Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus5502.02.20151

690-2015 (011)

Turun kaupungin sitoutuminen Turun Ohjaamo -hankkeeseen 1.3.2015 - 28.2.2018, henkilöstön rekrytointi ja ohjausryhmän asettaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 55

Työllisyyspalvelukeskus, erityisasiantuntija Jussi Rantalainen ja työllisyyspalvelujohtaja Jukka Juvonen 20.1.2015:

Turun Ohjaamo –hankkeen tavoitteena on tukea ja täydentää Turun kaupungin työllisyyden hoidon linjauksia 2015, joita ovat tehokas nuorisotyöttömyyden ennaltaehkäisy ja työmarkkinatuen kuntaosuuden kasvun vähentäminen.

Nuorisotakuun toteuttaminen ja vaikeasti työllistyvien nuorten ja erityisryhmien kiinnittäminen työelämään on osoittautunut haasteelliseksi. Hankkeella pyritään vahvistamaan kaupungin työllisyyden hoidon palveluvalikkoa. Hankkeen tavoitteena on luoda kunnalle valmiuksia vastata työmarkkinatuen kuntauudistuksen haasteisiin ja kehittää vaikeimmin työllistyvien nuorten palveluja. Hallinnollisesti projekti toimii Työllisyyspalvelukeskuksen alaisuudessa.

Turun Ohjaamo –hankkeen toimintaa tukevat aikaisempien vuosien työllisyyden hoidon pilottihankkeet sekä nuorisopalveluiden tieto- ja neuvontapalvelut, nivelvaiheohjaus perusopetuksessa toiselle asteelle sekä etsivä nuorisotyö. Ohjaamo Turussa on peruspalveluiden alusta, johon nyt tehdyt uudet avaukset juurrutetaan. tavoitteena on nuorille suunnattu matalan kynnyksen palvelupaikka Turun keskustassa. Turun Ohjaamo –hankkeessa tarjotaan kaikki kunnan nuorten palvelut samasta paikasta. Ohjaamossa ovat myös syvennetyt monialaiset palvelut, jotka tähtäävät kuntoutukseen työmarkkinoille, koulutukseen ja työllistymiseen.

Syvennetyt palvelut toteutetaan yhteistyössä Turun kaupungin, Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimisto) ja Kansaneläkelaitoksen (Kela) kanssa. Keskeisenä hankkeen tavoitteena on työllisyyden hoidon kumppanuusverkoston jäntevöittäminen ja palveluiden vaikuttavuuden tehostaminen. Ajatuksena on jatkuva vuorovaikutteinen palvelumuoto ja kuntalaisten osallistaminen palveluiden kehittämiseen.

Hankkeessa pilotoidaan kolmen vuoden ajan tulevan monialaisen yhteispalvelupisteen nuorten palvelujen toimintamalleja. Hankkeen aikana selvitetään sen mahdollisuus laajentua seudulliseksi. Tavoitteena on uudentyyppinen työote palvelujen tuottamisessa. Turun Ohjaamo –hanke on osa kokonaisvaltaista turkulaisen nuoren palveluketjun rakentamista ja hanketta on valmisteltu yhteistyössä Helsingin Diakonissalaitoksen Turun Vamos-toiminnan kanssa.

Turun Ohjaamo –hankkeen kohderyhmä 

Hankkeen kohderyhmänä ovat ensisijaisesti kaikki turkulaiset 16- 29 –vuotiaat nuoret kuntalaiset. Turun Ohjaamo –hankkeen syvennettyjen palvelujen asiakkaina ovat nuoret, joiden työllistyminen, kuntoutuminen ja koulutusneuvonta vaatii intensiivistä tukea.

Turun Ohjaamo –hankkeen on arvioitu tavoittavan n. 3 500 nuorta vuodessa, joista n. 1 200 henkilöä on syvennettyjen palvelujen tarpeessa. Turun Ohjaamo –hankkeen kohderyhmää ovat myös nuorten palvelujen parissa työskentelevä henkilöstö sekä alueen työnantajat.

Nuorten osallisuus Turun Ohjaamo –hankkeessa

Kuntalaisten osallisuus palvelujen kehittämisessä on keskeinen osa Turku-strategiaa 2029.

Turun Ohjaamo –hankkeessa nuorten osallisuudelle on asetettu viisi tavoitetta vuosille 2015 – 2017:

