Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus12916.03.20154

6484-2011 (232, 021, 740)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös Turun vesiliikelaitoksen toiminta-alueesta (Yt)

Tiivistelmä:

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt ELY-keskuksen valituksen. Valtuuston päätös Turun vesiliikelaitoksen toiminta-alueesta on lainmukainen.

Kh § 129

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 10.3.2015:

Kaupunginvaltuusto on 21.5.2012 § 86 hyväksynyt Turun vesiliikelaitoksen jätevesiviemärin, talousvesijohdon ja hulevesiviemärin toiminta-alueiden rajaukset. Varsinais-Suomen ELY-keskus on valittanut valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on 16.9.2013 hylännyt valituksen. ELY-keskus on valittanut hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka myös on hylännyt valituksen. Valtuuston päätös on lainmukainen.

Hallinto-oikeuden päätöksen perustelujen mukaan tietyn alueen jättäminen hyväksytyn toiminta-alueen ulkopuolelle ei sellaisenaan tee hyväksymispäätöksestä lainvastaista. Tällainen alue voidaan sisällyttää jonkin toisen laitoksen toiminta-alueeseen tai kunta voi ryhtyä muihin toimenpiteisiin järjestämisvelvollisuutensa täyttämiseksi. Se, että Kakskerta-Satava vesiosuuskunnalle tai muille alueella toimiville vesiosuuskunnille ei ole hyväksytty toiminta-aluetta, ei tee Turun vesiliikelaitosta koskevan toiminta-alueen hyväksymispäätöksestä lainvastaista.

Lisäksi hallinto-oikeus on todennut, että toiminta-aluekartat ovat selkeitä ja että toiminta-alueen piiriin lisätyt uudet alueet on määritetty riittävän täsmällisesti vesihuoltolain edellyttämällä tavalla. Myös menettely on ollut lainmukaista.

Korkein hallinto-oikeus on päätöksessään täydentänyt perusteluja lähinnä valmistelun osalta. Sen mukaan lausuntojen tarkoituksena on osaltaan varmistaa, että toiminta-alueiden hyväksyminen perustuu riittäviin selvityksiin. Kysymyksessä olevat toiminta-alueet ovat perustuneet kehittämissuunnitelmaa valmistelleen työryhmän näkemykseen. Työryhmässä on ollut sekä ympäristönsuojelu- että terveydensuojeluviranomaisen edustus. Päätöstä ei ole syytä kumota yksinomaan sen vuoksi, että muilta valvontaviranomaisilta kuin ELY-keskukselta ei ole pyydetty asiasta lausuntoa.

Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 2.3.2015

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli johtaja Tuomas Heikkinen.