Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus1112.01.201511

3384-2014 (111)

Opinto-ohjaajan virkojen perustaminen Turun ammatti-instituuttiin 1.2.2015 lukien

Tiivistelmä: -

Kh § 11

Toimialajohtaja Timo Jalonen 17.3.2014:

 

Asetus ammatillisesta koulutuksesta 4§ toteaa, että ”opinto-ohjauksena annetaan henkilökohtaista ja muuta tarpeellista opintojen ohjausta. Opinto-ohjauksesta määrätään opetussuunnitelmassa.”

 

Turun Ammatti-instituuttiin, joka on Suomen suurimpia ammatillisia oppilaitoksia, ei vuosien varrella ole lainkaan perustettu opinto-ohjaajan virkoja. Sen sijaan Ammatti-instituuttiin on palkattu kaikkiaan 13 henkilöä, joiden työnkuva on kokonaan tai osittain asetuksen tarkoittamaa opinto-ohjausta. Tilanne on siis se, että oppilaitoksessa ei virallisesti ole lainkaan opinto-ohjaajia, mutta todellisuudessa on. Määrä on lähtökohtaisesti riittävä, mutta virkaehtosopimusta on sovellettu toisin kuin mitä opetusalan virkaehtosopimuksessa on tarkoitettu. Tästä on seurannut, että opinto-ohjausta tekevien palkkaus tai työaika ei ole virkaehtosopimuksen mukainen eikä muutenkaan opetuksen ja opinto-ohjauksen kannalta järkevä tai tarkoituksenmukainen. Oppilaitoksen kannalta olisi erittäin perusteltua, että opinto-ohjaajat olisivat ohjaamassa opiskelijoita myös opetuksen kesäkeskeytyksen aikana kesäkuussa ja elokuussa.

 

Edellä olevista syistä johtuen esitän, että tässä vaiheessa sivistystoimialalle, ensisijaisena sijoituspaikkana Turun Ammatti-instituutti perustettaisiin 8 opinto-ohjaajan virkaa, jonka kelpoisuusehto on ns. kelpoisuusasetuksen 15§ mukainen ja että muut ehdot määräytyvät OVTES C 6§ mukaan ja tehtäväkohtainen palkka hinnoittelutunnuksella 4 00 03 00 3 on 3472,47 €/ kk ja hinnoittelutunnuksella 4 00 03 00 4 3377,33 €/ kk. Tehtäväkohtaisessa palkassa on huomioitu nyt maksussa oleva tehtäväkohtaisen palkan korotus oppilaanohjaustehtävässä.

 

Esitystä voidaan perustella seuraavasti:

 

-tehty esitys on asetuksen, opetussuunnitelman hengen sekä virkaehtosopimuksen mukainen toisin kuin nykyinen toimintatapa

-esitetty malli mahdollistaa työvoiman joustavan käytön myös opetuksen kesäkeskeytyksen aikana.

-muutos ei lisää eikä vähennä henkilöresurssia. Tarkoituksena on, että kaikissa uusissa virkasuhteissa sovelletaan edellä olevaa virkaehtosopimuksen kohtaa. Vapautuvat virat jätetään täyttämättä.

-muutos alentaa noin 18.000 euroa kokonaiskustannuksia.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 5.12.2014:

Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 29 §:n mukaan opiskelijalla on oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta ja opinto-ohjausta. Ammatillisesta koulutuksesta annetun asetuksen 4 §:n mukaan opinto-ohjauksena annetaan henkilökohtaista ja muuta tarpeellista opintojen ohjausta. Opinto-ohjauksesta määrätään opetussuunnitelmassa. Edellä mainittu huomioon ottaen koulutuksen järjestäjän tulee järjestää opiskelijalle mahdollisuus saada lain ja asetuksen mukaista opinto-ohjausta.

Sivistystoimiala on tehnyt esityksen kaikkiaan 8 opinto-ohjaajan viran perustamiseksi Turun ammatti-instituuttiin. Opinto-ohjauksen osalta tilanne ammatti-instituutissa on tällä hetkellä se, että sitä antaa kaikkiaan 13 opettajaa, joista 11 on lehtorin viran haltijoita ja 2 päätoimisia tuntiopettajia. Oppilaitokseen ei ole aiemmin perustettu lainkaan opinto-ohjaajan nimikkeellä virkoja. Tosiasiassa ammatti-instituutissa annetaan opinto-ohjausta, mutta sitä annetaan opetusvelvollisuustyöajassa olevien edellä todettujen 13 opettajan toimesta.

Opetusalan virka- ja työehtosopimuksen (2014-2016) osio C: Ammatilliset oppilaitokset, Yhteiset määräykset 6 ja 7 §:ien mukaisesti opinto-ohjaajan viran tulisi olla kokonaistyöajassa, joka on oppilaitoksen toiminnalliset vaatimukset huomioon ottava toimistotyöaika. Em. opinto-ohjaajan viranhaltijan vuosiloma määräytyy pääsääntöisesti samojen periaatteiden mukaisesti, kuin KVTES:n alaisilla viranhaltijoilla.