  1. Nuorten kuuleminen ennen hankkeen aloittamista ja toiminnan aikana (jatkuva vuorovaikutteinen palvelumuotoilu). Nuorten kuulemistilaisuuksia koskien Ohjaamo –hankkeen työotetta, toimintaa ja sen vaikuttavuutta pidetään vähintään kaksi kertaa vuodessa. Tämä toteutetaan yhteistyössä Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) kanssa. Lisäksi hankkeen aikana otetaan käyttöön reaaliaikainen asiakaspalautejärjestelmä.
  2. Yhteiskunnallisen yrityksen/työpankkitoiminnan kehittäminen ja perustaminen (yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun/Turun yliopiston kanssa). Hankkeen yhtenä kärkenä on selvittää yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun/Turun yliopiston kanssa yhteiskunnallisen yrityksen/työpankkitoiminnan perustamisedellytyksiä. Tämä on tarkoitus toteuttaa oppilastyönä alueen oppilaitosten kanssa.
  3. Sosiaalinen media: kolme bloggaajaa ja Some-ohjaaja (opiskelijat). Sähköisten palvelujen kehittäminen on keskeinen osa Turun palvelustrategiaa. Ohjaamossa tavoitteena on yhteistyössä TE-hallinnon ja oppilaitosten kanssa tuotteistaa julkiset kuntoutukseen, koulutukseen ja työllistymiseen tähtäävät palvelut niin, että viesti nuorelle on selkeä ja sitä voi tarjota monikanavaisesti.
  4. Nuori(a) kaupunginvaltuutettu(ja) ”hankkeen kummeiksi ja ohjausryhmän jäseniksi”. Turun Ohjaamon toiminta raportoidaan pääasiallisen rahoittajan lisäksi kaupunginhallitukselle kahdesti vuodessa. Tavoitteena on myös sitouttaa nuoria kaupunginvaltuutettuja yli puoluerajojen ja näin ylläpitää keskustelua nuorisotyöttömyyden ja syrjäytymisen ehkäisemisestä. Tavoitteena on, että hanke on osa kaupungin perustoimintoja vuonna 2018.
  5. Projektin alkuun lanseerataan tilojen suunnittelu yhdessä nuorten kanssa. Hanke on löytänyt toimitilat Turun keskustasta ja ne ovat yhteiset Helsingin Diakonissalaitoksen käynnistämän Vamos-hankkeen kanssa

Hanketta on valmisteltu kaupungin sisällä yhteistyössä Työllisyyspalvelukeskuksen, Turun kaupungin hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualue, sivistystoimialan, nuortenpalvelujen, Turun aikuiskoulutuskeskuksen, Turun ammatti-instituutin (aikuiskoulutuksen) kanssa. Valmistelussa kumppaneina ovat olleet Varsinais-Suomen ELY-keskus sekä Varsinais-Suomen TE-toimisto sekä Kela.  

Hankkeen rahoitussuunnitelma 1.3.2015 – 28.2.2018

Rahoitus Yhteensä €Osuus netto-kustannuksista (%)
1.Haettava ESR- ja valtion rahoitus736 970 75
2.Kuntien rahoitus245 605 25
3.Muu julkinen rahoitus 0 0
4.Yksityinen rahoitus 0 0
Yhteensä982 575 100

Hankkeen henkilökunnan rekrytointi

Hankkeeseen rekrytoidaan neljä henkilöä. Näistä Turun kaupunki rekrytoi ja palkkaa hankepäällikön, hankekoordinaattorin ja työelämävalmentajan. Toisen hankekoordinaattorin rekrytoi ja palkkaa Varsinais-Suomen TE-toimisto.

Ohjausryhmän asettaminen

Turun Ohjaamo –hankkeelle tulee asettaa ohjausryhmä, jonka tehtävänä on valvoa rahoittajan hyväksymän hankesuunnitelman toteutumista.

Mahdollisista myöhemmistä muutoksista ohjausryhmän kokoonpanoon päättää kaupunkikehitysryhmän johtaja ohjausryhmän puheenjohtajan esityksestä.

Ohjausryhmään määrätään sekä suostumuksensa mukaisesti kutsutaan seuraavat henkilöt:

Ohjausryhmän esittelijänä toimii Turun Ohjaamo -hankkeen hankepäällikkö. Ohjausryhmän sihteerin valitsee Ohjausryhmän puheenjohtaja

Esitämme, että

Johtaja Pekka Sundman 27.1.2015:

Puollan esitystä.

Liite 1Liikehuoneiston käyttöoikeussopimus

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun kaupunki sitoutuu hankkeen toteuttamiseen edellyttäen, että rahoitussuunnitelma toteutuu suunnitellun mukaisesti,

että konsernihallinnon hallintoryhmän johtaja Tuomas Heikkinen valtuutetaan allekirjoittamaan rahoittajille jätettävä rahoitushakemus,

että hankehenkilöstön rekrytointi voidaan aloittaa ja että rekrytointipäätöksen tekee kaupunkikehitysryhmänjohtaja työllisyyspalvelukeskuksen johtajan esityksestä,

että ohjausryhmän kokoonpano hyväksytään esitetyn mukaisena,

että liitteenä 1 oleva Turun Ohjaamon tilojen käyttöoikeussopimus hyväksytään ja

että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTehtävään valitut
tiedTurun Ohjaamo -hankeryhmä
tpvKonsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvTyöllisyyspalvelukeskus
tpvHeikkinen Tuomas
tiedSundman Pekka


Liitteet:

Kh § 55
Liite 1:Liikehuoneiston käyttöoikeussopimus