Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 148 | 07.04.2015 | 3 |
3527-2015 (002, 059, 041)
Turun kaupungin ja Turun ydinkeskustayhdistys ry:n välinen yhteistoiminta
Tiivistelmä: -
Kh § 148
Yhteysjohtaja Antti Kirkkola 31.3.2015:
Turun kaupunginvaltuustossa hyväksyttiin 23.6.2014 kaupunkistrategia, jota täydentävät kaksi strategista ohjelmaa Hyvinvointi ja aktiivisuus ja Kilpailukyky ja kestävä kasvu. Yhtenä tavoitteena Kilpailukyky ja kestävä kasvu – ohjelmassa on kaupunkikeskustan elinvoimaisuuden lisääminen laajalla yhteistyöllä. Kaupunki on yhtä elinvoimainen kuin keskustansa. Kaupungin ydin on näköiskuva kaupungin menestyksestä, hyvinvoinnista ja kilpailukyvystä, ja siksi sen on koko ajan kyettävä uudistumaan. Turulla on suomalaisittain ainutlaatuiset edellytykset kehittää kaupunkikeskustansa kaupallista ja kulttuurillista kiinnostavuutta.
Kaupunkikeskustan elinvoimaisuuden lisäämisen alatavoitteina mainitaan mm. seuraavia toimenpiteitä:
Turun kaupallisen keskustan vetovoiman ja vireyden edistämiseksi on valmisteltu laajasti syksyn ja alkutalven 2014 aikana yhteistoimintaa. Turun kaupunki, Turun ydinkeskustayhdistys ry, Turun kauppakamari, Turun Yrittäjät sekä kiinteistönomistajien edustus muodostivat työryhmän, joka ohjasi yhteistoiminnan suunnittelua. Valmistelun toteutti Projeto tmi, Katariina Räike.
Valmisteluprosessin tulosten perusteella tulisi aloittaa konkreettinen yhteistoiminta, joka parantaa kaupallisen keskustan elinvoimaa. Turun ydinkeskustayhdistys ry on tarkoituksenmukaisin toimija yhteistoiminnan koordinoijaksi.
Turun ydinkeskustayhdistyksen jäsenryhmät kattavat keskusta-alueen kaupalliset avaintoimijat. Jäsenet muodostavat seuraavat toimialaryhmät: ostokset, kahvila- ja ravintola, palvelu, kiinteistö, tori sekä kauppahalli. Yhdistyksen tehtävänä on sen jäsenten yhteistyön edistäminen, kaupallisen keskustan vireyden ja elinvoiman lisääminen, elinkeinotoimintaa edistävien kehittämiskohteiden tunnistaminen sekä aktiivinen viestintä.
Kaupallisen keskustan yhteistoiminnan valmisteluprosessin aikana suoritettiin henkilökohtaisia haastatteluja yli 30 kpl. Haastatteluissa kartoitettiin kaupunkikeskustan toimijoiden näkemystä keskusta-alueen tilanteesta, yhteistyön toivottuja muotoja ja tavoitteita, sekä keskustan fyysistä aluetta. Lisäksi järjestettiin workshop, jonne kutsuttiin keskustan alueen kaupallisia toimijoita. Workshopiin osallistui 49 toimijaa. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmä toteutti haastattelukyselyn, joka tavoitti 148 keskustan yritystä. Kyselyssä kartoitettiin yritysten näkemystä liiketoimintaympäristö-keskustan vahvuuksista ja heikkouksista sekä tulevaisuuden uhista ja mahdollisuuksista.
Yhteistyön pohjaksi on suunniteltu toimintamalli, joka esitelty liitteessä 1. Yhteistyön perustana ovat tapahtumayhteistyö ja yhteistyö toimintaympäristön kehittämisessä.
Toimintamallin edellyttämien tehtävien perusrahoitus yhdistyksen osalta on suunniteltu koostuvan yhdistyksen jäsenmaksuista ja kaupungin avustuksesta. Tavoitteena on, että rahoituksesta 50 % tulee jäsenistöltä, 50 % kaupungilta. Yhteistoimintamalli on toistaiseksi voimassa oleva, kaupungin rahoitusosuus vahvistetaan vuosittain erikseen talousarvion puitteissa. Erillishankkeiden rahoituksesta sovitaan erikseen. Toiminnan kannalta joustavinta on, mikäli kaupunginjohtaja valtuutetaan päättämään jatkossa vuosittaisesta rahoituksesta talousarvion puitteissa.
Liite 1Turun ydinkeskustayhdistys ry ja Turun kaupunki; yhteistyömalli
Oheismateriaali 1Vuosisuunnitelma 2015
Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:
EhdotusKaupunginhallitus päättää,
että liitteen 1 mukainen yhteistyömalli Turun kaupallisen keskustan kilpailukyvyn kehittämiseksi hyväksytään,
että yhteistoimintaan myönnetään vuodelle 2015 rahoitusta 80.000 euroa siten, että 40.000 € maksetaan kustannuspaikalta 11604 tilastollinen tilaus 400089 Vetovoima ja kaupunkikeskusta ja 40.000 € maksetaan kustannuspaikalta 11604 tilastollinen tilaus 6 02978 Yrityspolku ja
että kaupunginjohtaja valtuutetaan päättämään jatkossa vuosittaisesta rahoituksesta talousarvion puitteissa.
PäätösAsia pantiin pöydälle Rantasen Eklundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.