Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus13623.03.20153

1503-2015 (045)

Turun kaupungin tilinpäätös 2014

Tiivistelmä: -

Kh § 136

Johtaja Jukka Laiho ja laskentapäällikkö Seija Liinoja, talouden ja rahoituksen vastuualue 19.3.2015:

 

Kuntalain 68 §:n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Tilikaudelta on laadittava tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja se on annettava tilintarkastajien tarkastettavaksi sekä tilintarkastuksen jälkeen saatettava se valtuuston käsiteltäväksi tilikautta seuraavan kesäkuun loppuun mennessä.

 

Tilinpäätökseen kuuluvat tuloslaskelma, tase, rahoituslaskelma ja niiden liitetiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus. Tilinpäätökseen sisällytetään konsernituloslaskelma ja konsernitase liitteineen sekä konsernin rahoituslaskelma.

 

Edellä mainitut tilinpäätökseen kuuluvat asiakirjat sidotaan tasekirjaan.

 

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kaupunginhallituksen jäsenet ja kaupunginjohtaja.

 

1. Turun kaupungin tuloksen muodostuminen

 

Tilinpäätös osoittaa 4,8 milj. euron ylijäämää. Kaupungin nettokäyttömenojen kasvu oli noin 1,5 prosenttia (vertailukelpoinen muutos TP2014/TP2013), kun kasvu edellisenä vuonna oli 3,5 prosenttia. Nettokäyttömenot alittivat talousarvion 20,3 miljoonalla eurolla. Myönteiseen kehitykseen on vaikuttanut kertaluonteisten erien lisäksi merkittävästi toimialojen toimenpiteet toimintojen tehostamiseksi. Maltillisella palkkaratkaisulla oli vaikutusta siihen, että kaupungin henkilöstökulut pysyivät edellisen vuoden tasolla. Toisaalta heikko talouskehitys on aiheuttanut kustannuskasvua sosiaalimenoissa. Ylijäämäisen tilinpäätöksen syntymiseen vaikutti nettokäyttömenojen maltillisen kasvun lisäksi välillisen omistuksen järjestelyyn liittyvien kohteiden myynnistä kertyneet myyntivoitot. Tilikauden tulos ennen satunnaisia eriä oli 7,9 milj. euroa alijäämäinen.

 

Satunnaisena tuottona tulokseen kirjattiin välillisen omistuksen järjestelyihin liittyvien kohteiden myyntivoittoja 9,1 milj. euroa. Lisäksi satunnaisiin tuottoihin sisältyy kaupunginteatterin ja ammattikorkeakoulun yhtiöittämisen yhteydessä myydyn irtaimiston kauppahinta 0,9 milj. euroa. Vuoden 2014 lopulla toteutettiin Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n kanssa ns. välillisen omistamisen järjestelyihin liittyen merkittävät kiinteistö- ja osakekaupat. Välillisen omistuksen järjestelyihin liittyvistä kiinteistö- ja osakekaupoista kertyi yhteensä 30,5 milj. euroa luovutustuloa kaupungin kassaan. Myyntijärjestelyllä vapautettiin pääomia investointien rahoittamiseen ja velan määrä jäi vastaavasti pienemmäksi.

 

Ammattikorkeakoulun ja kaupunginteatterin toimintojen siirtäminen hoidettavaksi yhtiömuotoisena 1.1.2014 alkaen vaikuttaa vuoden 2013 tietojen vertailukelpoisuuteen.

 

Toimintatuotot olivat yhteensä 298,9 milj. euroa. Toimintatuottojen kasvuksi, kun ammattikorkeakoulun ja kaupunginteatterin tuotot on vähennetty, muodostuu noin 12 milj. euroa. Sosiaali- ja terveystoimen ja varhaiskasvatuksen asiakasmaksutulot kasvoivat yhteensä 2,6 milj. euroa taksojen korotusten ja asiakasmäärän kasvun johdosta. Vuokratulot kasvoivat noin 6 milj. euroa. Tuet ja avustukset kasvoivat noin 3 milj. euroa. Toimintatuottoihin sisältyviä myyntivoittoja kertyi 1,3 milj. euroa enemmän kuin vuonna 2013.

