Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43210.11.20147

11184-2014 (120)

Selvityspyyntö Turun kaupungin ja Kunnan Taitoa Oy:n välisen yhteistyön toteutumisesta

Tiivistelmä: -

Kh § 432

Talous- ja strategiaryhmä, johtaja Jukka Laiho 6.11.2014

Kunnan Taitoa Oy on kuntien omistama osakeyhtiö, jossa Turun kaupunki on suurin omistaja. Kaupunki siirsi viime syyskuussa liikkeenluovutuksella yhtiölle 95 työntekijää sekä kaupungin ja kuuden osakeyhtiön talouspalvelutehtävät.

Kunnan Taitoa Oy hoitaa Turun kaupungin palveluksessa olevan henkilöiden maksusuorituksia kaikkiaan 25 000 kappaletta kuukaudessa. Keskimääräinen virhetaso maksusuorituksissa on alle 0,2 prosenttia, mikä tarkoittaa vajaata 50 virhettä kuukausittain. Virheiden määrässä ei ole tapahtunut muutoksia liikkeenluovutuksen jälkeen.

Julkisuuteen esille nostettujen neljän tapauksen syyt on selvitetty: ensimmäisessä tapauksessa palkka on maksettu kahteen kertaan, koska sivistystoimialalta oli tullut sama toimeksianto kahdesti. Yhdessä tapauksessa työntekijän tilinumero oli väärin ja kerran sivistystoimiala oli ilmoittanut perustiedot myöhässä sovituista aikatauluista, joten tiedot eivät olleet ehtineet ajoissa palkka-ajoihin. Neljännessä tapauksessa sivistystoimiala oli toimittanut palkansaajasta puutteelliset perustiedot. Näissä kaikissa tapauksissa virhe ja viive on siis johtunut tiedot lähettävän pään toiminnasta.

Yleensä virheiden taustalla on inhimillinen erehdys. Kaupungilla on vakiintuneet käytännöt virheistä ilmoittamiseen ja niiden korjaamiseen. Prosessiin ei kuulu suoraa kontaktia palkanlaskijan kanssa, vaan yhteyttä pitää ottaa ensisijaisesti sähköisen palvelun avulla ja toissijaisesti soittaa asiakaspalvelunumeroon, jossa varmasti vastataan. Korjaukset tehdään aina palvelusopimuksen mukaisella tavalla viipymättä virheen tiedoksisaamisesta, yleensä kolmen päivän sisällä.

Liikkeenluovutuksen yhteydessä jatkettiin kaupungin käynnistämää ostolaskujen kierrätysjärjestelmän uusimisprojektia (SIPS). Reitittämättömiä ostolaskuja on normaali tilanteessa noin yhden päivän laskuja vastaava määrä: noin 2500 kappaletta. Liikkeenluovutushetkellä sips-projektin vaatima resursointi oli kasvattanut reitittämättömien laskujen viiveen neljän päivän mittaiseksi. Kunnan Taitoa palautti tilanteen normaalille tasolle määräaikaisen työpanoksen avulla noin kahdessa viikossa. SIPS-järjestelmän käyttöönoton jälkeen reitittämättömien laskujen määrä on jälleen kasvanut. Tällä kertaa syynä ovat olleet puutteellinen valmistelu hyväksyjien käyttöoikeuksien kohdalla. Käyttöoikeuspyynnöt ovat ruuhkauttaneet Kunnan Taitoan asiakaspalvelupisteen, jonne on 5.11.2014 palkattu tilapäisesti lisäresursseja. Tilanteen odotetaan normalisoituvan muutamassa päivässä.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä selvityksen tiedokseen ja asian tältä osin käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.