Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi lukiolain, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain sekä vapaasta sivistystyöstä annetun lain 4 §:n muuttamisesta

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on lähettänyt kaikille koulutuksen järjestäjille lausuntoja varten kaksi toisiinsa läheisesti liittyvää lakiluonnosta rahoitusjärjestelmän ja järjestäjäverkon uudistamiseksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö toteaa, että kuntien kiristynyt taloudellinen tilanne on heikentänyt koulutuksen laatua, ja monessa taloudellisissa vaikeuksissa olevassa kunnassa on suuria haasteita laadukkaan ja tasa-arvoisen koulutuksen järjestämiseen. Alueellinen kehitystehtävä on jäänyt epäselväksi osalle koulutuksen järjestäjistä, eikä valtakunnallisen ohjauksen ole arvioitu tukevan riittävästi myöskään ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteistyötä. Ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkkoa on koottu, mutta se on vielä osin hajanainen eikä koulutuksen järjestäjien palvelukyky kaikilta osin vastaa yksilöiden ja työelämän osaamistarpeita. Erityisen huonoksi esimerkiksi lakiesityksessä todetaan Lounais-Suomi.

Rahoitusjärjestelmän ja järjestäjäverkon uudistuksilla toteutetaan yhteensä 260 miljoonan euron julkisen rahoituksen vähennys. Määrällisesti tämä tarkoittaa noin 15 % leikkausta ja Turun kaupungin osalta noin 10 miljoonan euron leikkauksia vuosittain alkaen vuodesta 2017. Järjestäjäverkon uudistamisella arvioidaan saatavan 69 miljoonan euron säästöt erityisesti kiinteistö-, tila- laite- ja hallintokustannuksissa.

Hallituksen esitykseen eduskunnalle laeiksi lukiolain, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain sekä vapaasta sivistystyöstä annetun lain 4 § muuttamisesta Turun kaupunki lausuu seuraavaa:

Lakiesityksessä todetaan, että suuret kaupungit ovat yhdistäneet omia lukioitaan suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja tällä tavalla tehostaneet omaa toimintaansa. Turustakin on tosiasiassa lakkautettu neljä lukiota ja viidennestä on olemassa toimeenpanoa vailla oleva valtuuston päätös. Tämän seurauksena kustannuskehitys on selvästi hidastunut.

Turku yhtyy siihen käsitykseen, että koulutuksen järjestäjistä tulisi tehdä alueellisesti vahvempia toimijoita. Turun kaupungin lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa kolmannes opiskelijoista on muita kuin turkulaisia. Vieraspaikkakuntalaiset ovat kuitenkin lähes kokonaan Turun kaupunkiseudulla asuvia nuoria ja aikuisia. Turun kaupunki tukee alueellista tai seudullista järjestämisvastuuta esimerkiksi vastuukuntamallin tai yhtiön pohjalta, mutta pitää maakunnallista vastuuta liian suurena. Turun kaupunki on luonnollisesti halukas tekemään tarvittavissa määrin yhteistyötä Uudenkaupungin, Loimaan ja Salon kaupunkien kanssa, mutta pitää tärkeänä vastuun kantamista maakunnan eri osissa.

Turun kaupunki pitää erikoisena, että nykyinen järjestämislupa päättyy 31.12.2016. Vaikka on itsestään selvää, että lukio- ja ammatillinen koulutus Turussa tosiasiassa jatkuvat tämän jälkeen, olisi kuitenkin perusteltua, että järjestämislupa olisi olemassa kevätlukukauden 2017 loppuun asti eli 31.7.2017 asti.

Turun kaupunki pitää tärkeänä, että myös vapaan sivistystyön järjestämisluvat erityisesti kansalais- ja työväenopistotoiminnan osalta arvioitaisiin kriittisesti uudestaan samoin kriteerein kuin lukio- ja ammatillisessa koulutuksessa. Muutama vuosi sitten toteutettu lupien uusiminen ei johtanut aidosti palvelujärjestelmän uudelleen arviointiin.

Turun kaupunki pitää välttämättömänä, että samalle koulutuksen järjestäjälle voidaan myöntää järjestämislupa sekä suomenkieliselle että ruotsinkieliselle koulutukselle ja että lupa esimerkiksi englanninkieliselle koulutuksen järjestämiselle tulee olla mahdollista ilman erityistä päätöstä.

Turun kaupunki pitää tärkeänä, että lain toimeenpanossa edetään aikataulun mukaan ja että hanke tiiviimmin kytketään mukaan muihin uudistuksiin, joista tärkein on lukion opetussuunnitelmauudistus. Järjestämislupansa menettävien oppilaitosten ei ole mielekästä tehdä uusia opetussuunnitelmia vain muutamaa toimintakuukautta varten.

Lausunnon keskeinen sisältö:

Turku yhtyy siihen käsitykseen, että koulutuksen järjestäjistä tulisi tehdä alueellisesti vahvempia toimijoita. Turun kaupunki tukee alueellista tai seudullista järjestämisvastuuta esimerkiksi vastuukuntamallin tai yhtiön pohjalta, mutta pitää maakunnallista vastuuta liian suurena.

Turun kaupungin näkemyksen mukaan olisi perusteltua, että nykyinen järjestämislupa olisi olemassa kevätlukukauden 2017 loppuun asti eli 31.7.2017 asti.

Turun kaupunki pitää tärkeänä, että vapaan sivistystyön järjestämisluvat arvioitaisiin kriittisesti uudestaan samoin kriteerein kuin lukio- ja ammatillisessa koulutuksessa.

Lisäksi on välttämätöntä, että samalle koulutuksen järjestäjälle voidaan myöntää järjestämislupa sekä suomenkieliselle että ruotsinkieliselle koulutukselle ja että lupa esimerkiksi englanninkieliselle koulutuksen järjestämiselle tulee olla mahdollista ilman erityistä päätöstä. Edelleen on tärkeää, että hanke kytketään aikataulullisesti tiiviimmin mukaan esim. lukion opetussuunnitelmauudistukseen.