Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus11109.03.201510

12870-2014 (013)

Vaalilautakuntien ja -toimikuntien asettaminen vuoden 2015 eduskuntavaaleja varten

Tiivistelmä:

Eduskuntavaalit toimitetaan 19.4.2015. Kaupunginhallituksen on vaalilain 15 §:n mukaan hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta ja laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten yksi tai useampi vaalitoimikunta. Kaupunginhallitukselle esitetään vaalilautakuntien ja -toimikuntien asettamista vuoden 2015 eduskuntavaaleja varten luottamuselintoimikunnan valmistelun pohjalta.

Kh § 111

Kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 23.2.2015:

Eduskuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 19.4.2015 ja kotimaan ennakkoäänestys 8.4–14.4.2015. Vaaleissa sovelletaan vaalilakia (714/1998). Vaalilain 15 §:n mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita tulee olla kuitenkin vähintään kolme. Lisäksi kunnanhallituksen on asetettava laitoksissa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten yksi tai useampi vaalitoimikunta, joihin kuhunkin kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme.

Sekä vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten että niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Vaalilautakunnan varajäsenet ja vaalitoimikunnan varajäsenet laitoksissa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. Vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö ei voi olla vaalitoimikunnan jäsenenä eikä varajäsenenä.

Poliittisen edustavuuden ohella tulevat noudatettavaksi tasa-arvolain määräykset, jotka edellyttävät, että jäseniksi ja varajäseniksi valitaan sekä miehiä että naisia vähintään 40 prosenttia. Osuus lasketaan kunkin lautakunnan ja -toimikunnan osalta erikseen sekä lisäksi erikseen varsinaisten ja varajäsenten osalta.

Luottamuselintoimikunta on käsitellyt vaalilautakuntien ja -toimikuntien jäsenten nimeämistä mm. kokouksessaan 23.2.2015.

Liite 1Vuoden 2015 eduskuntavaalien vaalilautakunnat

Liite 2Vuoden 2015 eduskuntavaalien toimikunnat

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää

- asettaa vuoden 2015 eduskuntavaaleja varten vaalilautakunnat ja -toimikunnat liitteiden 1 ja 2 mukaisesti,

- valita vaalilautakuntiin ja -toimikuntiin liitteissä mainitut henkilöt,

- määrätä ehdotetut puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat ja määrätä varajäsenten sijaantulojärjestyksen ehdotuksen mukaiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKeskusvaalilautakunnan kanslia
tiedKeskusvaalilautakunta


Liitteet:

Kh § 111
Liite 1:Vuoden 2015 eduskuntavaalien vaalilautakunnat
Liite 2:Vuoden 2015 eduskuntavaalien vaalitoimikunnat