Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus49508.12.20146

12206-2014 (032, 011, 010, 015)

Henkilöstökassan talletuksille maksettavan koron tarkistus ja henkilöstökassan palvelut tulevaisuudessa

Tiivistelmä: -

Kh § 495

Johtaja Jukka Laiho ja rahoituspäällikkö Kari Pentti 4.12.2014:

Henkilöstökassan tulevaisuutta ja palveluita on arvioitu muutaman viime vuoden aikana. Henkilöstökassan olemassaoloa ja sen vaatimia palveluita tulevaisuudessa on käsitelty aiemmin mm. yhteistyötoimikunnassa.

Vuoden 2012 talousarviossa todettiin, että henkilöstökassatoimintaa tullaan jatkamaan. Toteamus antaa mahdollisuuden kehittää henkilöstökassatoimintaa ja muuttaa toiminnan palveluvalikoimaa.  

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 25.8.2014 § 123 uudistamisohjelma 2:n, jossa toimenpide-ehdotuksena on mm. henkilöstökassan toiminnan muuttaminen. Toimenpiteen mukaan henkilöstökassan toimintaa muutettaisiin vähentämällä manuaalisia maksupalvelutehtäviä. Lisäksi tulisi tarkastella henkilöstökassan tilille maksettavaa korkoa. Toiminto on tappiollista kaupungille nykyisellä korkotasolla ja toimintamallilla.

Syksyn toimintoanalyysissa talous- ja strategiaryhmän eräänä toimenpide-ehdotuksena on mainittu, että henkilöstökassan palvelutasoa arvioidaan uudelleen, jonka tulisi vähentää henkilöstöresursseja ja parantaa toiminnan kannattavuutta.

Henkilöstökassan korko

Kaupunginhallitus päätti 3.3.2008 § 143 käsitellessään henkilöstökassan kehittämistä alentaa henkilöstökassan talletuskorkoa siten, että 1.4.2008 alkaen korko on 3 kk euribor –0,75 prosenttiyksikköä. Lisäksi kaupunginhallitus on viimeksi 20.6.2011 § 313 päättänyt, että henkilöstökassan korko on vähintään 1,25 %.

Henkilöstökassan talletuksille maksettava vähimmäiskorko on tällä hetkellä liian korkea vastaaviin markkinakorkoihin sekä pankkien tarjoamiin talletuskorkoihin verrattuna.  Henkilöstökassan talletuksista saatavan korkokatteen, kun otetaan huomioon myös kaupungin sijoituksista saatava tuotto, tulisi kattaa henkilöstökassan toiminnasta aiheutuvat kustannukset.

Euroopan keskuspankki on alentanut viimeksi tämän vuoden syyskuussa ohjauskorkoa 0,05 %:iin. Tällä hetkellä myös lyhyet euriborkorot ovat laskeneet lähelle nollaa.

Arvioitaessa henkilöstökassan korkoa tulee myös huomioida, että henkilöstökassan talletuskanta on ollut hyvin vakaata. Tällä hetkellä talletuskanta on n. 60 milj. euroa. Talletuskannan vaihtoehtoiskustannuksena voidaan pitää kaupungin pitkäaikaisten lainojen keskikorkoa, joka on lainasopimusten ja suojausten jälkeen n. 1,75 % tällä hetkellä.

Henkilöstökassan talletuskanta on edelleen tärkeä kotimainen varainhankinnan lähde varsinkin ottaen huomioon, että julkisen sektorin rahoituksesta yli 80 %:a tulee tällä hetkellä ulkomailta. Lisäksi henkilöstökassan olemassaolo mahdollistaa jatkossa mm. määräaikaistilien käytön, mikäli se on tarpeen talletuskannan lisäämiseksi esim. kriisitilanteissa. Näin ollen on erittäin tärkeää, että henkilöstökassan talletuskannasta pidetään kiinni. Henkilöstökassan talletuskantaa ei voi korvata lyhytaikaisella rahoituksella esim. kuntatodistuksilla, koska niiden jälleenrahoitusriski on huomattavasti korkeampi. Vaihtoehtona olisi vain pitkäaikaisten lainojen lisääminen.

Henkilöstökassan vähimmäiskorko tulisi alentaa 0,50 %:iin 1.1.2015 lähtien. Lisäksi viitekoron marginaali tulisi muuttaa kolmen kuukauden euriborkoroksi vähennettynä 0,50 prosenttiyksikön marginaalilla.  Toimenpiteen jälkeen korko on edelleen asiakkaille sellainen, joka kannustaa säästämään tilille rahaa.  Toisaalta kaupungille säästö on vuoden 2015 aikana noin 450.000 – 750.000 euroa (vrt. 1,25 % tai 1,75 %). 

Henkilöstökassan palveluperiaatteiden ja toimintasäännön tarkentaminen  

Talouden ja rahoituksen vastuualue valmistelee kevään aikana vielä henkilöstökassan palveluiden uudet periaatteet, uuden toimintasäännön ja mahdollisen palveluhinnaston, joka tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn kevään 2015 aikana.

Toimintauudistuksen tavoitteena on säilyttää talletuskanta 50 - 60 miljoonan euron tasolla sekä automatisoida henkilöstökassan tapahtumien käsittely niin pitkälle kuin mahdollista.

Palveluihin mahdollisesti tulevista muutoksista tiedotetaan asiakkaille mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja uusi toimintamalli olisi tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2016 alusta.

Koron muutos voidaan toteuttaa jo vuoden 2015 alusta. Mahdollisesta tulevasta koron muutoksesta on ilmoitettu jo asiakkaille viime syyskuun tiliotteessa.

Edellä olevaan viitaten esitämme,

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

henkilöstökassan talletuksille maksettavan tilin korko on 1.1.2015 alkaen kolmen kuukauden euriborkorko vähennettynä 0,50 prosenttiyksiköllä kuitenkin niin, että vähimmäiskorko on 0,50 % ja

että henkilöstökassan palvelun uudet periaatteet, toimintasääntö ja palveluhinnasto tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn kevään 2015 aikana tavoitteena, että palvelukokonaisuus olisi voimassa vuoden 2016 alussa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus