Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus15407.04.201510

2678-2015 (114, 315)

Vakanssimuutoksia hyvinvointitoimialan vanhus- ja vammaispalveluissa

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään eräiden hyvinvointitoimialan vanhus- ja vammaispalvelujen virkojen tehtävänimikkeiden ja tehtäväkohtaisten palkkojen muuttamista. Samassa yhteydessä lakkautetaan yksi virka ja yksi työsopimussuhteinen toimi.

Kh § 154

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 18.3.2015:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että toimialan vanhus- ja vammaispalveluissa toteutetaan vakanssimuutoksia, joilla on vaikutusta eräiden virkojen tehtävänimikkeisiin ja tehtäväkohtaisiin palkkoihin. Samassa yhteydessä esitetään lakkautettavaksi kanslistin työsopimussuhteinen toimi (vak.nro 322520) ja sosiaalityöntekijän virka (vak.nro 320802).

Lisäksi toimialan esityksessä on todettu, että hyvinvointitoimiala tekee erikseen esityksen yksikön esimiehen viran (vak.nro 390046) lakkauttamisesta sen jälkeen, kun vakanssin vakituinen haltija on siirtynyt uusiin tehtäviin.

Kotihoidon johtajan viran uudeksi tehtävänimikkeeksi esitetään avopalvelujen johtaja. Viran tehtäväkohtaista palkkaa esitetään samassa yhteydessä korotettavaksi n. 160 €/kk. Viran vanha tk-palkka on 4.440,49 €/kk ja toimialan esittämä uusi palkka 4.600 €/kk. Em. viran tehtäväkuva on vanhuspalvelujen organisaatiomuutoksen myötä laajentunut. Tehtäväkuvaan kuuluu uutena tehtäväalueena palveluohjaus ja sen kehittäminen. Johtaja ottaa jatkossa suoraan alaisuuteensa kotiinkuntoutumistoiminnan, omaishoidon tuen, muistihoidon ja -kuntoutuksen. Viran tehtävien vaativuudessa voitaneen katsoa tapahtuneen sellainen muutos, että toimialan esittämää tehtäväkohtaisen palkan korotusta voidaan pitää perusteltuna.

Kotihoidon johtajan alaisuudessa työskentelevien kahden kotihoidon palvelupäällikön palkkaa esitetään korotettavaksi vastuualueen laajentumisesta johtuen. Esityksen mukaan palvelupäälliköiden vastuut ovat aiempaa laajemmat. Myös palvelupäälliköiden alaisuudessa toimivan henkilöstön määrä on kasvanut. Tehtäväkohtaisen palkan korotusesitys palvelupäälliköiden osalta perustuu vastuualueen laajentumiseen ja tästä johtuvaan tehtävien vaativuuden kasvuun. Esitetty tehtäväkohtaisen palkan korotuksen suuruus on n. 100 €/kk. Virkojen vanhat tk-palkat ovat 3.864,97 €/kk, esitetty uusi tk-palkka on 3.960 €/kk. Vastuualueen laajentumisen voitaneen katsoa olevan riittävä peruste tehtävien vaativuuden muutokseen perustuvalle korotukselle virkojen tehtäväkohtaisiin palkkoihin. Tehtävien vaativuuteen muutoksen voitaneen kuitenkin katsoa olleen varsin vähäinen ja 100 €:n korotusta voidaan pitää tässä tapauksessa varsin suurena. Tehtäväkohtaisen palkan suuruudeksi tulisi määritellä 3.914,97 €/kk.

Vanhuskeskuksen johtajan viran (vak.nro 390031) uudeksi tehtävänimikkeeksi esitetään asumispalvelujen johtaja ja uudeksi tehtäväkohtaiseksi palkaksi esitetään 4.600 €/kk. Viran tämän hetkinen tk-palkka on 3.931,47 €/kk.  Vanhusten asumispalvelujen organisaatiomuutoksen myötä varahenkilö- ja yösairaanhoitajatoiminta siirtyvät asumispalvelujen johtajan välittömään alaisuuteen. Strategisen johtamisen osuus ja sidosryhmäyhteistyö on lisääntynyt hyvinvointitoimialan organisaatiomuutosten myötä.

