Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta1913.01.201519
Kaupunginhallitus3919.01.201512

151-2015 (032)

Kaavoitustaksan uudistaminen (Yt, Kv)

Tiivistelmä:

Ehdotus uudeksi kaavoitustaksaksi on valmisteltu uudistamisohjelman U1 mukaisesti. Todellisiin kustannuksiin perustuvan kaavoitustaksan on tarkoitus tulla voimaan 1.3.2015.

Ksylk § 19

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoituspäällikkö Christina Hovi 18.12.2014:

Kunnalla on oikeus periä kaavan laatimisesta ja käsittelystä aiheutuneet kustannukset, jos asemakaava tai kaavan muutos on pääasiassa yksityisen edun vaatima ja laadittu maanomistajan tai -haltijan aloitteesta (maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 59 §). Vastaavasti kunnalla on oikeus periä omistajalta tai haltijalta tonttijaon laatimisesta tai muuttamisesta aiheutuneet kustannukset, jos tonttijaon laatiminen tai muuttaminen on pääosin yksityisen edun vaatima ja maanomistaja tai -haltija on sitä hakenut (MRL 82 §).

Valtuuston tehtävänä on päättää kunnan palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista (kuntalaki 13 § 2 mom. 4 kohta).

Lautakunnan tehtävänä on päättää tehtäväalueen palveluiden ja tuotteiden hinnoittelusta kaupunginvaltuuston tai kaupunginhallituksen hyväksymien periaatteiden ja perusteiden mukaisesti (hallintosääntö 23 § 2 mom. 7 kohta). Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan tehtävänä on päättää maankäyttö- ja rakennuslain 59 §:n mukaisista asemakaavan laatimisesta perittävistä korvauksista (ympäristötoimialan johtosääntö 2 § 1 mom. 10 kohta).

Kiinteistönmuodostusjohtajalla on oikeus päättää tonttijakojen laatimiskustannusten perimisestä (kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 27.2.2013 § 69).

Nykyinen kaavoitustaksa on ollut voimassa 1.8.2010 alkaen (Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 15.6.2010 § 335). Taksan perusteena on kaavakartan koko ja kaavan korttelialueiden käyttötarkoitus. Maanomistajilta asemakaavakartan laatimispalkkiona ja kuulutuskustannuksina perittävät maksut:

- AO-, AR- ja T -alueet: 700 euroa A4 -kokoista kartanosaa kohti, kuitenkin siten, että laatimiskuluina peritään vähintään 2000 euroa,

- AK- sekä K -alueet: 1000 euroa A4 -kokoista kartan osaa kohti, kuitenkin siten, että laatimiskuluina peritään vähintään 3000 euroa,

- Kuulutusten julkaiseminen 500 euroa.

Voimassa olevan kaavoitustaksan maksujen muodostumisperusteet eivät kuvaa asemakaavan tai asemakaavanmuutoksen valmistelun vaativuutta eikä kaavan laatimisesta ja käsittelystä aiheutuneita kustannuksia.

Kiinteistöliikelaitos on Kiinteistönmuodostusjohtajan päätöksellä 5.12.2014 § 23 tarkistanut tonttijaosta ja tonttijaon muutoksesta perittäviä maksuja (jäljempänä tonttijakotaksa) 1.1.2015 lukien kustannustason muutosten vuoksi noin 10 %:lla. Taksa noudattaa yleistä suurien kaupunkien hintatasoa. Maanomistajan tai -haltijan pyynnöstä laaditusta tonttijaosta tai tonttijaon muutoksesta, mikäli muutos on pääasiallisesti yksityisen edun vaatima tai aiheutunut pyydetystä asemakaavan muutoksesta ja tonttijaon koelaskennasta perittävät maksut ovat:

- Kortteliin tai korttelin osaan laadittu erillinen tonttijako 950 euroa, tonttijako asemakaavan yhteydessä 700 euroa.

- Kolmannesta ja jokaisesta seuraavasta tontista suoritetaan lisäksi erillisessä tonttijaossa 120 euroa (anotaan Kiinteistöliikelaitokselta) ja asemakaavan yhteydessä laadittavassa tonttijaossa 80 euroa.

Koelaskennasta ja poikkeuksellisen suuritöisistä tonttijaonmuutoksista peritään työstä aiheutuneet todelliset kustannukset tuntiveloituksena:

- I ryhmä (ylempi korkeakoulututkinto) 120 euroa

- II ryhmä (korkeakoulu- ja opistotasoinen tutkinto, toimitusinsinööri) 85 euroa

- III ryhmä (muut tutkinnot, tietopalvelu, tilaustyöt, toimitusvalmistelu) 50 euroa

- IV ryhmä (maastomittausryhmä) 120 euroa.

Henkilötuntien veloitushinnat sisältävät yhteiskustannuskorvauksen, joka on 120 % työaikakorvauksesta.

Kaavoitustaksan uudistaminen sisältyy kaupunginvaltuuston 17.6.2013 § 127 hyväksymän kaupungin uudistamisohjelma U1:n toimenpiteisiin, jonka mukaan asemakaavataksa tulee uusia todellisiin kustannuksiin perustuen. Kaavoitustaksan ajanmukaistamisen nettovaikutustavoitteeksi on asetettu 85 000 euroa vuodelle 2015.

