Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus50008.12.201411

1100-2014 (000)

Kaupunginvaltuuston kokouksen 1.12.2014 päätösten täytäntöönpano

Tiivistelmä: -

Kh § 500

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää panna täytäntöön kaupunginvaltuuston 1.12.2014 tekemät päätökset seuraavasti:

172

 

Laillisuus ja päätösvaltaisuus

 

 

 

Ei toimenpiteitä.

 

 

 

173

Pöytäkirjan tarkastus

 

 

 

 

 

Ei toimenpiteitä.

 

 

 

174

 

 

 

11373-2012 (013, 021)

Keskusvaalilautakunnan ilmoitus varavaltuutettujen määrän täydentämisestä

 

Jakelu

 

 

 

 

ao

tied

tpv

tpv

 

Eva-Maija Harjunpää

Kaija Raninen

IT-palvelut

Kunnan Taitoa Oy

 

175

 

 

598-2013 (014, 120)

Uuden varajäsenen valitseminen kaupunginhallitukseen

 

Jakelu

 

 

 

 

ao

tied

tpv

tpv

 

Jarmo Salo

Christel von Frenckell-Ramberg

Kunnan Taitoa Oy

IT-palvelut

 

176

 

 

 

10995-2014 (031)

Kiinteistöveroprosentin määrääminen koskevaan kaupunginvaltuuston päätöksen tarkistaminen

 

Jakelu

 

 

tied

tpv

 

Verohallinto

Konsernihallinto, talous ja rahoitus

 

177

 

 

 

9843-2014 (653)

Puropellon koulun (C-osa ja julkisivu) teknisen peruskorjauksen hankekuvauksen hyväksyminen

 

Jakelu

 

 

 

tpv

tpv

tied

 

Konsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus

Kiinteistöliikelaitos

Kasvatus- ja opetuslautakunta

 

178

 

 

 

8859-2014 (041, 653)

Pallivahan koulun teknisen peruskorjauksen (keittiö, liikuntasali, ulkovaippa ja piha) hankekuvauksen hyväksyminen

 

 

 

 

 

tpv

tpv

tied

 

Konsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus

Kiinteistöliikelaitos

Kasvatus- ja opetuslautakunta

 

179

 

 

 

6746-2011 (613, 627)

Asemakaavanmuutosehdotus; "Harppuunakortteli", Satama (os. Vallihaudankatu, Linnankatu) (19/2012) (Yt)

 

Jakelu

tied

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta

 

tied

Varsinais-Suomen ELY.keskus, ympäristö ja luonnonvarat

 

tpv

Ympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö

 

tpv

Kiinteistötoimiala

 

kuul

Teija Vesterholm

 

tpv

Ljudmila Koskela

 

 

 

180

 

 

11825-2014 (000)

Kaupunginvaltuuston kokoukset ja seminaarit keväällä 2015

 

Jakelu

tied

Lauta- ja johtokunnat

 

 

 

181

 

 

11765-2014 (000)

Kaupunginvaltuusto työjärjestyksen 7 §:n mukainen kyselytunti

 

 

 

Ei toimenpiteitä.

 

 

 

182

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12166-2014 (631, 630)

Valtuutettu Timo Laihisen aloite liikennevalojen vähentämisestä Turussa

 

Liikennevaloilla on tärkeä merkitys kaupungin katuverkon turvallisuudelle. Erityisesti niillä turvataan kevyttä liikennettä pääkatujen ylityksissä. Usein ne myös helpottavat sivukaduilta tulevan liikenteen pääsyä pääkaduille. Kiertoliittymiä on Turkuun toteutettu viime vuosina useita, kaikkiin risteyksiin ne eivät kuitenkaan sovellu ja niiden rakentamiskustannukset ovat keskimäärin noin kolmekertaiset liikennevaloihin verrattuna. Kunkin risteyksen tilanne ratkaistaan tapauskohtaisesti katu- ja liikennesuunnitelmassa.

 

Kaupunginhallitus katsoo, että aloite ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Jakelu

tied

Timo Laihinen

 

 

 

183

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12193-2014 (33)

Valtuutettu Timo Laihisen aloite psykiatrisen- ja mielenterveyspalveluiden tason parantamiseksi

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi 11.11.2014 § 271 Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian yhteisen mielenterveys- ja päihdepotilaiden päivystysyksikön aloittamisen 2.1.2015 alkaen. Päivystysyksikön on suunniteltu olevan auki ympärivuorokautisesti kaikkina viikonpäivinä. Joka työvuorossa olisi kaksi psykiatrian erikoissairaanhoitajaa. Virka-aikana työryhmässä olisi oma erikoislääkäri, päivystysaikana lääkärinä toimisi sairaanhoitopiirin psykiatrian päivystäjä.

