Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20804.05.20157

4105-2015 (639)

Raitiotien yleissuunnitelman lähettäminen lausunnoille

Tiivistelmä:

Turun raitiotien yleissuunnitelman vaikutukset sekä kustannukset on selvitetty. Raitiotie vastaa kaupunginhallituksen asettamiin tavoitteisiin parhaiten kilpailukyvyn, kasvun ja vetovoiman, kaupunkirakenteen tiivistämisen, joukkoliikenteen käytön lisäämisen sekä kaupunkikuvan viihtyvyyden osalta. Sen sijaan taloudellisiin tavoitteisiin superbussi vastaa raitiotietä paremmin. Raitiotien yleissuunnitelmasta pyydetään lausuntoja ja mielipiteitä, joiden käsittelyn jälkeen kaupunginhallitus ottaa kantaa jatkotoimenpiteisiin.

Kh § 208

Liikennesuunnitteluinsinööri Juha Jokela 29.4.2015:

Aiemmat päätökset

Turun kaupunginvaltuusto teki 14.12.2009 § 278 pikaraitiotien toteuttamista koskevan periaatepäätöksen, jonka mukaan raskaimmin kuormitetuille linjoille toteutetaan pikaraitiotie, kun sille on rahoitukselliset ja kaavalliset edellytykset sekä valtion rahoitus ja muiden seudun kuntien osuus toteutuksesta on sovittu ja että pikaraitiotien toteuttaminen ja siihen liittyvä maankäytön kehittäminen ratkaistaan kaupunkiseudun rakennemallissa. Turun kaupunkiseudun kuntien ja valtion välisessä maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimuksessa 2012-2015 todetaan mm. että Turun kaupunki ja valtio laativat tällä sopimuskaudella pikaraitiotien yleissuunnitelman. Turun kaupunginhallitus päätti 5.11.2012 § 510, että yleissuunnittelun lähtökohtana on integroituna kaupunkikehityshankkeena toteutettava raitiotieratkaisu. Raitiotien suunnittelu yhdistetään voimakkaasti muuhun kaupunkisuunnitteluun ja -kehittämiseen. Suunniteltavan raitiotieratkaisun tulee laajasti edistää kestävää kaupunkikehitystä, kasvua ja kilpailukykyä.

Turun raitiotien yleissuunnittelu alkoi tammikuussa 2013. Turun kaupunginhallitus hyväksyi 29.4.2013 § 206 raitiotien yleissuunnitelman tavoitteet otsikkotasolla seuraavasti; 1) Kaupungin kilpailukyky, kasvu ja keskustan vetovoima nousevat, 2) kestävä kaupunkirakenne, 3) sujuva liikennejärjestelmä ja houkutteleva joukkoliikenne, 4) kaupungin asukkaiden viihtyvyys ja hyvinvointi lisääntyvät sekä 5) taloudellisesti kestävä investointi.

Kaupunginhallitus päätti 14.4.2014 § 158, että Turun raitiotien yleissuunnitelma laaditaan esitettyjä reittejä pitkin kolmelle haaralle Kauppatorilta Runosmäkeen, Skanssiin ja Varissuolle. Lisäksi kaupunginhallitus päätti mm. raitiotien laajentamisen reittivertailun laatimisesta sekä suunnittelu- ja vertailuperiaatteista.

Raitiotien yleissuunnitelman vaikutukset ja kustannukset

Raitiotietä on suunniteltu integroituna kaupunkikehityshankkeena. Turku on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin noin 1600 asukkaalla vuodessa. Turun tavoitteena on kaupunkiseudun rakennemallin mukaisesti kasvun jatkaminen siten että Turussa olisi noin 210 000 asukasta vuonna 2035, mikä yhdessä seudun kasvun kanssa tarkoittaisi 25 prosentin lisäystä matkamäärissä. Raitiotie on mahdollisuus houkutella investointeja ja vastata kasvuun sekä muuttaa Turun urbaania ilmettä. Samalla raitiotie on myös mahdollisuus pitkän aikajänteen maankäytön ja liikennejärjestelmän kehittämisessä. Suunnitellun kolmen raitiotiehaaran varrelle on arvioitu rakennettavan uusia asuntoja lähes 20 000 asukkaalle vuoteen 2035 mennessä. Merkittäviä raitiotien varren maankäytön kehittämismahdollisuuksia ovat muun muassa Itäharju, Kupittaa, Matkakeskus ja Skanssi. Raitiotien laajentamismahdollisuudet seudulliseksi järjestelmäksi on selvitetty.

Kolmihaaraisen raitiotien vaikutuksia on verrattu nykyisen kaltaiseen bussijärjestelmään sekä niin sanottuun superbussijärjestelmään, jossa raitiotiekäytäviä liikennöidään raitiotietä vastaavilla liikennejärjestelyillä esimerkiksi tuplanivelbusseilla.