 

Kaupungin toimintakulut olivat 1 261,7 milj. euroa. Organisaatiomuutokset huomioituna kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli 2,2 prosenttia. Kuluista 42,3 prosenttia on henkilöstökuluja ja 41,6 prosenttia palvelujen ostoja.

 

Toimintakulut oikaistuna Valmistus omaan käyttöön – erällä olivat 1.258,0 milj. euroa. Toimintakulut oikaistuna Valmistus omaan käyttöön – erällä kasvoi 2,2 % vuoteen 2013 verrattuna. Kaupungin toimintakulujen kasvuun eniten vaikutti sosiaali- ja terveyspalvelujen kulujen kasvu.

 

Sosiaali- ja terveyslautakunnan nettokäyttömenot kasvoivat edellisestä vuodesta 2,5 prosenttia, mutta kasvu oli edellisvuotta huomattavasti pienempi (kasvu 6,5 % TP2013). Merkittävimmät kasvut vuodesta 2013 olivat työmarkkinatuen kuntaosuudessa ja maksuosuuksissa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille. Syksyllä ennustettua erikoissairaanhoidon kasvua lievensi sairaanhoitopiirin kunnille loppuvuonna 2014 tekemät alennuspäätökset. Alennusten vaikutus Turun kaupungin toimintakuluihin oli noin 10 milj. euroa. Erikoissairaanhoidon nettomenot kasvoivat 4,9 prosenttia. Sairaanhoitopiiriltä ostettujen erikoissairaanhoidon palvelujen ostomenot kasvoivat 5,2 prosenttia. Sosiaali- ja terveyslautakunnan nettokäyttömenot ovat 62,7 prosenttia kaupungin nettokäyttömenoista.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan nettokäyttömenot kasvoivat 1,3 prosenttia edellisvuodesta.

 

Kaupungin henkilöstökulut olivat yhteensä 533,2 milj. euroa. Henkilöstökulut olivat vuoden 2013 tasolla. Kehitykseen vaikutti henkilötyövoiman väheneminen, maltillinen palkkaratkaisu sekä eläkemenoperusteisten eläkemaksujen ja työtapaturmavakuutusmaksujen lasku vuoteen 2013 verrattuna. Palkat ja palkkiot nousivat 0,8 prosenttia. Palkankorotusten kustannusvaikutus oli noin 0,6 prosenttia.

 

Palvelujen ostot olivat yhteensä 524,9 milj. euroa. Kasvu edelliseen vuoteen oli 18,4 milj. euroa (+ 3,6 %), josta asiakaspalvelujen ostot nousivat yhteensä 13,7 milj. euroa. Avohoidon asiakaspalvelujen ostot nousivat 6,0 milj. euroa, laitoshoidon asiakaspalvelujen ostot 3,1 milj. euroa, lastensuojelun ostopalvelut 3,0 milj. euroa ja kuntoutumispalvelut 2,8 milj. euroa.

 

Avustukset kasvoivat 7,9 milj. euroa edellisvuodesta. Kasvusta 0,6 milj. euroa aiheutuu varhaiskasvatuksen palvelusetelimenoista, 2,3 milj. euroa työmarkkinatuen kuntaosuuksista ja 3,6 milj. euroa avustuksista muille yhteisöille. Viimeksi mainittu sisältää kaupunginteatteriyhtiölle maksetut avustukset, jotka perustuvat kaupunginteatterin toiminnan luovutuksen yhteydessä tehtyihin sopimuksiin ja kaupunginteatterin toiminnan jatkumiseen yhtiömuotoisena. Teatteriyhtiölle maksettu avustus vastaa suuruusluokaltaan kaupunginteatterin vuoden 2013 nettokäyttömenojen ja teatteritoiminnan myönnetyn valtionosuuden erotusta.

