Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus52216.12.201411

355-2014 (001, 014)

Erityinen kuntajakoselvitys

Tiivistelmä:

Turun seudun erityinen kuntajakoselvitys on toimitettu ajalla 1.1. - 30.11.2014. Kuntajakoselvittäjät esittävät, että Turun, Kaarinan ja Raision kaupungit sekä Liedon ja Ruskon kunnat yhdistetään uudeksi Turun kaupungiksi 1.1.2017. Yhdistymisesitys on kuulutettava ennen kuin kunnat tekevät päätökset yhdistymisesityksen johdosta.

Kh § 522

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen asetti 9.12.2013 kuntarakennelain 15 §:n mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen toimitettavaksi Auran, Kustavin, Liedon, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Pöytyän, Ruskon, Sauvon, Taivassalon, Tarvasjoen ja Vehmaan kuntien sekä Kaarinan, Naantalin, Paimion, Raision ja Turun kaupunkien välillä.

Ministeriö asetti kuntajakoselvittäjiksi valtiotieteiden maisteri Risto Kortelaisen ja valtiotieteiden maisteri, julkishallinnon ja -talouden tilintarkastaja Oiva Myllyntauksen. Kolmanneksi kuntajakoselvittäjäksi ministeriö asetti 4.2.2014 yhteiskuntatieteiden maisteri, eMBA, kauppatieteiden lisensiaatti Antero Ritvasen.

Selvitystehtävänä oli tuottaa tiedot, joiden perusteella voidaan arvioida edellytyksiä yhdistää edellä mainitut kunnat tai osa kunnista. Selvityksessä tuli erityisesti tarkastella seudun elinvoimaa ja kilpailukykyä. Selvityksen toimikausi oli 1.1.–30.11.2014.

Kuntajakoselvittäjät luovuttivat yhdistymisesityksensä ja niihin liittyvät yhdistymissopimukset kunnille 28.11.2014. Selvitysraportin selvittäjät luovuttivat 8.12.2014. Yhdistymisselvitysten perusteella kuntajakoselvittäjät päätyivät esittämään kolmea kuntajaon muutosta ja kuntien yhdistymistä selvitysalueella.

1. Turku, Kaarina, Raisio, Lieto ja Rusko

2. Naantali, Masku, Taivassalo ja Kustavi

3. Aura ja Pöytyä

Tehdyn selvityksen perusteella kuntajakoselvittäjät eivät esittäneet kuntien yhdistymistä Paimion kaupungille eivätkä Mynämäen, Nousiaisten, Sauvon ja Vehmaan kunnille. Nämä kunnat täyttivät kuntarakennelain 4 §:n mukaisen selvitysvelvollisuuden.

Kuntajakoselvittäjät esittävät, että Turun, Kaarinan ja Raision kaupungit sekä Liedon ja Ruskon kunnat lakkaavat ja ne yhdistetään perustamalla 1.1.2017 alkaen uusi kunta, Turun kaupunki, kuntarakennelain 3 § 2 momentin 2 kohdan mukaisesti.

Esityksen perusteena olevat tiedot ja johtopäätökset on kuvattu yhdistymisesityksessä ja selvitysraportissa.

Edelleen kuntajakoselvittäjät esittävät, että esitys käsitellään kuntien yhteisesti sopimana ajankohtana kuntien valtuustoissa 31.5.2015 mennessä. Sitä ennen kunnissa on varattava kuntalaisille ja muille asianosaisille mahdollisuus tehdä kuntarakennelain 7 §:n mukainen huomautus yhdistymisesityksestä 30 päivän kuluessa. Kaupunginhallitus antaa huomautuksista lausunnon.

Valtiovarainministeriö toimittaa yhdistymisesityksestä, yhdistymissopimuksesta ja selvitysraportista ruotsinkielisen käännöksen. Turun kaupunki kuuluttaa osaltaan yhdistymisesityksen, kun käännetty selvitysmateriaali on käytettävissä. Muiden kuntien kanssa on käyty keskustelua kuulutusajankohdan yhtenäistämisestä.

Yhdistymisesitys ja yhdistymissopimus tuodaan kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi asetetun määräajan puitteissa. Tarkoituksenmukaista olisi, että yhdistettäväksi ehdotetut kunnat tekisivät päätöksensä yhtäaikaisesti. Kaupunginjohtaja käy muiden kuntien kanssa neuvottelut päätöksenteon aikataulullisesta synkronoinnista sekä kuntien päätösten sisällöstä.

Oheismateriaali 1Esitys Turun, Kaarinan, Raision, Liedon ja Ruskon valtuustoille kuntajaon muuttamisesta ja kuntien yhdistymisestä

Oheismateriaali 2Kuntarakennelain 8 §:n mukainen yhdistymissopimus

Oheismateriaali 3Turun, Kaarinan, Raision, Liedon ja Ruskon yhdistymisselvitys

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee yhdistymisesityksen, yhdistymissopimuksen ja yhdistymisselvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, vetovoimatoiminnot
tiedRandell Aleksi