Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10709.03.20156

6822-2013 (001)

Turun kaupunkiseudun kuntakokouksen työjärjestys

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun kuntakokous on hyväksynyt kuntakokoukselle uuden työjärjestyksen. Kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että se hyväksyisi osaltaan uuden työjärjestyksen.

Kh § 107

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Turun kaupunkiseudun kuntakokous hyväksyi 15.6.2010 Paras-hankkeen ja muun seutuyhteistyön työjärjestyksen, jossa määriteltiin mm. organisoituminen, vastuusuhteet, toimintatavat, osallistujat jne. Elinkeinoyhteistyö rajattiin työjärjestyksen ulkopuolelle.

Seudulla toteutetun erityisen kuntajakoselvityksen aikana ei ole noudatettu 15.6.2010 hyväksyttyä työjärjestystä, vaan on toimittu kuntajakoselvityksen edellyttämällä tavalla. Erityisen kuntajakoselvityksen päätyttyä marraskuussa 2014 kuntakokous katsoi tarkoituksenmukaiseksi tarkistaa seutuyhteistyön organisointi ja työjärjestys.

Kuntakokous hyväksyi uuden työjärjestyksen kokouksessaan 4.2.2015. Kuntakokous lähetti hyväksymänsä työjärjestyksen kuntien hyväksyttäväksi siten, että työjärjestys on käsitelty kunnissa 30.4.2015 mennessä.

Kuntakokouksen hyväksymässä uudessa työjärjestyksessä kuntakokoukseen osallistuviksi kunniksi on määritelty seutukuntajaon mukaan Turun seutukuntaan kuuluvat kunnat. Asiakohtaisesti kuntakokoukseen voidaan tarvittaessa kutsua myös muita kuntia sekä sidosryhmiä.

Aikaisempaan työjärjestykseen verrattuna seutuyhteistyön organisaatiota on kevennetty siten, että kuntakokouksen alla ei toimi ohjausryhmää eikä työjärjestykseen kirjattuja työryhmiä. Kuntakokous voi todeta tarpeelliseksi kutsua koolle kunnanhallitustason poliittisen neuvottelukokouksen erillisestä asiasta.

Kuntakokous voi asettaa virkamiestyöryhmiä toistaiseksi tai määräajaksi. Tarkoituksenmukaista on, että maankäytön, asumisen ja liikenteen työryhmä jatkaa toimintaansa vakiintuneen käytännön mukaisesti.

Uudessa työjärjestyksessä kuntakokouksen toimiala pysyy ennallaan siten, että se käsittelee elinkeinoyhteistyötä lukuun ottamatta merkittävät kuntien yhteistyötä koskevat periaatteelliset ja laajemmat asiakokonaisuudet. Kuntakokousta voidaan informoida elinkeinopolitiikan yhteistyöasioista, mutta ne on tarkoitus jatkossakin organisoida erillisen sopimuksen mukaisesti.

Aiemmasta poiketen uudessa kuntakokouksen työjärjestyksessä säädetään, että kuntakokous valitsee keskuudestaan kaksi varapuheenjohtajaa. Kuntakokouksen puheenjohtajana toimii edelleen Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Kuntakokouksen kutsuu koolle kuntakokouksen puheenjohtaja tai esittelijä. Vakiintuneen käytännön mukaisesti kuntakokous kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa tai tarvittaessa silloin, kun kunnat katsovat kokoontumisen tarkoituksenmukaiseksi.

Kuntakokoukselle esitettävät asiat valmistellaan kuntajohtajien toimesta ja asiat esittelee kuntakokoukselle Turun kaupunginjohtaja.

Liite 1Kuntakokouksen 4.2.2015 hyväksymä työjärjestys

Oheismateriaali 1Kuntakokouksen vanha työjärjestys

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan kuntakokouksen työjärjestyksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, vetovoimatoiminnot


Liitteet:

Kh § 107
Liite 1:Kuntakokouksen 4.2.2015 hyväksymä työjärjestys