Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19127.04.201512

13746-2013 (011, 444, 014)

Jäsenten valitseminen monikulttuurisuusneuvostoon toimikaudelle 2015 - 2016

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 16.6.2014 § 261 monikulttuurisuusneuvoston perustamisesta sekä neuvoston kokoonpanosta ja tehtävistä. Kaupunginhallitukselle esitetään jäsenten valitsemista vieraskielisiä kuntalaisia edustavien järjestöjen sekä ao. lauta- ja johtokuntien tekemien ehdotusten mukaisesti. Lisäksi kaupunginhallitus nimeää neuvostolle puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Kh § 191

Johtaja Pekka Sundman, kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa ja erityisasiantuntija Anri Niskala 16.4.2015

Kaupunginhallitus päätti monikulttuurisuusneuvoston perustamisesta Turun kaupunkiin 16.6.2014 § 261. Monikulttuurisuusneuvosto tukee kaupungin lakisääteistä tehtävää kotouttamisessa sekä edistää maahanmuuttajien osallisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Neuvoston kokoonpanoksi hyväksyttiin

- 1 luottamushenkilö kaupunginhallituksesta

- 6 luottamushenkilöä kaupungin lauta/-johtokunnista

- 6 edustajaa vieraskielisiä kuntalaisia edustavista järjestöistä

- 1 asiantuntijajäsen kaupungin virkamieskunnasta

Neuvoston toimikausi on kaksi kalenterivuotta kerrallaan. Kaupunginhallitus nimeää puheenjohtajan. Kaupunginhallitus hyväksyy neuvostolle vuosittain toimintamäärärahan.

Lauta- ja johtokunnat ovat nimenneet ehdokkaansa luottamuselintoimikunnan käsittelyn pohjalta.

Järjestöille tiedotettiin neuvostoon hakeutumisesta suoralla yhteydenotolla, verkossa ja verkostojen kautta maaliskuussa 2015. Järjestöt saivat nimetä ehdokkaansa verkossa tai kirjeitse 6.4.2015 mennessä. Ehdokkaaksi ilmoittautuvalla on oltava edustamansa järjestön hyväksyntä ja tuki. Määräpäivään mennessä saatiin 20 jäsenehdokasta.

Valittavien kuuden järjestöedustajan tulee edustaa mahdollisimman kattavasti eri kieli- ja maahanmuuttajaryhmiä. Valittavaksi ehdotettavat järjestöjäsenet taustajärjestöineen muodostavat laajan ja monipuolisen verkoston Turun alueen kieli- ja maahanmuuttajaryhmistä. Kaupungin lakisääteinen velvoite kotouttamistyölle koskee kaikkia pysyväisluonteisesti maassa olevia. Tämän vuoksi ehdotettujen järjestöjen jäsenistö kattaa Turun alueen suurimpia kieliryhmiä sekä edustaa eri taustaisia ja eri elämäntilanteissa olevia maahanmuuttajia. Ehdotetuilla yhdistyksillä on laaja jäsenistö. Ehdokasvalinnassa on huomioitu tasapainoinen ikä- ja sukupuolijakauma. Jäsenvalinnassa on lisäksi katsottu eduksi jäsenen oma maahanmuuttajatausta.

Virkamieskunnan edustajan valinnassa on painotettu elinkeinopoliittista näkökulmaa ja yhteyttä strategiseen Kilpailukyky ja kestävä kasvu -ohjelmaan.

Monikulttuurisuusneuvostoon toimikaudeksi 2015 - 2016 esitetään valittavaksi

Lauta- ja johtokuntien edustajina:

Muhis Azizi / Nuorisolautakunta

Kerttu Palmunen / Kasvatus- ja opetuslautakunta

Heikki Hölttä / Sosiaali- ja terveyslautakunta

Tea Mattila / Liikuntalautakunta

Terhi Vörlund-Wallenius / Kulttuurilautakunta

Mikael Miikkola / Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta

Vieraskielisten järjestöjen edustajina:

Muhiadin Hersi / Yhdessä yhdistys

Vadim Bessonov / Suomi-Venäjä –seura

Elvi Sirkel / Inkerinsuomalaiset ja Eestiläiset ry

Andrei Kuusinen / International Students of Turku Universities

Hulya Kytö / Daisy eläkeläiset

Mohammad Badawieh / Mpkk – Monikulttuurinen päivähoito, koulu ja koti ry

Virkamieskunnan edustajana:

Pasi Ahola, erityisasiantuntija, kaupunkikehitysryhmä/Turun kaupunki

Neuvoston esittelijänä toimii hyvinvointi- ja maahanmuuttoasioiden kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa. Sihteerin tehtävistä vastaa konsernihallinnon kaupunkikehitysryhmä.

Luottamuselintoimikunta on 22.4.2015 käsitellyt asiaa ja päättänyt esittää kaupunginhallituksen edustajaksi neuvostoon Vilja Siitosen.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää valita jäsenet monikulttuurisuusneuvostoon toimikaudeksi 2015 - 2016 edellä esitetyn mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää nimetä monikulttuurisuusneuvoston puheenjohtajaksi Muhis Azizin ja varapuheenjohtajaksi Heikki Höltän.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lindholmin Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.