Tämän hetkisestä opinto-ohjaustilanteesta on ollut seurauksena se, että opinto-ohjausta antavien opettajien palkkaus, työaika ja vuosiloma ei ole opetusalan virkaehtosopimuksen mukainen. Kun opinto-ohjausta annetaan tällä hetkellä ns. opetusvelvollisuustyöajassa (ylitunteineen), ei työaikaa voida työnantajan kannalta pitää tarkoituksenmukaisena. Kokonaistyöajassa olevan opinto-ohjaajan viranhaltijan vuosityöaika on merkittävästi pitempi, kuin opetusvelvollisuustyöajassa olevan opettajan työaika ylitunteineenkaan. Lisäksi on otettava huomioon, että kokonaistyöajassa oleva opettaja on KVTES:n vuosilomasäännösten alainen, joka mahdollisaa sen, että opinto-ohjaajat voisivat antaa opiskelijoille opinto-ohjausta myös opetuksen kesäkeskeytyksen aikana kesäkuussa ja elokuussa.

Kaiken kaikkiaan tämän hetkisten opinto-ohjaajien määrä on sivistystoimialan näkemyksen mukaan riittävä, mutta opinto-ohjausta tulisi voida antaa kokonaistyöajassa olevien opinto-ohjaajan viranhaltijoitten toimesta. Tällöin vuosityöajan tuntimäärä ja sen sijoittuminen olisi opinto-ohjauksen tarpeen kannalta tarkoituksenmukainen ja myös palkkakustannuksissa saataisiin aikaan säästöä. Jotta tavoiteltuun lopputulokseen päästäisiin, tulisi ammatti-instituuttiin voida perustaa 8 kpl OVTES:n mukaisessa kokonaistyöajassa olevaa opinto-ohjaajan virkaa. Jotta kustannukset ja henkilötyövuosien lukumäärä eivät kuitenkaan uusien opinto-ohjaajan virkojen perustamisen ja täyttämisen myötä kasva, tulisi mikäli virat perustetaan, samalla päättää että niitä voidaan täyttää sitä mukaan kuin tällä hetkellä opinto-ohjausta opetusvelvollisuustyöajassa antavien opettajien virat tai kaksi tuntiopettajan virkasuhdetta tulevat avoimiksi.

Strategisen HR:n vastuualue toteaa, että esitystä 8 kokonaistyöajassa olevan opinto-ohjaajan viran perustamisesta voidaan pitää tarkoituksenmukaisena. Virkojen palkkaus määräytyy Kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen ao. hinnoittelutunnusten mukaan riippuen siitä, onko virkaan otettavalla ylempi korkeakoulututkinto vai joku muu tutkinto. Strategisen HR:n vastuualueella ei ole huomautettavaa viroille esitetyn tehtäväkohtaisen palkan osalta. Virkojen kelpoisuusvaatimukset määräytyvät opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaisesti.

Virkojen perustaminen kuuluu kaupunginhallituksen toimivaltaan. Mikäli virkojen perustaminen katsotaan tarkoituksenmukaiseksi, kaupunginhallitukselle päätettäneen esittää:

- että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana sivistystoimiala/ammatti-instituutti, perustetaan 1.2.2015 lukien 8 kpl OVTES:n mukaisessa kokonaistyöajassa olevaa opinto-ohjaajan virkaa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 3.472,47 euroa/kk (4 00 03 00 3 / ylempi korkeakoulututkinto) tai 3.377,33 euroa/kk (4 00 03 00 4 / muu tutkinto) ja joiden kelpoisuusvaatimukset määräytyvät opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998/muutoksineen) mukaisesti ja

- että nyt perustettuja opinto-ohjaajan virkoja saadaan täyttää sitä mukaa kuin liitteessä 1 todetut 11 lehtorin virkaa ja 2 päätoimista tuntiopettajan virkasuhdetta tulevat avoimiksi ja jätetään täyttämättä, tai niiden tämänhetkiset haltijat eivät enää anna opinto-ohjausta.

Liite 1Ammatti-instituutin lehtorin virat ja päätoimiset tuntiopettajan virkasuhteet, joissa annetaan opinto-ohjausta

Liite 2Liitelomake opinto-ohjaajan virkojen perustamiseksi

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

- että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana sivistystoimiala/ammatti-instituutti, perustetaan 1.2.2015 lukien 8 kpl OVTES:n mukaisessa kokonaistyöajassa olevaa opinto-ohjaajan virkaa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 3.472,47 euroa/kk (4 00 03 00 3 / ylempi korkeakoulututkinto) tai 3.377,33 euroa/kk (4 00 03 00 4 / muu tutkinto) ja joiden kelpoisuusvaatimukset määräytyvät opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998/muutoksineen) mukaisesti ja

- että nyt perustettuja opinto-ohjaajan virkoja saadaan täyttää sitä mukaa kuin liitteessä 1 todetut 11 lehtorin virkaa ja 2 päätoimista tuntiopettajan virkasuhdetta tulevat avoimiksi ja jätetään täyttämättä, tai niiden tämänhetkiset haltijat eivät enää anna opinto-ohjausta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKunnan Taitoa Oy
tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tiedSivistystoimiala
tpvSivistystoimiala, ammatillinen koulutus


Liitteet:

Kh § 11
Liite 1:Ammatti-instituutin lehtorin virat ja päätoimiset tuntiopettajan virkasuhteet, joissa annetaan opinto-ohjausta
Liite 2:Liitelomake opinto-ohjaajan virkojen perustamiseksi