 

Tilinpäätöksen toimintakate oli – 959,1 milj. euroa. Vertailukelpoinen kasvu vuoteen 2013 verrattuna on noin 14,0 milj. euroa. Toimintakate kuvaa nettokäyttömenojen määrää, jotka jäävät rahoitettavaksi verotuloilla ja valtionosuuksilla. Nettokäyttömenot kasvoivat 1,5 prosenttia vuoteen 2013 verrattuna.

 

Verotulot ja valtionosuudet kasvoivat yhteensä 21,5 milj. euroa (+ 2,2 %). Vertailussa on huomioitu ammattikorkeakoulun ja teatterin valtionosuuksien siirtyminen toiminnan yhtiömuotoisille jatkajille 1.1.2014 alkaen. Toimintatuotoilla katettiin toimintakuluista 23,8 prosenttia (22,6 % v. 2013). Verotuloilla ja valtionosuuksilla jää rahoitettavaksi siten 76,2 prosenttia (77,4 % v. 2013).

 

Rahoitustuotot olivat 27,7 milj. euroa rahoituskuluja suuremmat. Korko- ja muut rahoitustuotot olivat yhteensä 38,0 milj. euroa (36,0 milj. euroa v. 2013).

 

Vuosikatteeksi jäi 50,6 milj. euroa. Vuosikate ei kattanut suunnitelmanmukaisia poistoja, jotka olivat 58,5 milj. euroa. Suunnitelmanmukaiset poistot ovat kasvaneet 4,5 milj. euroa. Kasvusta 2,6 milj. euroa on vuoden 2013 puolella valmistuneista rakennuksista. Suunnitelmanmukaisiin poistoihin sisältyy myös 1,2 milj. euroa lisäpoistona kuluksi kirjatut Syvälahden koulun aktivoidut suunnittelukustannukset (kaupunginhallitus 19.2.2015 § 17).

 

Tilikauden tulos on -3,9 milj. euroa. Tilikauden tulos ennen satunnaisia tuottoja on 7,9 milj. euroa alijäämäinen. Satunnaisiin tuottoihin on kirjattu 9,1 milj. euroa myyntivoittoja välillisen omistuksen järjestelyihin liittyvien kiinteistöjen ja osakkeiden myynnistä. Lisäksi satunnaisiin tuottoihin sisältyy 0,9 milj. euroa ammattikorkeakoulun ja kaupunginteatterin toiminnan luovutukseen sisältyvän irtaimiston myynnistä. Satunnaisissa kuluissa on 5,7 milj. euron myyntitappio, joka liittyy Suikkilantien perusparannuksen valmistumiseen ja valtion omistamaan maa-alueeseen kohdistuvan perusparannusosuuden myyntiin Liikennevirastolle.

 

Tuloksesta on poistoeron vähennyksenä kirjattu 1,6 milj. euroa kattamaan investointivarauksella rahoitettujen, toteutuneiden investointien suunnitelman mukaisia poistoja. Poistoeron lisäyksinä on kirjattu 3,8 milj. euroa Suikkilantien perusparannuskohteen poistoihin ja 0,4 milj. euroa Myllysillan hankintamenon poistoihin. Varauksista on tuloutettu Suikkilantien perusparannukseen tehty investointivaraus kohteen valmistuttua.

 

Rahaston vähennyksenä on kirjattu 0,8 milj. euroa kaupungin vastuulle jäävien vahinkojen korvaamisesta aiheutuvien menojen korvaamiseen.

 

Tilinpäätöksen ylijäämä oli 4,8 milj. euroa.

 

2. Kaupungin investoinnit ja omaisuuden luovutukset

 

Kaupunki investoi vuonna 2014 yhteensä 78,6 miljoonalla eurolla. Uus- ja laajennusinvestoinnit olivat yhteensä 30,6 milj. euroa. Korvaus- ja perusparannusinvestoinnit olivat yhteensä 31,5 milj. euroa. Kiinteän omaisuuden hankinnat (maa- ja vesialueet) olivat yhteensä 6,6 milj. euroa. Investointimenoihin sisältyy lisäksi 5,0 milj. euron osakepääomasijoitus Turun ammattikorkeakoulu Oy:öön ja 0,3 milj. euron osakepääomasijoitus Turun Kaupunginteatteri Oy:öön.

 

Vuoden 2014 aikana kaupunkikuvassa selvimmin näkyneet kehityshankkeet olivat Telakkarannassa ja Raunistulassa sekä Kakolan alueella, missä vuoden aikana saatiin katu- ja kunnallistekniikkatyöt valmiiksi. Infrainvestointien osalta merkittävimmät kohteet olivat Suikkilantie, Telakkaranta, Kakola sekä Iso-Haarlan ja Vakiniitun pientaloalueet. Suikkilantien perusparannushanke valmistui. Hankkeeseen sisältyi valtion omistaman maantiealueen ja kaupungin omistamien katujen ja katuliittymien perusparannus. Valtion omistaman alueen osuuden myynti Liikennevirastolle toteutui vuoden lopussa.

 

Tilainvestoinneista merkittävimmät hankkeet olivat Kombikoulu (Braheskolan), Heinikonkadun päiväkoti, Pallivahan koulu, Rieskalähteen koulu ja Aurakatu 11.

 

Omaisuuden luovutustuloja toteutui 47,7 milj. euroa. Luovutustulot sisältävät Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n kanssa ns. välillisen omistuksen järjestelyihin liittyen merkittävät kiinteistö- ja osakekaupat. Välilliseen omistukseen liittyvistä kiinteistö- ja osakekaupoista kertyi yhteensä 30,5 milj. euroa luovutustuloa kaupungin kassaan.

 

3. Toiminnan rahoitus

 

Tilikauden 2014 varsinaisen toiminnan tulorahoitus toteutui 35,0 milj. euroa positiivisena. Tilikauden 2014 toiminnan ja investointien nettokassavirta on 7.9 milj. euroa positiivinen. Vuosien 2010 – 2014 toiminnan ja investointien nettokassavirtojen kertymä on 7,0 milj. euroa negatiivinen.

 

Investointeja toteutettiin yhteensä 78,6 milj. eurolla. Omaisuuden luovutustuloja toteutui 47,7 milj. euroa, josta 30,5 milj. euroa oli välillisen omistuksen järjestelyihin (myynti- ja takaisinvuokraus) liittyvien kiinteistöjen ja osakkeiden myynnistä. Järjestelyllä vapautettiin pääomia investointien rahoitukseen.

 

Tulorahoituksella katettiin 67,6 prosenttia investoinneista. Korvaus- ja perusparannusinvestoinnit katettiin kokonaan tulorahoituksella.

 

Antolainat tytäryhtiöille ja osakkuusyhtiöille ovat lisääntyneet vuonna 2014. Kaupunkikonsernille tulee edullisemmaksi, että rahoitusta keskitetään. Lisäksi liiketoimintojen yhtiöittäminen on lisännyt antolainojen määrää. Tämä näkyy nimellisesti emokaupungin kokonaisvelan lisääntymisenä. Toisaalta se ei lisää kaupungin nettovelkaa. Suurimmat antolainat myönnettiin TVT Asunnot Oy:lle 28 milj. euroa, Turun Teknologiakiinteistöt Oy:lle 13 milj. euroa ja Oy Turku Energialle 10 milj. euroa. Antolainaus oli kokonaisuudessaan 52,3 milj. euroa ja nettokasvu lyhennysten jälkeen 40,4 milj. euroa. Pitkäaikainen antolainakanta oli vuoden vaihteessa 325,2 milj. euroa ja lyhytaikainen konsernitiliin liitetty 9,7 milj. euroa.

 

Antolainojen lyhennyksistä kertyi 11,9 milj. euroa.

Uutta pitkäaikaista lainaa nostettiin 100 milj. euroa ja lyhennettiin 40 milj. euroa vuoden aikana. Liikkeellä olevia kuntatodistuksia maksettiin pois 45,0 milj. eurolla. Lainakanta oli vuoden päättyessä 541,7 milj. euroa (2 944 euroa/asukas). Korollisen kokonaisvelan keskikorko oli 1,65 %.

