Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47024.11.20147

11722-2014 (111)

Lakimatriisin kaupunginlakimiehen viran perustaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 470

Johtaja Tuomas Heikkinen:

Kuntalain 44 §:n mukaan (11.4.2003/305) Kunnan palveluksessa oleva henkilöstö on virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa kuntaan. Tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Tällaista tehtävää varten perustetaan virka.

Kuntalain 45 §:n mukaan (11.4.2003/305) viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää valtuusto tai johtosäännössä määrätty kunnan muu toimielin. Hallintosäännön 40 §:n mukaan toimivalta ko. viran perustamiseen on kaupunginhallituksella.

Kuntalain säännösten tarkoituksena on virkasuhteen käytön rajaaminen niihin tehtäviin, joissa käytetään julkista valtaa. Virat perustetaan sellaisia tehtäviä varten, joissa käytetään julkista valtaa. Vaikka henkilön tehtäviin sisältyisi julkisen vallan käyttöä vain vähäisessä määrässä, henkilön tulee olla kuntaan virkasuhteessa. Ratkaisevaa virkasuhteen käyttämiselle on tehtävien sisältö.

Kaupunginlakimiesten tehtäviin kuuluvat mm. sopimusneuvottelut ja sopimusten laatiminen, oikeudellinen neuvonta, toimielinpäätösten valmistelu ja täytäntöönpano sekä erilaisten selvitysten, esitysten ja lausuntojen laatiminen. Kaupunginlakimiehen kannanotoilla on useissa tapauksissa keskeinen merkitys päätöksentekoon.

Kaupunginlakimiehen tehtävät ovat siis sellaisia, että ne tulisi edellä todetuista syistä hoitaa virkasuhteessa.

Viran perustamisen yhteydessä lakkautettavaksi esitettävän toimen tehtäväkohtainen palkka on ollut 4.513,13 €/kk. Toimen kelpoisuusvaatimus on oikeustieteellinen ylempi korkeakoulututkinto ja riittävä tehtävään soveltuva työkokemus. Perustettavaksi esitettävän viran tehtäväkohtainen palkka ja kelpoisuusvaatimus esitetään pidettäväksi samana kuin ne ovat lakkautettavaksi esitettävässä toimessa.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana konsernihallinnon lakiasiat, perustetaan 1.1.2015 lukien kaupunginlakimiehen virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 4.513,13 €/kk (KVTES / hinnoittelematon) ja kelpoisuusvaatimus oikeustieteellinen ylempi korkeakoulututkinto ja riittävä tehtävään soveltuva työkokemus ja

että 31.12.2014 lukien lakkautetaan kaupunginlakimiehen toimi vakanssinumero 000540.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, strateginen HR