Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 138 | 23.03.2015 | 1 |
1408-2015 (040)
Sivistystoimialan toimintoanalyysin toimenpiteiden käsittely
Tiivistelmä: -
Kh § 138
Johtaja Tuomas Heikkinen 17.3.2015:
Kaupunginhallituksen seminaarissa 23.2.2015 on esitelty lauta-/johtokuntien antamia lausuntoja ja kaupunginhallituksen kokouksessa 23.2.2015 § 77 lausunnot on merkitty tiedoksi.
Yhteistyötoimikunnassa toimialojen toimintoanalyysejä on käsitelty 13.2.2015 § 11 ja 3.3.2015 § 20. Em. yhteistyötoimikunnan kokouksissa asian käsittelyvaihe/asia on merkitty tiedoksi.
Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi tuodaan tässä vaiheessa sivistystoimialan toimintoanalyysit.
Toisen asteen ja aikuiskoulutuksen rakennemuutosta koskevat toimenpide-ehdotukset
Sivistystoimialan toimintoanalyysin toimenpide-ehdotuksissa on esitetty toimenpidettä, jossa ammatillisen koulutuksen, lukiotoiminnan sekä ammatillisen aikuiskoulutuksen ja työväenopistojen toimintojen eri järjestämistapoja ja oikeudellista muotoa arvioidaan.
Ehdotuksen taustalla oli hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain sekä vapaasta sivistystyöstä annetun lain 4 §:n muuttamisesta. Hallituksen esityksen tavoitteena olivat vahvat koulutuksen järjestäjät ja ylläpitäjät, jotka kykenevät vastaamaan työelämän, yksilöiden ja yhteiskunnan muuttuviin ja kasvaviin osaamistarpeisiin. Mikäli hallituksen esitys olisi eduskunnassa hyväksytty, se olisi johtanut mm. siihen, että nykyiset järjestämisluvat olisivat päättyneet vuoden 2016 lopussa ja uusia järjestämislupia olisi tullut hakea 1.10.2015 mennessä. Hallituksen esitys raukesi.
Sivistystoimialan rakennemuutosta koskevan ehdotuksen käsittelylle ei siten ole vastaavaa aikataulupainetta kuin aiemmin. Oletettavaa kuitenkin on, että valtio tulee myös jatkossa ohjaamaan järjestäjäverkkoa lakiehdotuksessa esitettyyn suuntaan ja toimiluvat tulevat uudelleen haettavaksi.
Kaupunginhallitukselle esitetään, että lukiokoulutuksen, toisen asteen nuoriso- ja aikuiskoulutuksen sekä työväenopiston toiminnan järjestämisen vaihtoehtojen selvittämiseksi ja arvioimiseksi käynnistetään jatkovalmistelu. Selvitys vaikuttaa koko kaupunkikonsernin toiminnalliseen kokonaisuuteen, kaupungin osarahoittamien koulutuksen järjestäjien sekä mahdollisesti muiden alueella toimivien järjestäjien toimintaan, joten jatkovalmistelua varten tulee perustaa kaupunkikonsernitasoinen työryhmä. Mahdolliset muutokset konsernirakenteessa vaikuttaisivat kaupungin hallinnonjärjestämispäätökseen, minkä vuoksi valmistelun tulee olla kaupunginhallituksen ohjauksessa.
Työryhmän kokoonpanoksi ehdotetaan seuraavaa:
- kaupunginjohtaja Aleksi Randell, puheenjohtaja
- toimialajohtaja Timo Jalonen, sivistystoimiala
- johtaja Tuomas Heikkinen, konsernihallinto
- palvelualuejohtaja Hannu Immonen, sivistystoimiala
- palvelualuejohtaja Päivi Lehtinen, sivistystoimiala
- palvelualuejohtaja Esko Heikkonen, sivistystoimiala
- henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, konsernihallinto
- laskentapäällikkö Seija Liinoja, konsernihallinto
- talouspäällikkö Anne Takalo, sivistystoimiala
- Turun Aikuiskoulutussäätiön edustaja
- kaupunginsihteeri Merja Jokela, sihteeri
Työryhmän tulee arvioida liitteessä 1 mainittujen eri rakennemuutosvaihtoehtojen koulutukselliset, toiminnalliset ja taloudelliset vaikutukset. Lisäksi asiasta on tehtävä yritysvaikutusten arviointi. Työryhmän tulee laatia asiasta raportti ja toimenpide-ehdotukset.
