Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus52116.12.201410

8997-2014 (011)

Vesiliikelaitoksen tuotantoyksikön tuotantopalvelut -osaston toiminnan luovutus liikkeen-luovutuksena Turun Seudun Vesi Oy:lle

Tiivistelmä: -

Kh § 521

Konsernihallinto, vs. johtava kaupunginlakimies Pauliina Ahlas 4.12.2014:

Asian tausta:

Kaupunginvaltuuston 27.2.2012 § 32 hyväksymässä omistajapolitiikan 2009 – 2013 päivityksessä on todettu, että Turun Seudun Vesi Oy:n aloittaessa tuotantotoimintansa yhtiön rakentamisaikainen projektiorganisaatio puretaan ja resursoidaan yhtiön organisaatio uudelleen vastaamaan optimaalisesti tuotannollisia tarpeita yhdessä Vesiliikelaitoksen kanssa.

Konsernijaosto on 25.3.2014 § 37 päättänyt päivittää yhtiön henkilöstöresursointia koskevaa kaupunginvaltuuston omistajapoliittista linjausta siten, että Turun Seudun Vesi Oy:n tuotantotoiminnan käynnistymisestä huolimatta yhtiön organisaatio arvioidaan uudelleen vastaamaan vesihuollon optimaalista toimintarakennetta seudullisen vesihuoltoyhtiön valmisteluprosessin yhteydessä yhteistyössä Turun vesiliikelaitoksen, Turun Seudun Puhdistamo Oy:n ja muiden selvityksessä mukana olevien kuntien vesihuoltoyksiköiden kanssa.

Kaupunginjohtaja on 27.8.2014 § 114 antamassaan konserniohjeessa päättänyt, että Turun Seudun Vesi Oy:n ja vesiliikelaitoksen tulee toimeenpanna kaupunginvaltuuston ja konsernijaoston päätös siten, että tuotantotoiminnan edellyttämä henkilöstö voi aloittaa yhtiön palveluksessa 1.1.2015. Yhtiön ja liikelaitoksen tulee suunnitella ja toteuttaa siirto yhteistyössä henkilöstön kanssa ja käydä yhteistoimintalain tarkoittamat tarvittavat neuvottelut ennen siirron toteuttamista sekä huomioida toimenpiteet talousarvion valmistelun yhteydessä.

Vesiliikelaitos ja Turun Seudun Vesi Oy ovat konserniohjeen mukaisesti valmistelleet vesiliikelaitoksen tuotantotoiminnan siirtämistä Turun Seudun Vesi Oy:öön liikkeenluovutuksesta annettujen säännösten mukaisesti.

Vesiliikelaitoksen tuotannon siirtoa käsiteltiin yhteistyötoimikunnassa 16.9.2014 § 96 ja 25.11.2014 § 131.

Vesiliikelaitoksen johtokunta on 11.9.2014 § 83 kuullut selvityksen liikkeenluovutuksen toteuttamisesta ja merkinnyt sen tiedoksi.

Turun Seudun Vesi Oy:n hallitus on käsitellyt liikkeenluovutusta kokouksissaan 23.10.2014 ja 27.11.2014.

Turun Seudun Vesi Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty osakeyhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 64,7 %.

Hankkeen toiminnalliset ja taloudelliset vaikutukset

Tekopohjavesijärjestelmän valmistumisen jälkeen Turun Seudun Vesi Oy on tilannut vesiliikelaitokselta tekopohjavesijärjestelmän käyttöön ja ylläpitoon liittyviä tehtäviä erillisellä palvelusopimuksella. Luovuttamalla tuotannon palvelutoiminta liikkeenluovutuksena Turun Seudun Vesi Oy:öön selvennetään vesiliikelaitoksen ja Turun Seudun Vesi Oy:n rooleja ja vastuunjakoa. 

Hankkeen toteutus on viivästynyt, sillä tekopohjavesijärjestelmä saatettiin täyteen tuotantokapasiteettiinsa joulukuussa 2013 ja Halisten laitoksen muutostyöt seudulliseksi varalaitokseksi saatiin toteutettua heinäkuussa 2014.

Hankkeella ei ole liikkeenluovutuksen osapuolien kannalta merkittäviä kustannusvaikutuksia.

Henkilöstö

Liikkeenluovutusta koskevat normit ovat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki, laki kunnallisesta viranhaltijasta sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa.

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n 1 momentin mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 2 momentin mukaan liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle.

Työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee:

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;

2) luovutuksen syyt;

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet.

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta.

Kaupunginhallituksen 25.10.2010 § 554 päätöksen mukaisesti kaupungin toimintojen ulkoistaminen toteutetaan liikkeenluovutusta koskevien oikeusohjeiden mukaisesti ja siirtyvän henkilöstön osalta noudatetaan seuraavia periaatteita:

Kaupunki ei takaa siirtyvälle henkilöstölle oikeutta palata kaupungin palvelukseen eikä erityistä irtisanomissuojaa.