 

Lainakanta kasvoi 42,7 milj. euroa. Korolliset nettovelat säilyivät vuoden 2013 tasolla.

 

Vuoden 2014 investointien omahankintamenosta, antolainojen nettolisäyksestä ja lainanlyhennyksistä 32,6 prosenttia katettiin vuosikatteella (v.2013 pääomamenojen tulorahoitus oli 17,1 %).

 

Kaupungin rahavarat vuoden lopussa olivat 147,5 milj. euroa. Rahavarat lisääntyivät vuoden aikana 13,7 milj. euroa.

 

4. Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen

 

Kaupunginvaltuuston toimielimille asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen esitetään tilinpäätöksen Talousarvion toteutuminen – osassa toimielimittäin. Toteutumisvertailuihin sisältyvät kaupunkikonsernin strategisille yhteisöille asetettujen tavoitteiden toteutumisselvitykset.

 

Talousarviossa asetetut toiminnalliset tavoitteet saavutettiin pääosin.

 

Käyttötalouden poikkeamat

 

Kaupunginvaltuusto päätti 7.4.2014 § 39 sopeuttavista talousarviomuutoksista vuoden 2014 talousarvioon. Muutoksella vähennettiin määrärahoja yhteensä 5.426.665 euroa ja lisättiin toimintatulotavoitetta yhteensä 573.335 euroa. Kaupunginvaltuuston 16.6.2014 § 95 päätöksellä korotettiin kulttuurilautakunnan alaisten museopalveluiden ja kaupunginorkesterin määrärahaa yhteensä 425.653 eurolla. Kaupunginvaltuuston päätöksellä 17.11.2014 § 166 korotettiin talousarvion toteutumisennusteen perusteella sosiaali- ja terveyslautakunnan menomäärärahaa 11.100.000 eurolla ja tuloarviota nostettiin 5.800.000 euroa. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri päätti loppuvuonna 2014 alennuksista kuntalaskutuksen hintoihin. Alennusten vaikutus erikoissairaanhoidon asiakaspalveluiden ostoihin oli noin 10 milj. euroa ja marraskuussa tehty määrärahan korotus osoittautui aiheettomaksi.

 

Kaupunginhallitus on tilikauden aikana tehtyjen talousennusteiden perusteella esittänyt lautakuntien laadittavaksi sopeuttamistoimenpiteet talouden tasapainottamiseksi ja talousarviopoikkeamien välttämiseksi. Merkittävimpiä poikkeamia talousarvioon ennustivat sosiaali- ja terveyslautakunta, kasvatus- ja opetuslautakunta sekä kiinteistöliikelaitoksen johtokunta. Kaupunginhallituksen edellyttämät sopeuttamistoimenpiteet on valmisteltu ja käsitelty lautakunnissa. Kaupunginhallitus on käsitellyt toimielinten talousennusteet ja suunnitelmat sopeuttamistoimenpiteiksi kokouksissa 12.5.2014 § 196, 15.9.2014 § 345 ja 10.11.2014 § 431. Kaupunginvaltuusto on käsitellyt talousennusteet ja uudistamisohjelman seurannan kokouksissa 19.5.2014 § 63, 22.9.2014 § 138 ja 17.11.2014 § 166. Viimeksi mainitussa kokouksessa päätettiin myös muutoksesta sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvioon.

 

Käyttötalouden nettomenot (ilman liikelaitoksia) alittuivat muutettuun talousarvioon verrattuna 16,5 milj. euroa. Alkuperäiseen talousarvioon verrattuna käyttötalouden nettomenot alittuivat 14,0 milj. euroa. Nettotoimintamenot mukaan lukien liikelaitokset alittuivat 20,3 milj. euroa muutettuun talousarvioon verrattuna.

