Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus13723.03.20154

11102-2014 (011)

Sivistystoimialan palveluverkkomuutos (St)

Tiivistelmä:

Sivistystoimiala ja strateginen tilojen ohjaus -vastuualue ovat yhteistyössä valmistelleet Kastun koulua, Yli-Maarian koulua ja Rauninaukion päiväkodin korvaavia tiloja koskevan kokonaisratkaisun, joka poikkeaa aikaisemmin hyväksytyistä sivistystoimialan palveluverkkoratkaisuista. Kokonaisratkaisu tuodaan kaupunginhallitukselle nyt periaatetasolla hyväksyttäväksi ja siihen liittyvät erillispäätöksiä vaativat osiot saatetaan asianosaisiin päätöksentekoelimiin.

Kh § 137

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja toimialajohtaja Timo Jalonen 18.3.2015:

Kastun koulutalo

Kastun koulutalo on liikuntasalisiipeä lukuun ottamatta täyden teknisen peruskorjauksen tarpeessa. Kohteen korjaustarpeita on todettu ja suunniteltu jo vuonna 2007 ja viimeisin korjausrakentamisen kustannusarvio on tehty vuonna 2012. Vuoden 2014 talousarviossa kohde on mukana suunnitelmakauden ulkopuolisena hankkeena, vuosina 2017-2021 toteutettavana kohteena kustannusarviolla 7 688 000€ (alv 0%). Käytännössä hanketta ei siis ole rahoitettu talousarviossa.

Kastun koulussa on noussut esiin epäily sisäilmaongelmasta, sillä henkilöstö oireilee voimakkaasti ja myös oppilailla on normaalia enemmän sairauspoissaoloja. Henkilöstöstä 10-30% on poissa päivittäin. Oireilu on työterveyshuollon mukaan astmatyyppistä ja suurella osalla on niin sanottuja klassisia sisäilmaoireita. Henkilöstöllä teetettiin tammikuussa 2015 Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely, jonka tulosten mukaan henkilöstö kärsii vertailuarvoihin nähden enemmän muun muassa päänsärystä, kurkun kuivuudesta, silmien ja nenän ärtymisestä ja väsymyksestä. Lisäksi muun muassa tilojen likaisuus/pölyisyys, tunkkainen ilma ja riittämätön ilmanvaihto nousivat esiin vertailuarvoihin nähden suurempina työympäristöhaittoina.

Kouluterveydenhuollon teettämän oppilaiden oirekyselyn havaintojen mukaan oppilaatkin oireilevat normaalia enemmän ja heillä on sisäilmaongelmiin liittyvää oireilua. Muun muassa päänsärkyä, flunssaa, nuhakuumetta ja infektiosairauksia esiintyi kyselyn tuloksissa hieman tavanomaista enemmän. Lisäksi oppilaat kokivat koulurakennuksessa haju- ja tunkkaisuushaittoja.

Osa Kastun koulun opetuksesta on jo sivistystoimialan toimesta siirretty läheisiin Raunistulan alakouluun ja Rieskalähteen yläkouluun. Kastun koulutalossa tehdyt kuntotutkimukset eivät osoita oireiden lähteitä, eikä erilaisista näytteistä ja mittauksista löydy merkittäviä normaalista poikkeavia arvoja. Tilanne on kärjistynyt kuitenkin niin huonoksi, että koulu esittää muuttoa väistötiloihin syksyllä 2015. Esitys väistötiloista saatetaan Kasvatus- ja opetuslautakunnan käsittelyyn huhtikuussa.

Kastun koulutalon peruskorjausta on tähän asti pidetty jokseenkin ilmiselvänä vaihtoehtona, mutta nyt sivistystoimiala ja strateginen tilojen ohjaus –vastuualue ovat laatineet ehdotuksen vaihtoehtoisesta ratkaisusta. Ehdotettavassa mallissa Raunistulan koulun yhtenäiskoulumuoto puretaan ja toiminta Kastun koulutalossa lakkaa. Vastaavasti Turun pohjoisosaan toteutetaan uusi yläkoulu. Kastun koulutalo ja tontti otetaan kiinteistökehityskohteeksi. Koulun tontille esitetään sijoitettavaksi Rauninaukion päiväkodin korvaava uudisrakennus ja loppuosa tontista on tarkoitus kehittää asuinkäyttöön.

Kastun koulukiinteistön arvo kiinteistökehityksessä voidaan katsoa olevan jatkokäyttötavasta riippuen noin 1 - 1,5 M€.

