 5.3.2015. Sopimusalueen rajaus on esitetty kumppanuussopimuksen liitteenä.

Ksylk § 124

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö 31.3.2015:

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.6.2014 § 110 kaupunkistrategian ja strategiset ohjelmat. Kilpailukyky ja kestävä kasvu -ohjelman teemassa 3.3. Rakentuva kaupunki ja ympäristö on tavoitteena mm. edistää maankäytön kehittämistä kumppanuuksia ja yhteistyömalleja korostavalla toimintamallilla.

TVT on anonut asemakaavanmuutosta kaupungilta pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla vuokraamilleen tonteille Mäntymäki-9-1 (os. Kunnallissairaalantie 48–52) ja Mäntymäki-20-2 ja -3 (os. Kunnallissairaalantie 38–46) sekä omistamalleen tontille 17-4 (os. Kunnallissairaalantie 36). Aloitteen mukaan tonteilla 9-1, 20-2 ja -3 olevat asuinrakennukset eivät vastaa nykyajan vaatimustasoa varustetason, asuntokoon ja viihtyvyyden osalta, eivätkä asuinrakennukset ole saneerattavissa nykyajan vaatimustasolle TVT:n toteutettavissa olevin kustannuksin. Rakentamaton tontti 17.-4 liittyy kaupunkikuvallisesti samaan kokonaisuuteen.

Nykytilanne

Turun yleiskaava 2020:ssa korttelit 9 ja 20 on osoitettu kerrostalovaltaisiksi asuntoalueiksi AK ja kortteli 17 julkisten palvelujen ja hallinnon alueeksi PY, joka varataan julkisten palveluiden ja hallinnon lisäksi asumisen, virkistyksen sekä alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön. Asemakaavassa korttelit 9 ja 20 ovat 1940- ja 60-luvuilla kaavoitettuja asuinrakennusten korttelialueita ja kortteli 17 1950-luvulla kaavoitettua yleisten rakennusten korttelialuetta.

Tontilla Mäntymäki-9-1 on neljä vuonna 1945 valmistunutta 3-kerroksista asuinkerrostaloa, tontilla Mäntymäki-20-2 kahdeksan vuonna 1945 hätäasuntotuotantona rakennettua 2-kerroksista asuinkerrostaloa sekä kaksi talousrakennusta. Tontilla Mäntymäki-20-3 on vuonna 1965 valmistunut 2-3 kerroksinen vanhusten asuntolarakennus.   

Kaupungin omistamalla tontilla Mäntymäki-17-1 on vuonna 1939 lastenkodiksi valmistunut rakennus. Nykyisin rakennuksessa toimii Mäntymäen perhekuntoutuskeskus ja Mikaelin koulun Mäntymäen yksikkö.

Turun kaupunki omistaa sopimusalueeseen kuuluvat ja rajautuvat katu- ja puistoalueet. Suunnittelualueeseen rajautuu myös kaupungin omistamia asuin- ja liikerakennusten sekä autopaikkojen korttelialueita. Toivolankadun varrella asuin- ja liikerakennusten kortteli on vuokrattu TVT Asunnot Oy:lle ja Luolavuorentien varrella autopaikkojen korttelialue Turun Ensi- ja Turvakoti ry:lle.

Asemakaavanmuutoksen valmistelu

Kaupunginhallituksen päätöksen ja sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen TVT Asunnot Oy teettää sopimusalueelle 2-3 vaihtoehtoista tontinkäyttösuunnitelmaa ja sopijaosapuolet määrittelevät suunnittelulle tavoitteet. Tavoitteena on, että kaupunginhallitus päättää tavoitteiden hyväksymisestä ja kaavoituksen käynnistämisestä 31.12.2015 mennessä, asemakaavoituksen edellyttämät selvitykset, lausunnot ja nähtävilläolot saadaan valmiiksi 31.12.2016 mennessä ja asemakaava kaupunginvaltuuston päätettäväksi vuoden 2017 aikana.  

Sopijaosapuolet toteavat yhteisesti, että kumppanuussopimus ei syrjäytä kaavoitukselle lainsäädännössä asetettuja tavoitteita ja sisältövaatimuksia eikä sopimuksella sovita asemakaavan sisällöstä.

Kaupunki perii TVT Asunnot Oy:ltä sopimuksen allekirjoitushetkellä voimassa olevan kaavoitustaksan mukaisesti asemakaavan laatimisesta aiheutuneet kustannukset. Kaupunginvaltuusto on 2.3.2015 § 40 päättänyt asemakaavan laatimisesta ja käsittelystä perittävistä maksuista. 1.5.2015 voimaan tulevan taksan mukaan kumppanuussopimuksessa tulee sopia valmistelutyön enimmäishinnasta. TVT Asunnot Oy ei ole tässä sopimuksessa katsonut tarpeelliseksi määritellä enimmäishintaa.

Liite 1Kumppanuussopimus

Liite 2Sopimusalue (sopimuksen liite)

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevan Mäntymäen kaupunginosan kortteleita 9, 17 ja 20 koskevan kumppanuussopimuksen ja valtuuttaa ympäristötoimialan toimialajohtajan allekirjoittamaan sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Eklund ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kh § 184

Liite 1Kumppanuussopimus liitteineen

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan Mäntymäen kaupunginosan kortteleita 9, 17 ja 20 koskevan kumppanuussopimuksen ja valtuuttaa ympäristötoimialan toimialajohtajan allekirjoittamaan sopimuksen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Rantasen von Frenckell-Rambergin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Eklund ja Manni ilmoittivat olevansa esteellisiä eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn.

Kh § 202

Pöydältä 27.4.2015 § 184

Oheismateriaali 1Kirjelmä

PäätösAsia pantiin pöydälle Lindholmin Pietarin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Eklund ja Manni ilmoittivat olevansa esteellisiä eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn. Eklundin tilalla asian käsittelyyn osallistui Ilola.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.


Liitteet:

Ksylk § 124
Liite 1:Kumppanuussopimus
Liite 2:Sopimusalue (sopimuksen liite)

Kh § 202
Liite 1:Kumppanuussopimus liitteineen