Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46724.11.20144

598-2013 (014, 120)

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävän hoitaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 467

Johtaja Tuomas Heikkinen 18.11.2014:

Kaupunginvaltuusto päätti 27.10.2014 § 149 valita Lasse Lindholmin kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Lindholm ilmoitti valtuustolle 17.11.2014 kokouksessa, että hoitaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävää oman päätoimeni ohessa. Valtuusto merkitsi ilmoituksen tiedokseen

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävä on luottamustoimi, jonka hoitamisesta maksetaan palkkiosäännön mukaisesti vuosipalkkiota 18.000 euroa silloin kun tehtävään valittu henkilö hoitaa sitä muun päätoimen ohessa. Lisäksi muun päätoimen ohessa tehtävää hoitavalle henkilölle voidaan palkkiosäännön mukaan korvata ansionmenetystä sekä kustannuksista, joita luottamustoimen vuoksi aiheutuu sijaisen palkkaamisesta, lastenhoidon järjestämisestä tai muusta vastaavasta syystä palkkiosäännön.

Korvaus maksetaan todellisen ansionmenetyksen ja todellisten kustannusten mukaisena. Korvaukseen oikeuttavaksi ajaksi katsotaan edellä mainittuihin toimiin osallistumisen lisäksi tarpeellinen matka-aika.

Luottamustoimen hoitamiseksi katsotaan tässä pykälässä osallistuminen

-       toimielimen kokoukseen,

-       toimielimen hyväksymään koulutus- tai seminaaritilaisuuteen,

-       toimielimen järjestämään talousarvio- tai muuhun seminaariin,

-       kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan sekä kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajan kutsumaan neuvotteluun sekä

-       kaupunginhallituksen tai sen jaoston määräämän kaupungin ulkopuolien toimielimen luottamustehtävään, johon kaupunki on valinnut luottamushenkilön edustajakseen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävä ei ole rinnastettavissa tehtävän hoidon osalta kaupungin muihin luottamustehtäviin, koska kaupunginhallituksen puheenjohtajalla on hallinnonjärjestämispäätöksen pohjalta kaupunginhallituksen johtosäännössä määrättyjä tehtäviä, jotka eivät rajaudu palkkiosäännössä mainittuihin yleisiin luottamushenkilön tehtäviin. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävän hoitaminen edellyttää ajankäyttöä palkkiosäännössä todettujen kokousten lisäksi. Tehtävän erityisen luonteen vuoksi Kaupunginhallituksen puheenjohtajan osalta on määritettävä, miten ansiomenetys korvataan.

Palkkiosäännön 11 §:n mukaan kaupunginhallituksella on oikeus antaa sääntöä koskevia tulkintaohjeita ja yksittäistapauksessa päättää palkkioista tästä palkkisäännöstä poiketen.

Esitän, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan osalta määritellään ansionmenetyksen korvaamisesta seuraava tulkintaohje:

-       Koska kyseessä on osa-aikainen kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävän hoitaminen, ei ansiomenetystä korvata yli 10 päivältä kuukaudessa ellei virkamatkoista muuta johdu. 

-       Kaupunginhallituksen puheenjohtajalla on oikeus kutsua 7 §:n mukaisia neuvotteluja ja hän on oikeutettu ansiomenetyskorvauksiin em. neuvotteluiden osalta.

-       Saadakseen ansiomenetystä tehtävänsä hoitamisesta kaupunginhallituksen puheenjohtajan ei tarvitse laatia palkkiosäännössä 8 §:n tarkoittamaa muistiota vaan ilmoitus tehtävän hoitamisesta ja siihen käytetystä ajasta sekä työnantajan ilmoitus palkan pidättämisestä on riittävä selvitys.

-       Ansionmenetysten korvaamiseksi  ilmoitus kaupunginhallituksen tehtävän hoitamisesta annetaan kuukausittain hallintoryhmän johtajalle.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan ansionmenetyskorvauksesta annetaan seuraava tulkintaohje:  

-       Osa-aikaisesta kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävän hoitamisesta korvataan ansiomenetystä enintään 10 päivältä kuukaudessa, ellei ylitys ole aiheutunut virkamatkasta.

-       Kaupunginhallituksen puheenjohtajalla on oikeus kutsua 7 §:n mukaisia neuvotteluja ja hän on oikeutettu ansiomenetyskorvauksiin em. neuvotteluiden osalta.

-       Saadakseen ansiomenetystä tehtävänsä hoitamisesta kaupunginhallituksen puheenjohtajan ei tarvitse laatia palkkiosäännössä 8 §:n tarkoittamaa muistiota vaan ilmoitus tehtävän hoitamisesta ja siihen käytetystä ajasta sekä työnantajan ilmoitus palkan pidättämisestä on riittävä selvitys.

-       Ilmoitus kaupunginhallituksen tehtävän hoitamisesta ja palkan pidättämisestä annetaan kuukausittain hallintoryhmän johtajalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lindholm ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi 1. varapuheenjohtaja Eklund.

Jakelu

tiedKunnan Taitoa Oy
tiedKonsernihallinto, hallintopalvelut
tiedKonsernihallinto, strateginen HR
tiedHeikkinen Tuomas
aoLindholm Lasse