Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus6609.02.20156

1304-2015 (011, 002)

Suomen tulevaisuus -seminaarin kärkiteemat ja hallitusohjelmatavoitteet

Tiivistelmä:

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen liitto ovat valmistelleet viisi elinkeinopoliittista teemakorttia, joissa ehdotetaan toimenpiteitä tulevalle vaalikaudelle. Teemakortit on tarkoitettu käytettäväksi taustoittavana materiaalina, jota voidaan tarkoituksenmukaisiksi katsotuilla tavoilla käyttää edunvalvonnassa ja viestinnässä. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee teemakortit tiedoksi.

Kh § 66

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Valmistelun taustaa

Turun kaupungin aloitteesta järjestetään yhteistyössä Varsinais-Suomen liiton kanssa 10.2.2015 Helsingissä seminaari, jossa käsitellään Suomen tulevaisuuden kannalta keskeisiä teemoja. Painopiste on elinkeinotoiminnan edellytysten parantamisessa. Kärkiteemoiksi on valmisteltu viisi teemaa, jotka ovat

1)    Life science - viennin vauhdittaja

2)    Kiertotalous - kestävää kasvua ja energiaa

3)    Meriklusteri - suomalaista huippuosaamista

4)    Tunnin juna

5)    Matkailu - työvoimavaltainen matkailuala viennin kärkialaksi.

Teemojen valinta ja valmistelu on tehty siten, että ne tukevat koko Varsinais-Suomen maakunnan yhteisiä tavoitteita ja ovat samalla kansallisesti merkittäviä. Turun kaupungin osalta teemojen valinta perustuu kaupungin strategiaan ja erilliseen elinkeinopolitiikan valmisteluun.

Hallitusohjelman valmistelu

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 19.4.2015. Pian vaalipäivän jälkeen hallitustunnustelija aloittaa puolueiden väliset neuvottelut hallituksen ja hallitusohjelman kokoamisesta.

Tulevien vaalien jälkeen hallitusohjelma voidaan valmistella rakenteellisesti aiemmasta poikkeavaksi kokonaisuudeksi. Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen asetti marraskuussa 2013 OHRA-hankkeen, jonka tehtävänä oli muun muassa vahvistaa valtioneuvoston strategista ohjausta ja saada valtioneuvostossa tehtävä politiikka-, lainsäädäntö- ja resurssiohjaus yhtenäisemmäksi.

OHRA-hankkeen raportti luovutettiin 9.1.2015. Hanke ehdotti, että hallitusohjelma kirjoitettaisiin nykyistä linjaavammaksi ja siinä vältettäisiin yksityiskohtaisten toimenpiteiden määrittelemistä koko hallituskautta sitoviksi. Ohjelmassa nimettäisiin selkeästi hallituksen keskeisimmät politiikkatavoitteet, joita olisi kolmesta viiteen. Hallituksen toimintasuunnitelmassa näille tavoitteille rakennettaisiin toimenpidekokonaisuudet, ns. politiikkapaketit, joiden etenemistä hallitus kokonaisuutena erityisesti edistäisi. Hallitus tarkistaisi toimintasuunnitelmaa vuosittain.

Mikäli hallitusohjelma toteutetaan OHRA-hankkeen esittämiä linjauksia mukaillen, tulee hallitusohjelmassa ja myös hallituksen toimintasuunnitelmassa olemaan merkittävästi nykyistä vähemmän yksityiskohtaisia kirjauksia. Toisaalta hallituksen liikkumavara konkreettisessa päätöksenteossa kasvanee.

Varsinais-Suomen kärkiteemat

Suomen tulevaisuus -seminaaria varten kärkiteemoille on valmisteltu toimenpide-ehdotukset, jotka ovat soveltuvia sekä nykyisen kaltaista hallitusohjelmaa että edellä kuvattua hallituksen toimintasuunnitelmaa varten. Toimenpide-ehdotukset sekä niiden perustelut ovat ”teemakorteissa”, jotka ovat oheismateriaalina. Teemakortit on tarkoitettu käytettäväksi taustoittavana materiaalina, jota voidaan tarkoituksenmukaisiksi katsotuilla tavoilla käyttää edunvalvonnassa ja viestinnässä. On myös tarkoituksenmukaista, että Suomen tulevaisuus -seminaarissa ja myöhemmin kevään aikana edunvalvontatyön yhteydessä käytävien keskusteluiden pohjalta teemakortteja ja toimenpide-ehdotuksia voidaan täsmentää ja terävöittää.

Nyt käsiteltävät teemat ovat osa Turun kaupungin edunvalvontatavoitteita tulevalle vaalikaudelle. Parhaan vaikuttavuuden takaamiseksi on perusteltua, että elinkeinopolitiikan tavoitteet ovat maakunnan toimijoilla yhteneväiset.

Oheiset teemat on käsitelty Varsinais-Suomen liiton maakuntahallituksessa 26.1.2015 ja Turun kaupunkiseudun kuntakokouksessa 4.2.2015.

Oheismateriaali 1Viisi teemakorttia

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee elinkeinopolitiikan kärkiteemat ja hallitusohjelmatavoitteet tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.