 

Toimielimittäin tarkasteltuna taloudelliset tavoitteet toteutuivat pääosin muutetun talousarvion mukaisesti tai positiivisemmin. Kasvatus- ja opetuslautakunta ylitti talousarvioon varatut määrärahat 3,5 milj. eurolla. Toimintatuottoja kertyi 4,5 milj. euroa budjetoitua enemmän. Nettomenot alittuivat yhteensä 1,1 milj. euroa. Vesiliikelaitoksen liikeylijäämä/-alijäämä + poistot – tavoite alittui 0,6 milj. euroa. Tavoitetta ei saavutettu, koska myyntitulot ja liittymismaksutulot jäivät budjetoitua alhaisemmaksi.

 

Verotulot alittuivat yhteensä 2,2 milj. euroa. Kunnan tuloveroa tilitettiin 6,7 milj. euroa ja kiinteistöveroa 0,6 milj. euroa budjetoitua vähemmän. Yhteisöverotuoton ylitys 5,1 milj. euroa ei kattanut muiden verotulojen alituksia.

 

Valtionosuustulot jäivät 2,0 milj. euroa alle tavoitteen.

 

Toiminnallisten tavoitteiden sekä käyttötalousosan, tuloslaskelmaosan, investointiosan ja rahoitusosan toteutumisvertailut esitetään luvussa Talousarvion toteutuminen.

 

Investointiosan poikkeamat

 

Omaisuuden luovutustulot olivat 47,7 milj. euroa. Luovutustuloja kertyi 8,8 milj. euroa budjetoitua vähemmän. Investointimenot toteutuivat 19,2 milj. euroa budjetoitua pienempänä. Kiinteistöliikelaitoksen vuoden 2014 infrapalveluiden investointiohjelmaan sisältyi uus- ja laajennusinvestointeja yhteensä 24,3 milj. euroa ja niistä toteutui 18,2 milj. euroa. Investointiohjelman korvaus- ja ylläpitoinvestoinnit olivat 12,5 milj. euroa. Niistä toteutui 10,6 milj. euroa. Tilainvestointien talousarvio oli yhteensä 25,3 milj. euroa ja niistä toteutui 18,0 milj. euroa.

 

5. Konsernitilinpäätös

 

Konsernin ylijäämä oli 23,2 milj. euroa.

 

Konsernin toimintakate oli -871,2 milj. euroa (- 877,1 milj. euroa v. 2013). Toimintakate parani 6,0 milj. euroa eli 0,7 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Konsernin toimintatuotoilla rahoitettiin 49,7 prosenttia toimintakuluista. Edellisenä vuonna toimintatuotoilla rahoitettiin 49,0 prosenttia toimintakuluista.

 

Konsernin vuosikate oli 150,6 milj. euroa (124,7 milj. euroa v. 2013). Vuosikate on käytettävissä konsernin investointeihin, sijoituksiin ja lainojen lyhennyksiin. Vuosikate oli 25,9 milj. euroa edellisvuotta parempi. Konsernin vuosikate asukasta kohden oli 818 euroa (685 euroa v. 2013). Vuosikate kattoi suunnitelmanmukaisista poistoista 123,5 prosenttia.

 

Konsernin investointimenot olivat yhteensä 160,7 milj. euroa. Eniten investoivat Turun kaupunki, Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri, TVT Asunnot Oy, Turku Energia Oy ja Turun Ylioppilaskyläsäätiö. Investointien omahankintamenosta 96,1 prosenttia katettiin tulorahoituksella.

 

Investointien omahankintamenot olivat 156,7 milj. euroa. Tulorahoitus ei riittänyt investointien omahankintamenon kattamiseen. Omaisuuden luovutustuloja kertyi 58,2 milj. euroa. Toiminnan ja investointien nettokassavirta oli 30,6 milj. euroa positiivinen.

 

Tilinpäätösvuodelta ja neljältä edelliseltä vuodelta laskettu konsernin toiminnan ja investointien rahavirran kertymä on 129,0 milj. euroa negatiivinen. Menoja on siten jouduttu kattamaan joko kassavaroja vähentämällä tai ottamalla lisää lainaa taikka omaisuutta myymällä.

