Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus16513.04.20156

3226-2015 (011)

Turun Ammattikorkeakoulun strategia 2015 - 2025

Tiivistelmä:

Turun Ammattikorkeakoulu Oy on pyytänyt pääomistajan lausuntoa Ammattikorkeakoulun strategisesta tavoitetilasta ja ohjelmista 2015 - 2025.

Kh § 165

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell ja yhteiskuntasuhteiden päällikkö Esa Tuomisto 7.4.2015:

Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus on kokouksessaan 13.3.2015 päättänyt lähettää pääomistajan lausuntoa varten alustavan suunnitelman Ammattikorkeakoulun strategisesta tavoitetilasta ja ohjelmista 2015-2025. Hallitus pyytää lausuntoa viimeistään 25.4.2015 mennessä, jotta strategiaprosessissa voidaan edetä suunnitellussa aikataulussa.

Ote hallituksen pöytäkirjasta ja strategialuonnos 3.3.2015 ovat oheismateriaalina.

Yhtiön strategialuonnos perustuu monipuoliseen ja laajaan sekä AMK:n sisäiseen että verkostomaiseen valmisteluun, johon on sisältynyt paitsi toimintaympäristön keskeisempien muiden strategiadokumenttien läpikäynti myös AMK:n yhteistyökumppanien sekä sidosryhmien erittäin mittava kuuleminen. Ansiokkaan laajapohjaisen valmistelun anti on selkeästi nähtävissä strategialuonnoksessa. Strategialuonnos asemoi ja roolittaa onnistuneesti Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n osaksi laajempaa toimintaympäristöä ja laajaa toimijakenttää.

Strategialuonnoksen ansiona on oikein mitoitettu kunnianhimoisuus yhdistettynä realismiin: toiminnan kehittämisen ja tavoitteiden rima on asetettu korkealle, mutta samalla on huolehdittu toteutettavuudesta. Turun Ammattikorkeakoulun erityinen rooli, vastuu ja oma tehtäväalue Turun seudun ja Varsinais-Suomen strategisessa kehittämisen kentässä on kuvattu erittäin selkeästi ja ymmärrettävästi. Yhdensuuntaisuus Turun kaupungin strategiaan ja strategisiin ohjelmiin sekä maakuntastrategiaan ovat yksi tämän asemoinnin kantavista teemoista. Tavoitteiden ja toiminnan tuloksellisuuden mittaamisen osalta Turun Ammattikorkeakoulu Oy suuntautuu vahvasti tulevaisuuteen – keskeisintä on elinkeinoelämän tarvitseman tulevaisuuden kärkiosaamisen ja innovaatiokyvykkyyden varmistaminen sekä hyvinvoinnin perusedellytysten turvaaminen jatkuvasti muuttuvassa globaalissa toimintaympäristössä.

Strategialuonnokseen valitut kaksi sisältöaluetta sekä toimintatapaa määrittävät kaksi painopistettä ovat oikeaan osuneita. Tulevaisuuden teknillisen innovaatiokorkeakoulun rakentamisen tavoite painoaloineen sekä hyvinvoinnin kehittäminen, jossa myös mm. kulttuurin ja osallisuuden ulottuvuudet on huomioitu, muodostavat tasapainoisen sisältökokonaisuuden.

Teknillisen innovaatiokorkeakoulun rakentamisen tavoite on hyvin linjassa Turun kaupungin strategiseen tavoitteeseen uudistaa yhteistyö teknillisten yliopistojen kanssa. Tavoitteeseen pääsyä ohjaa osaltaan maakunnan teknologiateollisuuden yrityksistä talvella 2014 - 2015 kerätty selvitysaineisto. Selvitys muodostaa myös Turun Ammattikorkeakoululle ajantasaisen vaatimusmäärittelyn alueen yritysten tärkeimpinä pitämistä osaamisen ja teknologioiden kehitystarpeista. 

Tarveselvitys toi selkeästi ilmi erityisesti yliopistotason teknisen osaamisen kapeikkoja, jotka muodostavat pullonkaulan Turun seudun ja maakunnan teknologiselle kilpailukyvylle. Turun AMK Oy on vastuutettu (KJP §27/26.2.2016) teknillisen ylemmän korkeakoulutuksen kehittämisen vastuutahoksi.

Selvityksessä nousi esiin myös useita teknologia-aloja, joissa osaamista olisi alueella vahvistettava yrityksiä palvelevan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (t&k&i) alalla.  Kuten koulutuksen osa-alueella, myös t&k&i –toiminnan kehittämisessä olennaista on yhteistyön tiivistäminen Suomen teknillisten yliopistojen kanssa. AMK:n rooli on t&k&i –toiminnan kehittämisessä on niin ikään erittäin keskeinen.

Turun seudun ja maakunnan vahvana prioriteettialana oleva meriklusteri – johon meriteollisuuden toimiala sisältyy- huomioidaan strategialuonnoksen 1. sisältöalueen kärkiteemana. Myös yrityksille tehty tarveselvitys osoitti, että meriteollisuuteen sisältyy ja liittyy laivateknisen ydinosaamisen rinnalla useita avainteknologioita, joilla on kriittinen merkitys meriteollisuuden toimialan kilpailukyvyn kehittymisessä ja vahvistumisessa nyt ja tulevaisuudessa: näitä ovat mm. energia- ja ympäristötekniikka, tuotanto- ja valmistustekniikka, mekatroniikka, informaatiotekniikka, automatiikka ja robotiikka, metallurgia ja hitsaustekniikka. Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n strategialuonnoksen ensimmäiseen sisältöalueeseen liittyen tulisikin pohtia, olisiko tämä moniteknologia -lähestymistapa jollakin tavoin syytä huomioida tarkentamalla 1.a. -sisältöalueen (Meriklusteri) nimikettä. Samoin strategisimpia verkostokumppaneita nimettäessä voisi harkita, tulisiko teknilliset yliopistot sekä turkulaiset yliopistot mainita AMK:n keskeisimpien kumppaneiden joukossa.

Oheismateriaali 1Ote Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen pöytäkirjasta

Oheismateriaali 2Turun Ammattikorkeakoulun strategia 2015 - 2015

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa edellä olevan lausunnon Turun ammattikorkeakoulun strategiasta 2015 - 2025.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun ammattikorkeakoulu Oy