Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19027.04.201511

3989-2015 (014)

Vanhusneuvoston asettaminen toimikaudelle 2015 - 2016

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 2.2.2015 § 51 vanhusneuvoston toimintamallin uudistamisesta ja toimintasäännöstä. Turussa vanhusneuvosto on kaupunginhallituksen päätöksellä toiminut vuodesta 2001 ja ns. vanhuspalvelulain tultua voimaan 1.7.2013 sen asema muuttui lakisääteiseksi. Kaupunginhallitukselle esitetään vanhusneuvoston asettamista sekä jäsenten ja heidän henkilökohtaisten varajäsentensä valitsemista toimikaudeksi 2015 - 2016 toimintasäännön mukaisesti. Samalla kaupunginhallitus nimeää jäseniksi valituista puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Kh § 190

Erityisasiantuntija Anri Niskala ja kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 22.4.2015:

Vanhusneuvosto toimii Turussa asuvien ikääntyvien henkilöiden osallistumisen ja vaikuttamisen kanavana ja tarkastelee asioita heidän näkökulmastaan nostamalla asioita yleiseen keskusteluun. Vanhusneuvoston lakisääteisiin ja toimintasäännön mukaisiin tehtäviin kuuluu mm. osallistuminen kaupungin eri toimialojen suunnitteluun ja arviointiin asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka ikääntyneen väestön tarvitsemien palvelujen kannalta ns. vanhuspalvelulaissa tarkoitetulla tavalla. Vanhusneuvoston tehtävänä on myös tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja vanhuksia ja ikääntyviä kaupunkilaisia koskevissa asioissa. Vanhusneuvosto tekee yhteistyötä Turun muiden vaikuttajaryhmien kanssa.

Kaupunginhallituksen 2.2.2015 § 51 vahvistaman toimintasäännön mukaan vanhusneuvostossa on kolmetoista (13) varsinaista jäsentä ja heillä kullakin henkilökohtainen varajäsen. Kahdeksan (8) varsinaista jäsentä ja heidän varajäsentään edustaa eläkeläis- ja vanhusjärjestöjä ja viisi (5) jäsentä varajäsenineen edustaa kaupunginhallituksen nimeämiä luottamushenkilöitä. Kaupunginhallitus valitsee vanhusneuvoston toimikauttaan vastaavaksi ajaksi.

Vanhusneuvoston eläkeläis- ja vanhusjärjestöedustajien nimeämisen valmistelu on tehty asiakkuus- ja osallisuus – vastuualueella. Turun kaupungintalolla järjestettiin 19.3.2015 vanhusneuvoston toimintaa, tavoitteita ja työskentelyä sekä jäsenen tehtäviä koskeva avoin informaatiotilaisuus. Kutsu tilaisuuteen julkaistiin sanomalehdissä ja lähetettiin tiedossa oleville ao. järjestöille sähköpostitse. Tilaisuudessa oli läsnä 32 järjestöedustajaa. Tilaisuuden jälkeen eläkeläis- ja vanhusjärjestöillä on 30.3.2015 mennessä ollut mahdollisuus ilmoittaa vanhusneuvostoehdokkaansa Turun kaupungille verkossa, sähköpostilla tai puhelimitse. Ehdokkaalla on edellytetty olevan järjestönsä hyväksyntä ja tuki. Määräaikaan mennessä tuli 24 ehdotusta.

Asiakkuudet ja osallisuus – vastuualueen jäsenehdotus perustuu vastuualueella määriteltyihin valintakriteereihin. Ehdotuksessa on pyritty huomioimaan sekä yhdenvertaisuus ja monipuolisuus että toiminnan jatkuvuus ja uudistuminen. Tavoitteena on ollut muodostaa mahdollisimman laaja ja monipuolinen Turun vanhusjärjestöjen verkosto, jossa puolet jäsenistöstä edustaa edellisen vanhusneuvoston kokemusta ja osaamista. Puolet ehdokkaista olisi uusia henkilöitä tuoreiden ideoiden ja ajatusten tuojina vanhusneuvoston toimintaan. Varsinaisen ja varajäsenen ehdotetaan edustavan eri järjestöä.

Vanhusneuvosto toimikaudelle 2015–2016 tulisi asettaa siten, että vanhusneuvostoon valitaan eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen ehdotusten pohjalta asiakkuus- ja osallisuus – vastuualueen vahvistamien valintakriteerien mukaisesti sekä luottamuselintoimikunnan 22.4.2015 tekemän ehdotuksen pohjalta seuraavat henkilöt:

Eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen edustajat:

Jäsen

 

Varajäsen

Mirja Kautonen

Turun Seudun Vanhustuki ry

Kaija Kiessling

Turun Työväen Eläkeläiset ry

Marjatta Sinervo, vpj

Pohjoisen Turun Eläkkeensaajat ry

Rauni Laine

Itä-Turun Eläkkeensaajat ry

Seppo Leivo

Turun kansalliset seniorit ry

Soile Ojanperä

Eläkeliiton Turun yhdistys

Hannu Mäkilä

Aarnen talli

Risto Saari

Valtion Eläkkeensaajat–Turku ry

Tarja Lessig

Ikinuoret Eläkkeensaajat ry

Rauno Mäkinen

Turun Eläkeläiset ry

Pekka Paatero

Turun Sotaveteraanit

Matti Rantanen

Paattisten - Vahdon sotaveteraanit ry

Leif Westerén

Åbo sv. pensionärsklubb r.f.

Solveig Basilier

Svenska Seniorer i Åboland r.f.

Marjut Aalto

V-S Muistiyhdistys ry

Soili Raitanen

SPR, Turun osasto

 

Luottamushenkilöt:

 

Jäsen

Varajäsen

 

Ulla-Maija Vierimaa, pj

 

Aila Harjanne

Raili Engdahl

Päivi Pietari

Heidi Haapala

Joni Lähteenmäki

Marko Laakso

Seppo Koski

Veikko Lehtonen 

Raili Meltovaara

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää asettaa vanhusneuvoston toimikaudelle 2015 - 2016 ja valitsee vanhusneuvoston jäsenet ja henkilökohtaiset varajäsenet edellä esitetyn mukaisesti. 

Lisäksi kaupunginhallitus päättää nimetä vanhusneuvoston puheenjohtajaksi Ulla-Maija Vierimaan ja varapuheenjohtajaksi Marjatta Sinervon.

Päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että vanhusneuvosto on voinut kokoontua nykyisen kaupunginhallituksen kaudella kaksi kertaa edellisen kauden kokoonpanolla.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedKunnan Taitoa Oy
aoTehtävään valitut
tpvIT-palvelut
tiedKonsernihallinto, asiakkuudet ja osallisuus
tiedTurun kaupungin vanhusneuvosto
tpvPaasivirta Anne