Mikäli Kastun koulun tiloista luovutaan nopeasti ja opetus siirretään väliaikaisesti väistötiloihin Tommilankadulle ja Rieskalähteen kouluun, saadaan ylläpitokustannuksissa säästöä vuositasolla jopa noin 130 000 euroa. Kastun koulun ja tontin jatkokehitys käynnistetään välittömästi, jotta kohteen ylläpitokustannuksista päästäisiin eroon mahdollisesti jo vuoden 2015 kuluessa.

Yli-Maarian koulu

Tällä hetkellä Pohjois-Turun yläkouluikäiset lapset käyvät koulua pääsääntöisesti Kastun, Rieskalähteen ja Lyseon kouluissa. Karkeasti jaoteltuna Paattisten oppilaat tulevat Raunistulan koulun Kastun yksikköön, Moision oppilaat Rieskalähteelle ja Jäkärlän Lyseoon. Ennusteen mukaan näillä alueilla on vuosina 2016-2020 noin 370-400 yläkouluikäistä oppilasta. Näin ollen Turun pohjoiselle alueelle olisi perusteltua toteuttaa yläkoulu. Yläkoulun sijoituspaikaksi esitetään Yli-Maarian kasvavaa kaupunginosaa, jonne on joka tapauksessa suunnitteilla alakoulu. Kun koulun koko ylittää pysyvästi 300 oppilaan rajan, voidaan sitä pitää taloudellisesti ja toiminnallisesti tehokkaana yksikkönä. Tämä raja näyttää ylittyvän pitkälle tulevaisuuteen, mikäli kaavoitussuunnitelmat toteutuvat suurimmaksi osaksi.

Nykyisen Kastun koulun oppilasta noin 60 asuu Turun pohjoisosissa ja kulkee kouluun pitkän matkan. Uuden pohjoisen alueen yläkoulun myötä pohjoisen alueen oppilaiden koulumatka lyhenee. Lähempänä Kastun aluetta kuin Yli-Maariaa asuvat yläkouluikäiset voivat jatkossakin käydä koulua lähialueella, sillä Rieskalähteen koulu ja Lyseon koulu jäävät edelleen palvelemaan vuosiluokkien 7-9 opetusta.

Yli-Maarian koulun ja päiväkodin hankesuunnitelma on laadittu ja hyväksytty kaupunginvaltuustossa jo vuonna 2012, mutta hankkeen toteuttamista on siirretty alkuperäisestä suunnitellusta valmistumisajankohdasta. Hankesuunnitelma tulee tämän ehdotettavan kouluverkkomuutoksen myötä päivittää koskemaan myös yläkoulun tiloja. Yli-Maarian Vakiniittuun tulisi näin ollen muodostumaan yhtenäiskoulu, joka on mitoitettu 276 vuosiluokkien 1-6 oppilaalle ja 350 vuosiluokkien 7-9 oppilaalle. Lisäksi rakennukseen tulisi aikaisempien suunnitelmien mukaan sijoittumaan päivähoitopaikka 105 lapselle sekä esiopetusta ja kirjastotila. Tavoitteena on, että päivitetty hankesuunnitelma tuotaisiin kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston käsittelyyn ennen vuoden 2016 talousarviokäsittelyä.

Kustannuksiltaan yläkoulutilojen toteuttaminen Yli-Maarian hankkeen yhteyteen on verrattavissa Kastun koulun peruskorjauksesta aiheutuviin kustannuksiin. Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalvelut arvioi molempien vaihtoehtojen kustannusarvion olevan noin 10 M€. Säästöä Yli-Maaria vaihtoehdossa saadaan koulukuljetuskustannuksista, joita nyt aiheutuu Pohjoisten alueiden oppilaiden kuljettamisesta Kastuun, Rieskalähteeseen tai Lyseoon vuositasolla lähes 250 000 euroa.

Kastun koulun lakkauttamiseen ja uuden koulun sijoittamiseen Yli-Maariaan liittyvä selvitys saatetaan Kasvatus- ja opetuslautakunnan käsittelyyn huhtikuussa ja Yli-Maarian koulun hankesuunnitelmapäivitys syksyyn 2015 mennessä.

Rauninaukion päiväkodin korvaavat tilat

Rauninaukion päiväkodin (Rauninaukio 4) nykyiset tilat eivät toiminnallisesti ja perustekniikaltaan vastaa tämän päivän varhaiskasvatuksen tarpeita. Rauninaukion päiväkodin nykyisistä tiloista joudutaan luopumaan tilojen epäajanmukaisuuden, huonon kunnon ja riskialttiuden vuoksi, vaikka tehdyillä korjauksilla on saatu lisää aikaa tilojen käytölle. Uusimman sisäilman seurantatutkimuksen tulokset eivät osoita kohteessa olevan tavanomaisesta poikkeavia arvoja, mutta henkilöstön oireilu on merkittävää.