Hyväksyessään vuoden 2013 talousarvion ja vuosien 2013 – 2016 taloussuunnitelman 3.12.2012 § 237 kaupunginvaltuusto päätti, että kaupunkitason toimenpiteenä selvitetään ja valmistellaan Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen ja oppisopimustoimiston siirto Turun Aikuiskoulutussäätiölle. Työryhmän tulee huomioida työssään valtuuston jo tekemät linjauspäätökset.
Turun kaupungin lisäksi seudulla toimivat seuraavat ammatillisen koulutuksen järjestäjät:
- Turun Aikuiskoulutussäätiö
- Länsirannikon Koulutus Oy
- Salon seudun koulutuskuntayhtymä
- Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä
- Raision seudun koulutuskuntayhtymä RASEKO
- Peimarin koulutuskuntayhtymä
- Turun Ammattiopistosäätiö
- S. ja A. Bovaliuksen säätiö
- Axxell Utbildning Ab
- Turun kristillinen opisto,
- Paasikivi-Opisto,
- Varsinais-Suomen Kansanopisto,
- Turun konservatorio
Lukiokoulutusta järjestävät kuntien lisäksi Steiner-koulu ja Turun Normaalikoulu. Työryhmän tulee kuulla em. koulutuksenjärjestäjiä asian valmistelussa ja käydä alueella tarvittavat neuvottelut.
Valmistelun aikana työryhmän tulee käydä lähetekeskustelut kaupunginhallituksen sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan kanssa. Työryhmän tulee saada työnsä valmiiksi viimeistään 31.12.2015 mennessä.
Työryhmän perustamisen lisäksi kaupunginhallitukselle esitetään, että se pyytää Turun Aikuiskoulutussäätiöltä lausuntoa siitä, miten aikuiskoulutusta ja täydennyskoulutusta tulisi järjestää. Lisäksi Turun Aikuiskoulutussäätiötä pyydetään nimeämään jäsen perustettavaan työryhmään.
Muut ehdotukset
Esiopetusta koskevan toimenpiteen osalta kasvatus- ja opetuslautakunnalle tulee tuoda päätöksenteon yhteydessä riittävät kustannustiedot eri vaihtoehdoista.
Toimenpiteestä, jossa esitetään erityisen tuen oppilaiden integroimista lisättäväksi enenevässä määrin tavallisen perusopetuksen kouluihin ja luokkiin, jatkovalmistellussa tulee arvioida, missä määrin integrointi toteutetaan kouluihin koottaviin erityisopetuksen luokkiin ja missä määrin normaaliluokkiin. Jatkovalmistelussa tulee myös arvioida näiden vaihtoehtojen vaikutuksia kokonaiskustannuksiin, opetusresurssiin sekä avustavan resurssin tarpeeseen.
Kustannuslaskennan periaatteita ja määrittelyjä valmistellaan sivistystoimialan palveluja koskien Valtiovarainministeriön Kuntatieto-hankkeessa, jossa Turun kaupunki toimii varhaiskasvatuksen osalta pilottikaupunkina. Tavoitteena on parantaa tällä hetkellä käytössä olevaa vertailutietoa kuntien palveluista ja tuotantotavoista. Valtiovarainministeriön tavoitteena on saada periaatteet koskemaan koko kuntakenttää vuoteen 2019 mennessä. Koska tarve paremmalle määrittely- ja vertailutiedolle on jo nyt olemassa, kaupungin omaa valmistelua tullaan yhteistyössä muiden kuntien kanssa nopeuttamaan tarvittavalla asiantuntijatuella näiden tietojen saamiseksi käyttöön mahdollisimman nopeasti.