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on valmistellut ehdotuksen uudeksi kaavoitustaksaksi, joiden pääperiaatteet ovat:

- Kaavan laatimisaloitteen tekijän ja kaupungin välillä solmitaan kaavoitussopimus kaavan valmistelutyöstä.

- Asemakaavan valmistelusta aiheutuneet kustannukset peritään kaavoitusaloitteen tekijältä toteutuneiden kustannusten mukaan paitsi omakotitonttien jakamisen mahdollistavien asemakaavanmuutosten osalta, joiden osalta kaavan valmistelusta peritään kiinteä hinta. Maksuja voidaan erityisestä syystä kohtuullistaa tai korottaa.

- Asemakaava voidaan teettää ulkopuolisella asiantuntijalla. Nämä kaupungille aiheutuneet kustannukset maksaa kaavan laatimisaloitteen tekijä.

- Mikäli kaavan laatiminen edellyttää ulkopuolisella teetettäviä selvityksiä, peritään niistä aiheutuneet kustannukset kaavan laatimisaloitteen tekijältä.

- Tonttijaon laatimisesta kaavan yhteydessä peritään voimassa olevan tonttijakotaksan mukaiset kustannukset.

- Kaavan luottamuselinkäsittelystä ja kuuluttamisesta peritään erilliset maksut.

- Mikäli kaava keskeytyy aloitteentekijän tai kaupungin toimesta ennen kuin se hyväksytään, peritään kaavoitusaloitteen tekijältä jo syntyneet kustannukset.

- Maksut peritään kaavoitussopimuksessa sovittavalla tavalla.

Taksan on tarkoitus tulla voimaan 1.3.2015. Taksaa sovelletaan kaikkiin sen voimaantulon jälkeen käynnistettäviin kaavoihin ja kaavanmuutoksiin. Kaavoituksen katsotaan käynnistyneen kun kaavoitussopimus on allekirjoitettu tai luottamuselin on merkinnyt MRL 63 §:n mukaisen kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi. Taksaa ei sovelleta niihin kaavoihin, joiden osallistumis- ja arviointisuunnitelma on hyväksytty ennen taksan voimaantuloa.

Kaavoitustaksa noudattaa Lahden, Oulun ja Tampereen kaupunkien hintatasoa, joissa kaavan laatimiskustannukset peritään toteutuneiden kustannusten mukaan. Suurissa kaupungeissa omakotitonttien jakamisesta peritään yleisesti kiinteä hinta.

Aikaveloitusperusteiseen laskutukseen siirtyminen edellyttää kaavoitussopimuksen laatimista kaupungin ja yksityisten maanomistajien välillä. Kaupunkisuunnittelussa on valmius siirtyä aikaveloitusperusteisten kaavoitusmaksujen perimiseen. Kaupunkisuunnittelun suunnitteluyksikössä on ollut tuntiseuranta käytössä jo 1.1.2003 alkaen. Kaavoitusyksikkö otti tuntiseurannan käyttöön 1.5.2014. Vielä on liian aikaista arvioida, mitkä ehdotetun kaavoitustaksan todelliset kustannusvaikutukset ovat. Kaavoitusprosessit ovat kestoltaan pitkiä, usein monelle kalenterivuodelle ajoittuvia, eikä toistaiseksi alle vuoden kestäneen tuntiseurannan perusteella pystytä vielä arvioimaan yksittäisten kaavojen valmisteluun käytettyä kokonaistyöaikaa ja -kustannuksia.

Taksaa sovelletaan kaikkiin sen voimaantulon jälkeen käynnistettäviin asemakaavoihin ja asemakaavanmuutoksiin. Kaupungissa on vireillä useita kaavan laatimisaloitteita, joiden pohjalta kaavoitusta ei ole vielä käynnistetty (kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta ei ole merkinnyt kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa tiedoksi). Myös näiden kaavan laatimisaloitteiden tekijöiden kanssa tulee solmia sopimus kaavan laatimisesta ja uuden kaavoitustaksan soveltamisesta.

Talousarvion 2015 liitteenä hyväksytyn Asemakaavoitusohjelman 2015–2018 ja Ympäristötoimialan operatiivisen sopimuksen mukaan vuonna 2015 käynnistetään muutamia yksityisen maanomistajan aloitteesta laadittavia asemakaavanmuutoksia, jonka seurauksena uudistamisohjelmassa U1 asetettu nettovaikutustavoite, 85 000 euroa vuonna 2015, on mahdollista saavuttaa.

Liite 1Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen laatimisesta ja käsittelystä perittävät maksut

Oheismateriaali 1Vertailu 10 suurimman kaupungin kaavoitustaksoista (pl. Kuopio)

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että liitteen 1 mukaiset asemakaavan laatimisesta ja käsittelystä perittävien maksujen perusteet esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäviksi. Samalla lautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaiset maksut.

Lisäksi lautakunta päättää, että päätös pannaan täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 39

Liite 1Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen laatimisesta ja käsittelystä perittävät maksut

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteen 1 mukaiset asemakaavan laatimisesta ja käsittelystä perittävien maksujen perusteet, jotka tulevat voimaan 1.3.2015. Päätös pannaan täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

PäätösAsia palautettiin yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi Rinteen Sarlundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Jakelu

palKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta


Liitteet:

Ksylk § 19
Liite 1:Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen laatimisesta ja käsittelystä perittävät maksut

Kh § 39
Liite 1:Asemakaavan ja asemakaavanmuutoksen laatimisesta ja käsittelystä perittävät maksut