 

Turku-konsernin lainakanta vuoden päättyessä oli 1.242,8 milj. euroa. Konsernin lainat asukasta kohden olivat 6.755 euroa (6.883 euroa v. 2013). Lainakantaan sisältyy lyhytaikaisina korollisina velkoina kaupungin henkilöstökassatalletuksia yhteensä 59,1 milj. euroa (55,6 milj. euroa v. 2013). Konsernin korolliset velat vähenivät 10,5 milj. euroa. Eniten konsernivelkaa vähensivät Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri ja TVT Asunnot Oy. Turun kaupungin lainat konsernitaseessa lisääntyivät 26,1 milj. euroa.

 

Konsernin koko lainakannasta kohdistuu kiinteistö- ja asuntoliiketoimintaan 36,0 prosenttia (39 % v. 2013) ja muuhun elinkeino- ja liiketoimintaan 18 prosenttia (16 %). Kuntayhtymien osuus lainakannasta oli 7 prosenttia (8 %) ja emon eli Turun kaupungin osuus oli 39 prosenttia (37 %).

 

Konsernin leasingvastuiden määrä 31.12.2014 oli 78,5 milj. euroa (85,2 milj. euroa 2013). Leasingvastuista Turun kaupungin osuus on 25,8 milj. euroa ja tytäryhteisöiden osuus 52,7 milj. euroa. Suurin osa tytäryhteisöjen leasingvastuista on seudullisen jätevedenpuhdistamon investointihankkeen leasingrahoitusta sekä seudullisen vesiyhtiön investointihankkeista.

 

Konsernin omavaraisuusaste oli 39,2 prosenttia (38,7 prosenttia v. 2013). Konsernin käyttötuloista tarvittaisiin 82,6 prosenttia konsernin vieraan pääoman takaisinmaksuun.

 

Strategisille yhtiöille asetetut tavoitteet saavutettiin pääosin. Valtuuston yhtiöille asettamien toimintaa ja taloutta koskevien tavoitteiden toteutumisesta on raportoitu kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle kerran talousarviovuoden aikana. Asetettujen tavoitteiden toteutuminen 1.1.–31.12.2014 esitetään kaupungin tilinpäätökseen sisältyvissä yhtiöiden tuloskorteissa eli toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisvertailussa.

 

6. Henkilöstö

 

Henkilötyövuosina mitattu työvoiman käyttö (koko henkilöstö) aikajaksolla 1.1.–31.12.2014 oli 11 010,4 eli 1 102,6 henkilötyövuotta vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona.

 

Turun ammattikorkeakoulun ja Turun kaupunginteatterin toiminnat luovutettiin 1.1.2014 alkaen kaupungin perustamille tytäryhtiöille. Henkilöstö siirtyi konserniyhtiöiden palvelukseen. Lisäksi kaupungin talouspalvelukeskuksen henkilöstö siirtyi Kunnan Taitoan Oy:n palvelukseen 1.9.2014 lähtien. Kun organisaatiomuutosten vaikutus huomioidaan (työvoiman käyttö 2013: AMK 882,8, Kaupunginteatteri 151,0, Talouspalvelukeskus 94), kokonaistyövoima vuonna 2014 väheni 37,4 henkilötyövuodella verrattuna vuoteen 2013.

 

31.12.2014 Turun kaupungin palveluksessa oli yhteensä 12 109 henkilöä, kokoaikaisia 10 619 ja osa-aikaisia 1 490.

 

Työvoiman kasvua oli hyvinvointitoimialalla, sivistystoimialalla ja vapaa-aikatoimialalla.

 

Konsernihallinnon työvoiman käyttö (koko henkilöstö) vuonna 2014 oli 216,6 henkilötyövuotta. Kaupunginhallituksen alaisten palvelukeskusten työvoiman käyttö oli yhteensä 401,9 henkilötyövuotta. Konsernihallinnon ja palvelukeskusten yhteenlaskettu työvoiman käyttö oli 618,5 henkilötyövuotta (654,5 htv 2013). Talouspalvelukeskuksen henkilöstön siirtyminen huomioiden vähennystä edelliseen vuoteen verrattuna oli 4,6 henkilötyövuotta.