Muiden kuin edellä mainittujen toimenpiteiden osalta kaupunginhallitukselle esitetään, että se lähettää liitteestä 1 ilmenevät toimintoanalyysin toimenpide-ehdotukset jatkovalmisteltavaksi ja kasvatus- ja opetuslautakunnan käsiteltäväksi siten, että käsittelyssä huomioidaan yhteistoimintamenettelylain säännökset.
Liite 1Toimintoanalyysin toimenpide-ehdotukset - Sivistystoimiala
Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:
EhdotusKaupunginhallitus päättää asettaa lukiokoulutuksen, toisen asteen nuoriso- ja aikuiskoulutuksen sekä työväenopiston toiminnan järjestämisen vaihtoehtojen selvittämiseksi ja arvioimiseksi työryhmän ja nimetä työryhmän kokoonpanoksi seuraavaa:
- kaupunginjohtaja Aleksi Randell, puheenjohtaja
- toimialajohtaja Timo Jalonen, sivistystoimiala
- johtaja Tuomas Heikkinen, konsernihallinto
- palvelualuejohtaja Hannu Immonen, sivistystoimiala
- palvelualuejohtaja Päivi Lehtinen, sivistystoimiala
- palvelualuejohtaja Esko Heikkonen, sivistystoimiala
- henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, konsernihallinto
- laskentapäällikkö Seija Liinoja, konsernihallinto
- talouspäällikkö Anne Takalo, sivistystoimiala
- Turun Aikuiskoulutussäätiön edustaja
- kaupunginsihteeri Merja Jokela, sihteeri
Työryhmän tulee kuulla esittelyssä mainittuja koulutuksen järjestäjiä asian valmistelussa ja käydä tarvittavat neuvottelut. Työryhmän tulee käydä lähetekeskustelut kaupunginhallituksen sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan kanssa. Työryhmän tulee saada työnsä valmiiksi viimeistään 31.12.2015 mennessä.
Edelleen kaupunginhallitus päättää pyytää Turun Aikuiskoulutussäätiön lausuntoa aikuiskoulutuksen järjestämisestä Turku-konsernissa ja säätiön toiminta-alueella sekä pyytää säätiötä nimeämään edustajansa asetettavaan työryhmään
Lisäksi kaupunginhallitus päättää lähettää liitteestä 1 ilmenevät muut kuin edellä asetetun työryhmän toimeksiantoon kuuluvat toimintoanalyysin toimenpide-ehdotukset kasvatus- ja opetuslautakunnan käsiteltäväksi siten, että käsittelyssä huomioidaan yhteistoimintamenettelylain säännökset.
PäätösEhdotus hyväksyttiin siten täydennettynä, että työryhmän jäseneksi nimettiin lisäksi ruotsinkielisten palveluiden johtaja Liliane Kjellman.
Samalla kaupungin hallitus antoi kaupunginjohtajalle oikeuden täydentää työryhmää henkilöstön edustajalla.
Anderssonin ehdotus, että perusopetuksen toimenpiteistä poistetaan toimenpide ”Ryhmäkokojen kasvattaminen, mikäli perusopetuksen talousarvio ei muuten toteudu”, raukesi kannatuksen puuttuessa.
Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.
Jakelu
tpvTurun Aikuiskoulutussäätiö
tpvKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedHeikkinen Tuomas
tiedHeikkonen Esko
tiedImmonen Hannu
tiedJalonen Timo
tiedJokela Merja
tiedKjellman Liliane
tiedLehtinen Päivi
tiedLiinoja Seija
tiedRandell Aleksi
tiedTakalo Anne
tiedValtonen Sinikka
Liitteet:
Kh § 138
Liite 1:Toimintoanalyysin toimenpide-ehdotukset - Sivistystoimiala