Kaupunginvaltuusto käsitteli 10.2.2014 kokouksessaan sivistystoimialan varhaiskasvatuksen palveluverkkoa. Rauninaukion päiväkotiin liittyen päätettiin, että: ”Rauninaukion päiväkodin huonokuntoisista tiloista tulee luopua. Niitä korvaamaan luodaan noin 70–140 omana toimintana toteutettavaa päivähoitopaikkaa vuoteen 2016 mennessä”.

Sivistystoimialan palveluverkkoa vuosille 2015–2020 käsiteltiin kaupunginvaltuustossa 15.12.2014. Päätöksenä Rauninaukion päiväkodin korvaavista tiloista säilyi aiemman 10.2.2014 mukainen päätös, jossa korvaavat tilat toteutetaan uudisrakennuksena.

Yllä olevat päätökset ovat ohjanneet Rauninaukion päiväkodin korvaavien tilojen suunnittelutyötä. Päivitetty hankesuunnitelma pohjautuu 30.4.2012 valmistuneeseen hankesuunnitelmaan, josta tilakeskus pyysi lausunnot, mutta jonka käsittelyn eteneminen jäi odottamaan sivistystoimialan varhaiskasvatuksen palveluverkon hyväksymistä.

Raunistulan päiväkoti 1 -työnimellä kulkevan uudisrakennushankkeen mitoituksena on 144-paikkainen uudisrakennus. Aiemmassa hankesuunnitteluvaiheessa vuonna 2012 tarkasteltiin lukuisia vaihtoehtoja uuden päiväkodin tilahankinnalle. Realistisiksi sijoitusvaihtoehdoiksi muodostui tällöin kolme vaihtoehtoa. Aiemmassa hankesuunnitelmassa todettiin, että uudisrakennushanke voidaan toteuttaa Raunistulan koulun Raunistulan yksikön pihalle, Raunistulan koulun Kastun yksikön pihalle tai Vätin puistoon.

Vuoden 2012 hankesuunnitelman yhteydessä todettiin, että mikäli päiväkoti toteutetaan Kastun koulun pihalle, on sillä merkittäviä vaikutuksia koulun käytössä olevaan piha-alueeseen. Vätin puisto -sijoitusvaihtoehto vaatii kaavamuutoksen, jonka vaatima aika venyttäisi tarpeettomasti päiväkodin rakentamista. Tästä johtuen työryhmä päätyi esittämään Raunistulan koulun, Raunistulan yksikön pihaa päiväkodin sijoituspaikaksi. Raunistulan yksikön piha vaatii päiväkodin turvallisen saattoliikenteen vuoksi merkittäviä liikenteellisiä uudelleen järjestelyjä, joiden hinnaksi hankesuunnitelmassa arvioitiin noin 420 000 euroa.

Syksyllä 2014 hankesuunnitelman päivitystyön yhteydessä esille nousi myös muita sivistystoimialan palveluverkkoon liittyviä muutostarpeita. Raunistulan päiväkoti 1:n päivitetyssä hankesuunnitelmassa päiväkodin sijoituspaikkana tarkastellaan Kastun koulun tonttia.

10.2.2014 käsitellyssä sivistystoimialan varhaiskasvatuksen palveluverkossa esitettiin, että Raunistulan päiväkoti 1:n rakennushanke voidaan toteuttaa erillisen hankesuunnitelman mukaisesti myös Turun Palvelutilat Oy:n toimesta. Rakennushankkeen toteuttamisen selvittelyä Turun Palvelutilat Oy:n toimesta jatketaan.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää periaatelinjauksena hyväksyä sivistystoimialan palveluverkkoon edellä kuvatut muutokset siten, että

- Raunistulan koulun yhtenäiskoulumalli puretaan,

- Kastun koulutalosta luovutaan,

- Yli-Maarian kouluhankkeen hankesuunnitelma päivitetään ja hankkeen yhteydessä toteutetaan myös yläkoulun tilat sekä että

- Rauninaukion päiväkodin korvaavat tilat toteutetaan Kastun koulun tontille.

Asia tuodaan uudelleen kaupunginhallituksen käsittelyyn kasvatus- ja opetuslautakunnan käsiteltyä asian ja hyväksyttyä kokonaisuuteen liittyvät erillisselvitykset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Anderssonin ehdotus asian pöydällepanosta raukesi kannatuksen yhteydessä.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tpvSivistystoimiala