 

Hyvinvointitoimialan työvoiman kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli 3,1 henkilötyövuotta. Kasvua on ollut tulosalueilla tutkimus- ja kehittämishankkeet (+7,6 htv), erikoissairaanhoidon palvelut (+6,9 htv), perusterveydenhuollon palvelut (+5,7) ja vanhuspalvelut (+2,8). Hyvinvointitoimialan työvoiman käyttö ilman työllistettyjä, oppilaita/harjoittelijoita, uudelleensijoituskokeilijoita ja ns. vajaakuntoisten työllistämistöissä olevia oli kasvanut 11,7 henkilötyövuodella.

 

Sivistystoimialan työvoiman kasvu edelliseen vuoteen verrattuna oli 1 henkilötyövuosi. Työvoiman käyttö ilman työllistettyjä ja harjoittelijoita oli vähentynyt verrattuna edelliseen vuoteen (-2,1).

 

Vapaa-aikatoimialan työvoiman kasvu edelliseen vuoteen oli -167,9 henkilötyövuotta, josta suurin osa selittyy kaupunginteatterin henkilöstön siirtymisestä Turun kaupunginteatteri Oy:n palvelukseen 1.1.2014.

 

Henkilötyövoimasta noin 45 prosenttia on sosiaali- ja terveyspalveluissa (hyvinvointitoimiala) ja noin 34 prosenttia on opetus- ja kasvatuspalveluissa (sivistystoimiala).

 

7. Tasekirja

 

Tasekirja sisältää toimintakertomuksen, kaupungin tuloslaskelman, taseen, rahoituslaskelman sekä konsernituloslaskelman, konsernitaseen ja konsernin rahoituslaskelman sekä näiden liitetiedot. Lisäksi tasekirjaan sisältyvät talousarvion toteutumisvertailut.

 

Tasekirjan allekirjoittaa kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsenet.

 

Turun kaupungin tilinpäätös 2014 (Toimintakertomus, Talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen, Tuloslaskelma, Tase, Rahoituslaskelma, Konsernituloslaskelma, Konsernitase, Konsernin rahoituslaskelma ja tilinpäätöksen liitetiedot), liitetään kokouksen asiakirjoihin.

 

 

Liite 1Turun kaupungin tilinpäätös 2014 (sähköinen versio)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle tilikauden tuloksen käsittelystä seuraavaa:

- Tuloutetaan Kiinteistöliikelaitoksen kertynyttä poistoeroa investointivarauksilla toteutettujen investointien hankintamenosta tehdyn suunnitelmapoiston määrällä, yhteensä 1.590.811,27 euroa.

- Tuloutetaan Vesiliikelaitoksen kertynyttä poistoeroa investointivarauksella toteutettujen investointien hankintamenosta tehdyn suunnitelmapoiston määrällä, yhteensä 39.321,36 euroa.

- Kiinteistöliikelaitoksen vapaaehtoisista varauksista tuloutetaan Suikkilantien rakentamiseen tehty yhteensä 10.500.000 euron investointivaraus ja tehdään kohteeseen liittyvä poistoeron lisäys 3.787.082,75 euroa.

- Vahinkorahastosta tuloutetaan 411.191,63 euroa Myllysillan toteutuneiden investointimenojen katteeksi ja tehdään kohteeseen liittyvä samansuuruinen poistoeron lisäys.

- Vahinkorahastosta tuloutetaan kaupungin vastuulle jäävien vahinkojen korvaamisesta aiheutuvia menoja vastaava määrä, yhteensä 373.592,74 euroa.

- Kaupungin vuoden 2014 ylijäämä 4.804.014,93 euroa siirretään kaupungin taseen omaan pääomaan tilikauden yli-/alijäämäriville.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää allekirjoittaa vuoden 2014 tilinpäätöksen ja antaa sen tilintarkastajalle tarkastettavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä johtaja Jukka Laiho.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto
tpvKiinteistöliikelaitos
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tpvTilintarkastajat
tiedVesiliikelaitos


Liitteet:

Kh § 136
Liite 1:Turun kaupungin tilinpäätös 2014 (sähköinen versio)