Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta7401.12.20143
Kaupunginhallitus51816.12.20147

12066-2014 (013)

Ennakkoäänestyspaikat ja -ajat vuoden 2015 eduskuntavaaleissa

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 74

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Jukka Vanto 28.11.2014:

Vaalilain 9 §:n 1 momentin mukaan kunnanhallitus päättää yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista sekä määrää näiden aukioloajoista vaalilain 48 §:n 1 momentin mukaisesti.

Kaupungin yleisistä ennakkoäänestyspaikoista on päätettävä niin hyvissä ajoin, että ne voidaan ilmoittaa ja vahvistaa oikeusministeriön ohjeen mukaisesti viimeistään 23.1.2015. Ennakkoäänestyspaikkojen tiedot merkitään Väestörekisterikeskuksen äänestyspaikkarekisteriin, jona toimii vaalitietojärjestelmän.

Ennakkoäänestyspaikat on syytä sijoittaa sellaisiin paikkoihin, joihin äänestäjien on helppo tulla, joihin he vaivattomasti osaavat ja joissa turkulaisten äänestäjien muutoinkin tiedetään liikkuvan. Hyviä kokemuksia on saatu esimerkiksi kirjastoista, Turun yliopiston luonnontieteiden talosta, erilaisten liike- tai kauppakeskusten aulatiloista ja yhteispalvelupisteestä. Muun muassa ennakkoäänestyspaikkojen esteettömyyteen on kiinnitetty huomioita.

Oikeusministeriön ohjeen mukaisesti ennakkoäänestyspaikkojen olisi hyvä pysyä samoina vaaleista toiseen, koska paikkojen lopettaminen tai siirtäminen voi aiheuttaa epätietoisuutta äänestäjien keskuudessa. Eduskuntavaaleissa 2015 olisi siten tarkoituksenmukaista käyttää pääosin samoja yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja kuin europarlamenttivaaleissa 2014.

Uudeksi yleiseksi ennakkoäänestyspaikaksi esitetään Turun ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadulla sijaitsevaa kampusta siten, että se toimisi ennakkoäänestyspaikkana ennakkoäänestyksen kahtena viimeisenä päivänä. Äänestyksen toimittamisesta yleisessä ennakkoäänestyspaikassa huolehtivat vaalitoimisijat. Jotta vaalitoimitsijoiden määrää ei tarvitsisi uuden ennakkoäänestyspaikan vuoksi lisätä, Turun yliopiston luonnontieteiden talo toimisi edelleen ennakkoäänestyspaikkana lukuun ottamatta ennakkoäänestyksen kahta viimeistä päivää.

Toiseksi uudeksi ennakkoäänestyspaikaksi on keskusvaalilautakunnassa käytyjen keskustelujen pohjalta valikoitunut esteetön Epitihia –niminen toimintakeskus, joka ennakkoäänestyspaikkana korvaisi Koivulassa sijaitsevan kaupan myymälän. Koska Epitihia toimisi myös äänestysalueen numero 34 varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikkana, on muun ohella sillä vaikutusta asian kokonaisarvioinnissa.

Asianomaiset tahot ovat antaneet tilojen käyttöön suostumuksensa.

Liite 1Yleiset ennakkoäänestyspaikat 2015

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle vuoden 2015 eduskuntavaalien yleiset ennakkoäänestyspaikat liitteen 1 mukaisesti.

Keskusvaalilautakunta päättää, että lautakunnan sihteerit saavat tehdä liitteeseen mahdollisesti tarvittavat tekniset muutokset ja lisäykset ennen kaupunginhallitukselle tehtävää esitystä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli keskusvaalilautakunnan sihteeri Jukka Vanto.

Kh § 518

Liite 1Yleiset ennakkoäänestyspaikat 2015

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää vuoden 2015 eduskuntavaalien yleiset ennakkoäänestyspaikat liitteen mukaisesti.

PäätösAsia palautettiin Katteluksen Eklundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi.

Jakelu

palKeskusvaalilautakunta


Liitteet:

Kevaalk § 74
Liite 1:Yleiset ennakkoäänestyspaikat 2015

Kh § 518
Liite 1:Yleiset ennakkoäänestyspaikat 2015