Raitiotie vastaa kaupunginhallituksen asettamiin tavoitteisiin parhaiten kilpailukyvyn, kasvun ja vetovoiman, kaupunkirakenteen tiivistämisen, joukkoliikenteen käytön lisäämisen sekä kaupunkikuvan viihtyvyyden osalta. Sen sijaan taloudellisiin tavoitteisiin superbussi vastaa raitiotietä paremmin. Superbussi voisi toimia esivaiheena raitiotielle. Superbussin lisäksi kaksihaarainen Varissuo-Runosmäki raitiotie on yhteiskuntataloudellisesti kannattava.

Turun raitiotien kustannusarvio on eurooppalaista keskitasoa sekä investointi- että liikennöintikustannusten osalta joskin hankkeiden vertailu on vaikeaa hankkeiden sisällön, paikallisten olosuhteiden sekä lainsäädännön eroista johtuen. Kolmihaaraisen raitiotien infrastruktuuri-investoinnin kustannusarvio on 303 miljoonaa euroa, mikä sisältää noin 37 miljoonan euron riskivarauksen. Varikkoinvestointi ja kalustohankinta kuoletetaan raitiotien liikennöintikustannusten yhteydessä.

Lausuntopyynnöt ja mielipiteet

Päätöksenteon pohjaksi Turun raitiotien yleissuunnitelmasta pyydetään lausuntoja sidosryhmiltä sekä mielipiteitä kansalaisilta 8.6.2015 mennessä. Lausuntopyynnöissä pyydetään erityisesti ottamaan kantaa seuraaviin seikkoihin:

·        Miten Turun raitiotie vaikuttaisin toimintaanne?

·        Millaisia vaikutuksia näette raitiotiellä olevan koko Turun tai Turun keskustan kehitykseen? Entä Turun seudun kehitykseen?

·        Miten kuntanne / organisaationne suhtautuu raitiotien laajentamiseen seudulliseksi Turun naapurikuntiin? Mitkä ovat mielestänne tärkeimmät keinot Turun seudun joukkoliikenteen kehittämiseen seuraavan kymmenen vuoden aikana ja pidemmällä aikavälillä?

·        Mitä näette raitiotien ja superbussin eroiksi?

Liite 1Tahot, joilta pyydetään lausuntoa

Oheismateriaali 1Linkki yleissuunnitelmaraporttiin:

http://www.turunraitiotie.info/raportti_Turku_lowres.pdf

Oheismateriaali 2Linkki yleissuunnittelumateriaaliin:

http://www.turunraitiotie.info/raportit.html

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun raitiotien yleissuunnitelmasta pyydetään lausunnot liitteessä 1 mainituilta sidosryhmiltä siten, että lausunnot tulee antaa viimeistään 8.6.2015.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

laupEviva-hanke
laupFinavia Turku Airport
laupHelsingin kaupungin liikennelaitos, raitiotieliikenne
laupHelsingin seudun liikenne
laupKaarinan kaupunki
laupLiedon kunta
laupLiikenne- ja viestintäministeriö
laupLiikenneturva, Turun aluetoimisto
laupLiikennevirasto
laupLiikenteen turvallisuusvirasto Trafi
laupLinja-autoliitto Lounais-Suomen osasto
laupLounais-Suomen poliisilaitos
laupLounais-Suomen Taksiyrittäjät ry
laupLänsi-Suomen Kuljetusyrittäjät ry
laupMuseovirasto
laupNaantalin kaupunki
laupOy Turku Energia-Åbo Energi Ab
laupRaision kaupunki
laupSuomen Lasten Parlamentti
laupSuomen Paikallisliikenneliitto ry
laupTampereen kaupunki
laupTurku Touring Oy
laupTurkuseura - Åbosamfundet ry
laupTurun ammattikorkeakoulu Oy
laupTurun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta - TUO
laupTurun Autoilijat ry
laupTurun kauppakamari
laupTurun luonnonsuojeluyhdistys ry
laupTurun Satama Oy
laupTurun Taksit ry
laupTurun Ydinkeskustayhdistys ry
laupTurun yliopisto
laupTurun yliopiston ylioppilaskunta
laupTurun Yrittäjät ry
laupTyö- ja elinkeinoministeriö
laupValtiovarainministeriö
laupVarsinais-Suomen ELY-keskus
laupVarsinais-Suomen liitto
laupVarsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri ry
laupVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
laupVarsinais-Suomen Yrittäjät
laupVR-Yhtymä Oy
laupYmpäristöministeriö
laupÅbo Akademi
laupÅbo Akademis Studentkår
laupKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
laupKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
laupKiinteistöliikelaitos
laupMonikulttuurisuusneuvosto
laupMuseokeskus
laupNuorisovaltuusto
laupTurun kaupungin vanhusneuvosto
laupTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
laupTurun Seudun Kehittämiskeskus
laupVammaisneuvosto
laupVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
laupVesiliikelaitoksen johtokunta
tiedJokela Juha


Liitteet:

Kh § 208
Liite 1:Tahot, joilta pyydetään lausuntoa