Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus51316.12.201412

12596-2014 (001, 113)

Sote-järjestämislain valmistelutilanne ja sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymän perustamisen toimeenpanoa tukevan henkilöstön sijoitusorganisaatio

Tiivistelmä: -

Kh § 513

Konsernihallinto, johtaja Maija Kyttä:

Eduskunnalle on annettu 4.12.2014 hallituksen esitys laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi.

Muutostuki

Hallituksen esityksessä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annettavan lain voimaanpanosta annettavaksi laiksi (15 §) todetaan, että:

”Sosiaali- ja terveysministeriön tehtävänä on tukea kuntia, sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymiä sekä perustettavia sosiaali- ja terveysalueita uudistuksen toteutuksessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos osallistuu muutostuen toteutukseen.

Sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymille osoitetaan kullekin vuosina 2015 – 2017 taloudellista tukea uudistuksen toimeenpanoon valtion talousarviossa osoitetun määrärahan rajoissa. Ennen sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymän perustamista toimeenpanoa tukevia henkilöitä voidaan palkata vuonna 2015 aluehallintovirastoihin tai sosiaali- ja terveysalueen kuntien keskenään sopimaan muuhun organisaatioon.”

Varsinais-Suomen kunnat sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ovat vuonna 2013 hyväksyneet terveydenhuoltolain (1326/2010) mukaisen terveydenhuollon järjestämissuunnitelman. Tuon suunnitelman hyväksymisen yhteydessä hyväksyivät kunnat ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymä periaatteen, jossa terveydenhuoltoon liittyvää kehittämistoimintaa ohjaa edustuksellinen kuntajohtajakokous, johon osallistuu Varsinais-Suomen eri alueilta kuntajohtaja- ja terveydenhuollon asiantuntijaedustaja. Kuntajohtajakokouksen puheenjohtajana toimii johtaja Maija Kyttä Turun kaupungista.

Kuntajohtajakokous käsitteli kokouksessaan 4.12.2014 sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymän perustamiseen liittyvää valmistelua toimeenpanevan henkilöstön palkkaamista ja totesi kantanaan, että:

-         Sosiaali- ja terveysalueen valmistelun toimeenpanoa tukeva henkilöstö tulee palkata kuntaorganisaatioon, ei aluehallintovirastoon, ja että

-          Läntisen sosiaali- ja terveysalueen osalta valmistelun toimeenpanoa tukeva henkilöstö tulisi sijoittaa Turun kaupungin organisaatioon.

Kuntajohtajakokous myös päätti pyytää Varsinais-Suomen kuntia käsittelemään asiaa omassa päätöksenteossaan.

Sote-järjestämislain valmistelutilanne

Eduskunnalle annettua hallituksen esitystä käsitellään vielä tänä vuonna perustuslakivaliokunnassa ja ensi vuoden tammikuun puolessa välissä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, ja mikäli laki etenee, niin sen jälkeen vielä hallintovaliokunnassa ennen lopullista käsittelyä eduskunnassa. Lain on tarkoitus tulla voimaan maalis-huhtikuussa 2015 ja sote-alueen ensimmäisen edustajainkokouksen tulee kokoontua viimeistään 31.5.2015

Sote-alueiden kuntayhtymät aloittavat 1.12.2016 ja tuottamisvastuussa olevat kuntayhtymät 1.1.2017.

Uusien kuntayhtymien perustamisen ja muulle tarvittavalle valmistelulle jäävä aika on kovin lyhyt, joten valmistelun tulee alkaa välittömästi, vaikkei lain lopullisesta muodosta tai läpimenosta ole varmuutta.

Valmistelua tarvitaan seuraavilla neljällä tasolla: valtakunnan taso, sote-aluetaso, tuottamisvastuullinen kuntayhtymätaso ja kaupungin oma sisäinen taso.

Valmistelua on epävirallisesti aloitettu sote-alue ja tuottamisvastuutasolla sekä osallistuttu valtakunnan tasolla STM:n ja Kuntaliiton toimintaan.

Läntisen-Suomen sote-alueen yhteistyötä on aloitettu mm valmistelemalla yhteinen lausunto edellisestä järjestämislakiluonnoksesta. Mukana ovat olleet Pietarsaaren, Vaasan, Porin, Rauman, Salon, (Loimaan) ja Turun edustajat. Joulukuun 9. päivänä 2014 pidetyssä kokouksessa läsnäolijat totesivat yksimielisesti, että sote-alueen valmistelu voi toteutua Turku vetoisesti ja valmistelua jatketaan ko ryhmällä.

Tuottamisvastuullisen kuntayhtymän perustamisen valmistelua on tarkoituksenmukaista jatkaa ns. kuntajohtajakokouksen pohjalta siten, että ryhmään kutsutaan myös erityishuoltopiirin edustaja ja maakuntaliiton edustaja. Kuntajohtajien lisäksi kokouksessa on jo aiemmin ollut sairaanhoitopiirin edustus.

Sote-alueen ja tuottamisvastuullisen kuntayhtymän perustaminen vaikuttavat koko kaupungin toimintaan (talous, henkilöstö, tietohallinto jne.) Tarkoitusta varten tulee perustaa tarvittavat työryhmät, joiden tehtävänä on järjestämislain täytäntöönpanoon liittyvien asioiden valmistelu. Työtä ohjaa kaupunginjohtaja kaupunginhallituksen hyväksymien linjausten pohjalta.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että:

-  Sosiaali- ja terveysalueen valmistelun toimeenpanoa tukeva henkilöstö tulee palkata kuntaorganisaatioon, ei aluehallintovirastoon, ja että

-  Läntisen sosiaali- ja terveysalueen osalta valmistelun toimeenpanoa tukeva henkilöstö tulisi sijoittaa Turun kaupungin organisaatioon.

Lisäksi kaupunginhallitus toteaa,

-  että valmistelua toteutetaan yhdessä tulevan sote-alueen muiden suurempien kuntien kanssa siten, että Varsinais-Suomen alueen kuntien mielipiteet pyritään välittämään ja ottamaan huomioon valmistelussa, ja että Turku toimii vetovastuullisena toimijana,

-  Varsinais-Suomen alueen kuntien, kuntayhtymien, maakuntaliiton ja muiden toimijoiden kanssa ryhdytään valmistelemaan tulevaa tuottamisvastuussa olevaa kuntayhtymää käyttämällä hyväksi Terveydenhuoltolain edellyttämän järjestämissuunnitelman valmistelun yhteydessä hyväksyttyä kuntajohtajakokousta lisättynä ed. mainittujen toimijoiden edustajilla,

-  kaupunginhallitus hyväksyy valmistelun linjaukset ja kaupunginjohtajan päätöksillä perustetaan kunnan sisäinen valmisteluorganisaatio ja että

-  kaupunginhallitusta informoidaan säännöllisesti valmistelun etenemisestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä johtaja Maija Kyttä.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tiedKyttä Maija
tpvRandell Aleksi