Kaupungin toimintoja ulkoistettaessa:

a) kaupunginhallitus päättää tapauskohtaisesti sisällytetäänkö tarjouspyyntöön siirtyvän henkilöstön asemaa koskevia ehtoja, tai

b) kaupunginhallitus päättää, että tarjouspyyntöön sisällytetään siirtyvän henkilöstön eläke-etuuksiin liittyvä ehto, jonka mukaan palveluntarjoaja järjestää siirtyville henkilöille kunnallisen eläkelain tasoisen eläkkeen ottamalla tarvittaessa lisäeläkkeet.

Mahdollisista henkilöstösopimuksista neuvotellaan erikseen.

Näitä periaatteita tulee noudattaa myös tässä liikkeenluovutuksessa.

Henkilöstösopimuksen sisällöstä on neuvoteltu 25.9.2014, 8.10.2014, 22.10.2014 ja 11.11.2014. Työnantajan lisäksi neuvotteluosapuolina ovat olleet pääsopijajärjestöjen edustajina JUKO ry ja Turun yhteisjärjestö JHL ry. Luonnos henkilöstösopimuksesta on liitteenä 1.

Henkilöstösopimus tehdään Turun Seudun Vesi Oy:n ja pääsopijajärjestöjen välillä. Turun kaupunki ei ole sopimuksessa osapuolena.

Päätöksentekotasot

Kaupunginhallituksen johtosäännön (kv 17.12.2012 § 252) 8 §:n 8-kohdan mukaan kaupunginhallitus ratkaisee asiat, jotka koskevat kaupungin liiketoiminnan luovuttamista kolmannelle. Kaupunginhallitus voi kuitenkin saattaa asian, joka sillä on oikeus ratkaista, kaupunginvaltuuston päätettäväksi, mikäli asian merkittävyys sitä edellyttää.

Kaupunginhallitus käsittelee 8.12.2014 vesiliikelaitoksen tuotantotoiminnan liikkeen luovutusta.

Käsittely yhteistyötoimikunnassa

Vesiliikelaitoksen tuotannon siirtoa koskevien neuvottelujen aloittamista käsiteltiin yhteistyötoimikunnassa 16.9.2014 § 96.

Yhteistyötoimikunnan kokouksessa 25.11.2014 § 131 asia käsiteltiin työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukaisessa menettelyssä. Yhteistyötoimikunnalla ei ollut huomautettavaa asian suhteen. Yhteistyötoimikunta totesi, että työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukainen yhteistoimintavelvoite on tällä käsittelyllä toteutettu. Lisäksi yhteistyötoimikunta totesi, että pääsopijajärjestöt ovat hyväksyneet siirtoa koskevan henkilöstösopimusluonnoksen.

Liikkeen luovutus

Vesiliikelaitos ja Turun Seudun Vesi Oy esittävät liikkeenluovutusta toteutettavaksi 1.1.2015.

Turun kaupungin Turun Seudun Vesi Oy:lle luovutettavan omaisuuden ja toiminnan omistus-, hallinta ja käyttöoikeudet siirtyvät yhtiölle 1.1.2015 (luovutushetki). Henkilöstö, joka kuuluu siirtyvään kokonaisuuteen, siirtyy luovutushetkellä 1.1.2015. Määräytymisperusteena ovat organisatorinen asema ja työtehtävät. Turun kaupungin vesiliikelaitoksen tuotantoyksikön tuotantopalvelut-osastossa työskentelevät työntekijät ja viranhaltijat siirtyvät Turun Seudun Vesi Oy:n palvelukseen työsopimussuhteisiksi työntekijöiksi luovutushetkellä, kuten työsopimuslain 1 luvun 10 §:ssä ja kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 5 luvun 25 §:ssä on säädetty. Määräaikaisessa palvelussuhteessa olevat työntekijät siirtyvät Turun Seudun Vesi Oy:n palvelukseen määräajan päättymiseen saakka.

Liikkeenluovutuksen osalta ratkaisevaa on tilanne luovutushetkellä. Täsmennysten tarpeesta johtuen kaupunginjohtaja tulisi oikeuttaa tekemään liikkeenluovutussopimukseen ja sen liitteisiin tarpeellisia lisäyksiä, muutoksia ja tarkennuksia.

Liite 1Henkilöstösopimus (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 mom)

Liite 2Liikkeenluovutussopimus liitteineen

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

-  Turun kaupunki luovuttaa vesiliikelaitoksen tuotantoyksikön tuotantopalvelut -osaston toiminnan ja tehtävät Turun Seudun Vesi Oy:lle liikkeen luovutuksena;

-   liitteenä oleva liikkeenluovutussopimus ja sen liitteet hyväksytään;

-    henkilöstösopimus merkitään tiedoksi ja että

-   kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään liikkeenluovutussopimukseen ja sen liitteisiin tarpeellisia lisäyksiä, muutoksia ja tarkennuksia.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta ja että pöytäkirja tarkistetaan tämän asian osalta heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Seudun Vesi Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tpvVesiliikelaitos
tiedRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 521
Liite 1:Henkilöstösopimus (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 mom.)
Liite 2:Liikkeenluovutussopimus liitteineen (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 mom.)