 

Päivystysyksikön aloittamisella on tarkoitus turvata sosiaali- ja terveysministeriön kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä annetun asetuksen määräysten täyttyminen. Yksikön perustamisen perusteina on mainittu myös nykyiset ajoittain vakavat hoidon puutteet, potilaiden palaaminen toistuvasti päivystykseen ja epätarkoituksenmukainen potilaiden siirtely yksiköstä toiseen sekä suuri lähetteiden määrä psykiatriseen osastohoitoon, jonka Turussa on valtakunnalliseen tasoon verrattuna todettu olleen poikkeuksellisen runsas.

 

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päättäessä 20.5.2014 § 149 psykiatrisen erikoissairaanhoidon lääkäripalveluiden kilpailuttamisen aloittamisesta todettiin psykiatrian lääkärityövoiman yleisen saatavuuden olevan heikko. Edelleen valtakunnallisen selvityksen mukaan lääkärikoulutus ei vastaa kysyntää ja erityisesti psykiatrian erikoislääkäreistä tulee olemaan puute. Turussa keväällä 2014 käytössä oli noin 70 % lääkärityövoimasta, kun 51 lääkärin vakanssista töissä on noin 40, jotka tekivät yhteensä n. 37 lääkärin työpanoksen. Hoitotakuutilastojen mukaan hoitotakuukynnyksen ylittävien määrä on 31.12.2013 ylittänyt Valviran 5 % puuttumiskynnyksen ja keväällä 2014 määrän on arvioitu lisääntyvän. Lautakunta myönsi luvan kilpailuttaa psykiatrisen erikoissairaanhoidon välttämättömien lääkäripalveluiden hankinnan hankintakaudelle 1.1.2015 - 31.12.2016 (2 vuotta), siten, että hankinnan kustannus on enintään 2.000.000 € ja että hankintoja tehdään tarpeen mukaan.

 

Yleisellä tasolla mielenterveys- ja päihdepalvelut on otettu huomioon Kaste –ohjelman kautta. Ohjelman kansallisen toimeenpanosuunnitelman osaohjelman I toimenpiteen 2 yhteydessä on todettu, että ”Kunnat ja kuntayhtymät tehostavat kuntalaisille tarjolla olevien mielenterveys- ja päihdepalveluiden koordinaatiota ja yhteensovittamista niin, että palvelut muodostavat asiakaslähtöisen ja helposti saavutettavan palvelukokonaisuuden. Mielenterveys- ja päihdepalveluja uudistetaan perus- ja erityispalveluiden yhteistyöllä. Edistävän ja ehkäisevän työn rakenteet ja koordinaatio varmistetaan osana palvelurakenteiden uudistamista.” Turun kaupunki toteuttaa ”Mielenterveys- ja päihdepalvelujen kartoitus” – projektin osana terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivittämistyötä.

 

Turun kaupungin hyvinvointi- ja aktiivisuusohjelmaan sisältyvä mielenterveys- ja päihdesuunnitelma on laadittu voimassaolevien valtakunnallisten ja paikallisten mielenterveys- ja päihdetyön strategisten asiakirjojen linjausten edistämiseksi käytännön mielenterveys- ja päihdetyössä. Suunnitelman strategisia linjauksia ovat palvelujen painopisteen siirtäminen korjaavista erityispalveluista ehkäiseviin lähipalveluihin ja terveyden edistämiseen, ohjaus eri palveluihin ja siihen liittyvä hoitoketju- tai poikkihallinnollinen yhteistyö sekä korjaavien erityispalvelujen kehittäminen.

 

Linjaukset on työstetty ohjelma- asiakirjassa viideksi konkreettiseksi toimenpide-ehdotukseksi. Visiona on kaupunki, jossa terveiden asukkaiden toimintakykyä edistetään ja ylläpidetään monipuolisin peruspalveluin. Mielenterveys- ja päihderiskiryhmät seulotaan, tunnistetaan ja lievissä tapauksissa myös hoidetaan perusterveydenhuollossa. Erityisiä sosiaalityön tai sairaanhoidon tukitoimia tarvitsevat mielenterveys- ja päihdeongelmaiset asukkaat ohjataan asiaankuuluviin erityispalveluihin, joissa ongelmia hoidetaan hoitotakuun ja laatusuositusten mukaisin menetelmin. Hoidon jälkeistä paluuta arkielämään tuetaan asukkaan ja hänen tarvitsemiensa palvelujen yhteistyöllä.