Hyvinvointitoimialan esityksessä on tehtäväkohtaisen palkan merkittävää korotusta perusteltu lisäksi tehtävän hoidossa aiemmin tehdyillä henkilöstöjärjestelyillä. Tehtäväkohtaisen palkan oikean tason määrittelyssä tulee kuitenkin huomioida ainoastaan tehtävien vaativuus ja tässä tapauksessa korotuksen tulee perustua tehtävien vaativuudessa tapahtuneisiin tosiasiallisiin muutoksiin. Toimiala on arvioinut avopalvelujen johtajan ja asumispalvelujen johtajan tehtävien vaativuuden olevan samantasoista, joten tehtäväkohtainen palkka tulee määritellä vastaavalle tasolle kuin avopalvelujen johtajan virassakin.

Toimiala on lisäksi esittänyt, että neljän vanhuskeskuksen johtajan viran (vak.nrot 390027, 390028, 390029 ja 390030) uudeksi tehtävänimikkeeksi määritellään asumispalvelujen päällikkö ja virkojen tehtäväkohtaista palkkaa esitetään korotettavaksi noin 70 €/kk. Virkojen vanhat tk-palkat ovat 3.928,47 €/kk - 3.931,47 €/kk ja esitetty uusi tk-palkka on 4.000 €/kk. Tehtäväkohtaisen palkan korotuksen tulee näiden virkojen osalta perustua vain tehtävien vaativuudessa tapahtuneeseen muutokseen. Esim. työmäärässä tapahtunut muutos ei ole sellainen tekijä, joka lisäisi tehtävän vaativuutta. Tehtäväkohtaisen palkan korotus voi tässä tapauksessa perustua ainoastaan vastuualueen laajentumiseen ja tästä johtuvaan tehtävien vaativuuden kasvuun. Tehtävien vaativuuteen muutoksen voitaneen kuitenkin katsoa olleen varsin vähäinen ja korotuksen suuruus voisi olla vastaavantasoinen kuin kotihoidon palvelupäälliköillä. Tehtävien vaativuudessa tapahtunutta muutosta on molemmista tapauksissa perusteltu samalla tavalla. Tehtäväkohtaisen palkan suuruudeksi tulisi määritellä 3.981,47 €/kk.

Esitettyihin uusiin tehtävänimikkeisiin strategisen HR:n vastuualueella ei ole huomauttamista.

Toimialan esitykseen sisältyy nimikemuutosten ja palkkojen tarkistusten lisäksi eräiden virkojen/toimien lakkauttamisia. Vakanssien lakkauttamisten myötä esityskokonaisuudesta syntyy toimialalle kustannussäästöä. Toimialan hallinnossa tehdyn laskelman mukaan tosiasiallinen kustannussäästö tulee olemaan vuositasolla n. 100.000 €.

Liite 1Esitys vakanssin muuttamisesta (lomakkeet 1 - 3)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

- että 1.4.2015 lukien

* kotihoidon johtajan viran (vak.nro 358046) uusi nimike on avopalvelujen johtaja ja viran uusi tehtäväkohtainen palkka on 4.600 €/kk,

* kahden kotihoidon palvelupäällikön viran (vak.nrot 358047 ja 358049) uusi tehtäväkohtainen palkka on 3.914,97 €/kk,

* vanhuskeskuksen johtajan viran (vak.nro 390031) uusi nimike on asumispalvelujen johtaja ja viran uusi tehtäväkohtainen palkka on 4.600 €/kk,

* neljän vanhuskeskuksen johtajan viran (vak.nrot 390027, 390028, 390029 ja 390030) uusi nimike on asumispalvelujen päällikkö ja uusi tehtäväkohtainen palkka on 3.981,47 €/kk, ja

- että samasta ajankohdasta lukien lakkautetaan kanslistin työsopimussuhteinen toimi (vak.nro 322520) ja sosiaalityöntekijän virka (vak.nro 320802).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 154
Liite 1:Esitys vakanssin muuttamisesta (lomakkeet 1 - 3)