Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46824.11.20145

11838-2014 (70)

Turku International Oy Ltd :n perustaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 468

Johtaja Tuomas Heikkinen 20.11.2014:

Turun kaupungin konsernihallinnon yhteydessä toimii jatkuvasti erityyppisiä yksiköitä ja projektiorganisaatioita, jotka kaupunki on eri syistä päättänyt toteuttaa tai ottaa vastuulleen. Tällaisia kaupungin toteuttamia, mutta perustoiminnasta jossain määrin poikkeavia toimintoja ovat esim. Itämeren kaupunkien liiton (UBC) ympäristökomission sihteeristö, jonka sijoittamisesta Turkuun on kaupunginhallitus päättänyt viimeksi päätöksellään 14.09.2009 § 489 (10143-2009) sekä  Pietarin Turku-keskus, jonka perustamisesta kaupunginhallitus on päättänyt 22.3.2010 § 186 (13769-2008). Keskus on saanut toimintansa kehittämiseen Varsinais-Suomen liiton maakunnan kehittämisrahaa, joka on edellyttänyt keskuksen hallinnointia projektityyppisesti.

Vastaavantyyppisiä, esim. ulkoiseen rahoitukseen tai sopimussuhteisiin liittyviä määräaikaisia toiminnallisia kokonaisuuksia, joissa on usein EU- tai muu kansainvälinen ulottuvuus, on ollut aiemminkin ja niitä on kaupungin mielekästä tulevaisuudessakin toteuttaa. Tämä on kaupungin perusorganisaatiossa kuitenkin hallinnollisesti haasteellista ja vaatii erillisiä resursseja, koska näiden erityistoimintojen hallinnolliset vaateet esim. henkilöstöresurssien suhteen tai taloushallinnollisesti poikkeavat kaupungin perustoimintamallista. Onkin perusteltua pyrkiä kokoamaan tämänkaltaisia toimintoja kaupungin emo-organisaation ulkopuolisen, mutta kiinteästi sen alaisuudessa toimivan, joustavan erillisorganisaation alaisuuteen.

Tällainen ratkaisu on kaupungin omistama voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, jolle edellä mainittujen toimintojen alihankintatyyppinen tuottamisvastuu siirretään tehtyjen ulkoisten sitoumusten ja kaupungin talousarviossa määriteltyjen resurssien mukaisesti. Ensi vaiheessa osakeyhtiön alaisuuteen tulisi Pietarin Turku-keskus. Nämä siirrot edellyttävät joitain toimenpiteitä, kuten esim. Pietarin Turku-keskuksen rekisteröintiä osakeyhtiön edustustona Pietarissa.

Perustettavan osakeyhtiön toiminimeksi tulisi Turku International Oy Ltd ja sen koko osakekannan omistaisi Turun kaupunki. Yhtiön väliaikaisen toimeenpanevan hallituksen jäseniksi yhtiön perustamisvaiheessa tulisivat johtaja Tuomas Heikkinen, kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen ja kaupunginlakimies Sini-Maaria Tenhunen, joista hallituksen puheenjohtajana toimisi Tuomas Heikkinen. Yhtiölle perustettaessa maksettava osakepääoma olisi osakeyhtiölain vaatima minimipääoma 2500 euroa. Muut yksityiskohdat käyvät ilmi tämän esityksen liitteinä 1 ja 2 olevista luonnoksista yhtiön perustamisasiakirjoiksi. 

Liite 1Luonnos Turku International Oy Ltd:n perustamissopimukseksi

Liite 2Luonnos Turku International Oy Ltd:n yhtiöjärjestykseksi

Turku International Oy Ltd:lle tulee sen perustamisen jälkeen rekisteröidä edustusto Pietariin. Edustuston perustamisesta tullaan tekemään erikseen esitys Turun kaupunginhallituksen konsernijaostolle, jonka toimivaltaan sitä koskeva päätöksenteko kuuluu. Yhtiön toimitusjohtajan nimittää ja toimitusjohtajasopimuksen hyväksyy yhtiö sen jälkeen kun konsernijaostolta on pyydetty omistajan ennakkokäsitys.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää perustaa Turku International Oy Ltd -nimisen osakeyhtiön liitteiden 1. ja 2. perustamisasiakirjaluonnosten mukaisesti.

Samalla kaupunginhallitus päättää oikeuttaa kaupunginjohtajan ja perustettavan yhtiön vastuuhenkilöiden tekemään tarvittavat hallinnolliset toimenpiteet Pietarin Turku-keskuksen siirtämiseksi yhtiön alaisuuteen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Anderssonin Eklundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kh § 468
Liite 1:Luonnos Turku International Oy Ltd:n perustamissopimukseksi
Liite 2:Luonnos Turku International Oy Ltd:n yhtiöjärjestykseksi