Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19227.04.201513

7644-2014 (022, 013)

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätös

Tiivistelmä: -

Kh § 192

Keskusvaalilautakunnan sihteeri, hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki ja kaupunginlakimies Jukka Vanto:

Jukka ja Tiina Kumpuvuori kantelivat eduskunnan oikeusasiamiehelle Turun kaupungin vuoden 2014 europarlamenttivaalijärjestelyistä. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on antanut kanteluun oheismateriaalina olevan 9.4.2015 päivätyn päätöksen.

Kantelun kohteena olleiden vuoden 2014 europarlamenttivaalien järjestelyjen osalta voidaan todeta, että em. vaaleihin hankittiin esteettömiä äänestyskoppeja ja käytiin läpi äänestyspaikkojen sisääntuloja, ovien leveyksiä, kynnyksiä, luiskia jne.

Kun oikeusministeriön ohjeistus vuoden 2015 eduskuntavaaleja varten saatiin tammikuun lopulla 2015 keskusvaalilautakunnalle tiedoksi, lautakunta totesi, että esteettömien äänestyskoppien vaatimukset olivat aikaisemmasta tiukentuneet. Keskusvaalilautakunta tilasikin välittömästi Invalidiliitto ry:n ohjeiden mukaisia äänestyskoppeja siten, että vuoden 2015 vaaleissa kaikilla Turun äänestyspaikoilla oli sellaiset käytössä.

Keskusvaalilautakunta on kiinnittänyt entistä enemmän huomiota äänestyspaikkojen esteettömyyteen sekä äänestyspaikalla toimivien kouluttamisessa että huolehtimalla yhdessä Tilapalvelujen kanssa ramppien, luiskien, pihatasoitusten yms. hankkimisesta äänestyspaikoille. Esteettömyyteen kuuluu myös valaistus ja siksi äänestyspaikoille on toimitettu lisävalaisimia, kun ne ovat olleet tarpeen.

Esimerkiksi äänestyskoppien sijoittelulla ja lähistön lasiseinien tilapäisellä peittämisellä on turvattu vaalisalaisuuden säilyminen. Myös koulutuksessa on kiinnitetty huomiota vaalipaikalla toimivien menettelyihin, jotta vaalisalaisuus ei vaarannu ja tietosuoja muutenkin toteutuu.

Oheismateriaali 1Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätös 9.4.2015

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.