Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus14023.03.20153

2108-2015 (033)

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 11.3.2015 § 42

Tiivistelmä: -

Kh § 140

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 18.3.2015:

Kasvatus- ja opetuslautakunta on 11.3.2015 § 42 päättänyt hakea opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää valtion erityisavustusta mm. koulunkäyntiavustajien palkkaamiseen. Kaupunginjohtaja on 16.3.2015 § 34 päättänyt ottaa ko. päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Kunnan valtionosuusrahoitus muodostuu hallinnollisesti kahdesta osasta: valtiovarainministeriön hallinnoimasta kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain mukaisesta valtionosuusrahoituksesta, jota hallinnoi opetus- ja kulttuuriministeriö. Perusopetuksen järjestämiseen saatava valtionosuus sisältyy peruspalvelujen valtionosuuteen. Valtionosuudet ovat yleiskatteellisia.

Vuoden 2015 alusta voimaan astuva valtionosuuslainsäädännön muutos heikentää olennaisesti kuntien rahoituspohjaa. Turun kaupungin saamien valtionosuuksien taso on romahtanut vuoden 2013 jälkeen ja käytettävissä olevien ennusteiden mukaan kehitys jatkuu vuosina 2016 – 2017.

Kaupunginhallituksen tulee huomioida voimassa oleva talousarvio sekä uudistamisohjelman toimenpiteet ja kumota lautakunnan päätös avustuksen hakemista koskevilta osin.

Toiminnasta aiheutuneet nettomenot ovat kasvaneet samalla aikajänteellä ja valtionosuuksien vähentyessä on kuntien maksuosuus palvelujen tuottamisesta kasvanut merkittävästi. Valtionosuuksien muutokset on päätetty kattaa sopeuttamalla nettokäyttömenoja verorahoituksen kehitykseen. Toimialojen tulee huomioida rahoituspohjan muutos sopeuttamalla toimintaa.

Päätöksenteon kohteena oleva asia ei liity valtionosuuksiin, vaan kyseessä on ministeriöstä haettava valtionavustus. Valtionavustukset ovat tiettyyn hakumenettelyyn ja/tai kustannukseen sidottuja ”korvamerkittyjä” valtionapuja. Valtionavustukset kunnan tulee käyttää tietyn palvelun järjestämiseen, tietyn kustannuksen kattamiseen tai avustuksen myöntämiseksi kunnan tulee täyttää tietyt hakuilmoituksessa määrätyt kriteerit.

Valtionosuusjärjestelmä tasaa sekä kunnan ominaisuuksien ja palvelutarpeen kautta kunnan kustannuksiin vaikuttavia eroja että eroja kuntien tulopohjassa. Vähentämällä yleiskatteellista valtionosuutta ja lisäämällä valtionavustuksia valtio sitoo nykyistä enemmän resurssien käyttöä ”korvamerkittyihin” kohteisiin ja estää valtionapujen käytön kunnan itsensä kannalta tarkoituksenmukaisimpiin kohteisiin.

Edellä mainittu kehitys ei saisi vaarantaa sitä, että valtionavuilla huolehditaan kuntien mahdollisuudesta järjestää lailla säädetyt palvelut koko maassa kaikille kansalaisille kohtuullisella veroasteella huolimatta siitä, että kunnat eroavat toisistaan ominaisuuksiltaan, palvelutarpeiltaan ja tulopohjaltaan.

Haettava valtionavustus edellyttää kaupungin omarahoitusosuutta koulunkäyntiavustajien palkkaamisen osalta 50 %ja vaativan erityisopetukseen liittyvän opetushenkilöstön ja koulunkäyntiavustajien koulutukseen osallistumisen osalta 20 %. Konsernihallinnon talousasioiden ja sivistystoimialan käymän keskustelun pohjalta voidaan todeta, että em. omarahoitusosuuksia ei ole budjetoitu vuodelle 2015.

Kaupunginvaltuusto on 25.8.2014 pitämässään kokouksessa osana uudistamisohjelman jatkovalmistelua (U2) hyväksynyt sivistystoimialalle toimenpiteen, jonka tavoitteena on vähentää koulunkäyntiavustajien määrää.

Kaupunginhallituksen tulee huomioida voimassa oleva talousarvio, uudistamisohjelman toimenpiteet sekä se, että toimialajohtaja on todennut avustavan henkilöstön kokonaismäärän olevan Turussa varsin korkea ja resursseja olevan tarpeeseen nähden hyvin. Kasvatus- ja lautakunnan päätös tulee siten kumota siltä osin, kuin se koskee avustuksen hakemista avustajien palkkaamiseen.

Oheismateriaali 1Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 11.3.2015 § 42

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

- kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 11.3.2015 § 42 kumotaan siltä osin kuin päätös koskee avustuksen hakemista avustajien palkkaamiseen,

- avustajien palkkaamiseen ei haeta avustusta ja että

- muilta osin em. kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös pysytetään.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että koulutukseen haettavan valtionavustuksen omarahoitusosuus tulee kattaa toimialan talousarviosta.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Anderssonin ehdotus, että kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 11.3.2015 § 42 pysytetään, raukesi kannatuksen puuttuessa.

Jakelu

tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tpvJalonen Timo