 

Kaupunginhallitus katsoo, että aloite ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

 

Jakelu

 

tied

Timo Laihinen

 

 

 

184

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12204-2014 (009)

Valtuutettu Timo Laihisen aloite kaupunkilaisten aktiivisuuden lisäämiseksi suhteessa asuinympäristöönsä

 

Aktiivisen elämäntavan tukeminen kaupunkilaisten omatoimisen aktiivisuuden edellytyksiä luomalla on yksi kaupungin strategisen aktiivisuus- ja hyvinvointiohjelman teemoista. Vuosina 2011–2015 toteutettavassa Eviva-hankkeessa on kehitetty kaupungin eri alueiden omaleimaisuuden huomioon ottavia toimintoja ja luotu alueellinen toimintamalli, jonka tavoitteisiin kuuluu mm. osallisuuden ja vaikuttavuuden toimintamallin toteuttaminen sekä asukkaiden osallisuuteen perustuvan alueen ja palveluiden kehittäminen kokonaisuutena. Ohjelman alatavoitteina mainitaan erityisesti kaupunkilaisten omaan oivallukseen perustuvan aktiivisuuden sekä passiivisia aktivoivan kansalais- ja järjestötoiminnan tukeminen.

 

Osana osallisuuden toimintamallia kaupunki tekee yhteistyötä eri kaupunginosatoimijoiden kanssa. Esillä oleva aloite voidaan viedä kaupunginosatoimijoiden yhteistyöfoorumiin 12.1.2015, jolloin kaupunginosatoimijat voivat ottaa kantaa mahdollisuuksiinsa toteuttaa aloitteessa esillä oleva elinympäristön kohentamiseksi järjestettävä kilpailu.

 

Kaupunginhallitus katsoo, että aloite ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

 

Jakelu

tied

Eviva-hankkeen vetäjä

 

 

tied

 

Timo Laihinen

 

185

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12205-2014 (69)

Valtuutettu Timo Laihisen aloite Turun kaupungin yleisilmeen siistimisestä

 

Keskusta-alueen puhtaanapito vaikuttaa kaupungin viihtyisyyteen ja alueet pyritään pitämään puhtaana tehokkaasti. Puhtaanapitotyöt suoritetaan aina ensin keskusta-alueen kaduilta, toreilta ja keskeisiltä viheralueilta. Talviaikaan viheralueiden puhtaanapitotyötä tehdään arkipäivinä, katujen puhtaanapito on jatkuvaa. Kesäviikonloppuisin viheralueille on tilattu myös viikonloppusiivous, roskapartio siivoa aina ensimmäisenä Aura-jokirannan ja jatkaa siivoustyötä keskustan puistoalueilla. Kunnossa- ja puhtaanapitolain mukaisesti katujen puhtaanapito kiinteistöjen kohdalta kuuluu kadun keskilinjaan saakka kiinteistön vastuulle.

 

Lakiin on kirjattu roskaajan siivoamisvelvoite, mutta harvemmin yksittäistä puiston roskaajaa saadaan kiinni ja vastaamaan teostaan. Kevätaikaan järjestetään asukastalkoita, joiden avulla kampanjoidaan roskaantumista vastaan.

 

Kaupunginhallitus katsoo, että aloite ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Jakelu

 

tied

Timo Laihinen

 

 

 

186

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12208-2014 (665)

Valtuutettu Timo Laihisen aloite Barkerinpuiston korjaamiseksi

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 10.9.2014 § 487 päättänyt, että Barkerinpuistossa sijaitseva vanha kivijalka puretaan ja alue muotoillaan olemassa olevien suunnitelmien mukaisesti oleskeluun sopivaksi alueeksi. Lisäksi johtokunta on päättänyt, että kivijalan päällä sijaitseva leikkipaikka korvataan monitoimisella leikkivälineellä sekä aidataan leikkialue. Kiinteistöliikelaitoksen vuoden 2015 investointiohjelmassa em. toimenpiteisiin on varattu 350.000 euroa.

 

Kaupunginhallitus katsoo, että aloite ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

 

Jakelu

 

tied

 

Timo Laihinen

 

187

 

 

 

12221-2014 (009)

Valtuutettu Li Anderssonin ym. aloite Turun kaupungille toimenpideohjelman laatimisesta eriarvoisuuden vähentämiseksi

 

Jakelu

 

tpv

 

Konsernihallinto, jonka on ilmoitettava toimenpiteistään aloitteen ensimmäiselle allekirjoittajalle viimeistään 1.6.2015.

 

 

tied

 

Li Andersson

 

188

 

 

 

12223-2014 (633)

Valtuutettu Li Anderssonin ym. aloite joukkoliikenteen korttien latauspisteiden sijoittamisesta lähikirjastoihin

 

Jakelu

 

tpv

 

Ympäristötoimiala, jonka on ilmoitettava toimenpiteistään aloitteen ensimmäiselle allekirjoittajalle viimeistään 1.6.2015.

 

tied

Li Andersson

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.