Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tarkastuslautakunta 2013-20166523.05.201410
Kaupunginhallitus39913.10.201411

5043-2014 (045)

Tilintarkastajan raportti Turun kaupungin tilinpäätöksen 2013 tilintarkastuksesta

Tiivistelmä: -

Tlk2013- § 65

Revisiotoimisto 19.5.2014:

 

KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, vastuunalainen tilintarkastaja JHTT, KHT Leif-Erik Forsberg on esittänyt yhteenvedon sellaisista vuoden 2013 tilinpäätöksen tarkastamiseen liittyvistä havainnoista, joita ei ole sisällytetty varsinaiseen tilintarkastuskertomukseen, mutta joista tilintarkastajan näkemyksen mukaan on kuitenkin perusteltua raportoida tarkastuslautakunnalle.

 

Tilinpäätöksen 2013 tilintarkastusta koskeva raportti jaettiin tarkastuslautakunnan kokouksessa 6.5.2014. Tarkastuslautakunta päätti merkitä tilintarkastajan selostuksen ja tilinpäätöksen tilintarkastusta koskevan raportin tiedoksi ja antoi revisiotoimistolle tarvittavat jatkovalmisteluohjeet

 

Liite 1                                  KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, JHTT-yhteisö, JHTT, KHT Leif-Erik Forsberg 6.5.2014: Turun kaupunki, Yhteenveto tilinpäätöksen 31.12.2013 tilintarkastuksesta

 

Kaupunginreviisori Kari Koivuluhta:

 

Ehdotus        Tarkastuslautakunta päättää lähettää Turun kaupungin tilinpäätöksen 2013 tilintarkastusta koskevan tilintarkastajan raportin kaupunginhallitukselle tiedoksi ja toimenpiteitä varten.

Kaupunginhallituksen selvitys tilinpäätöksen 2013 tilintarkastusta koskevan raportin aiheuttamista toimenpiteistä pyydetään antamaan tarkastuslautakunnalle 31.10.2014 mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 399

Talous ja rahoitus -vastuualue, johtaja Jukka Laiho ja laskentapäällikkö Seija Liinoja 6.10.2014:

KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, vastuunalaisena tilintarkastajana JHTT, KHT Leif-Erik Forsberg on jättänyt raportin tilinpäätöksen 2013 tilintarkastuksesta. Tarkastuslautakunta on lähettänyt tilintarkastusta koskevan raportin kaupunginhallitukselle tiedoksi ja toimenpiteitä varten.

Toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet

Tilintarkastajan raportin kohdassa 4.1. Toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet on mainittu merkittävimmät talousarviomäärärahojen ylitykset lautakunnittain Tarkastuksen tuloksena on kirjattu sosiaali- ja terveyslautakunnan sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan määrärahan ylitykset, jotka molemmat ovat huomattavan suuria, ja ylitykset ovat olleet ennakoitavissa jo tilikauden aikana. Tilintarkastaja on muistutuksena esittänyt, että toimenpiteisiin määrärahan käytön vähentämiseksi ei ole tilikauden aikana ryhdytty eikä talousarviomuutosta ole tehty. Toteamme, että tilikauden aikana on tehty kolme (3) osavuosikatsausta. Osavuosikatsauksissa on esitetty toimielinkohtaisesti talousarvion ylitykset ja alitukset. Kaupunginjohtaja ja kaupunginhallitus ovat osavuosikatsausten yhteydessä edellyttäneet toimielimiltä selvityksiä ja sopeuttamistoimenpiteitä talousarviossa pysymiseksi. Lautakunnat ovat päättäneet tilikauden aikana hallituksen edellyttämistä sopeuttamistoimenpiteistä ja esittäneet ne kaupunginhallitukselle. Sopeuttamistoimenpiteillä lautakuntien talousarvioylitykset ovat merkittävästi pienentyneet ensimmäisistä talousennusteista. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyslautakunnan nettomenojen ylitys pieneni toukokuussa annetusta ylistysennusteesta 5,3 milj. euroa.  Kaupunginhallitus on käsitellyt toimielinten talousennusteet ja suunnitelmat sopeuttamistoimenpiteiksi kokouksissa 21.5.2013 § 247, 24.6.2013 § 323, 16.9.2013 § 377 ja 11.11.2013 § 457.

Ennakoidut talousarviomäärärahojen ylitykset sisältyvät tilikauden aikana tehtäviin osavuosikatsauksiin ja osavuosikatsaukset on käsitelty kaupunginvaltuustossa 27.5.2013 § 112, 23.9.2013 § 176 ja 18.11.2013 § 206. Kaupunginvaltuustolla olisi osavuosikatsauksen käsittelyn yhteydessä ollut mahdollisuus ohjata asia jatkovalmisteluun.

Tilintarkastajat ovat lausuntonaan esittäneet, että vastuuvapauden myöntämisen edellytyksenä on se, että valtuusto hyväksyy tarkastuksen tuloksina mainitut talousarviopoikkeamat ja talousarvion sitovuussäännösten noudattamatta jättämisen. Toteamme, että kaupunginvaltuusto on 16.6.2014 § 86 hyväksynyt vuoden 2013 tilinpäätöksen ja määrärahojen ylitykset sekä myöntänyt vastuuvapauden toimielinten jäsenille ja niiden johtaville viranhaltijoille.

Riskien arviointi

Raportin kohdassa 5. Riskiarviointi on kiinnitetty huomiota riskienarvioinnin järjestämiseen. Toteamme, että Turun kaupungilla ei ole ollut yhtenäistä järjestelmää riskien arviointiin. Riskienarviointi perustuu toimialoilla ja liikelaitoksissa eri menetelmillä tehtyihin arviointeihin. Riskienhallintapäällikkö on vuoden 2014 aikana yhdessä toimialojen ja konserniyhteisöjen edustajien kanssa valmistellut kaupunginhallitukselle päätettäväksi yhtenäistä toimintaohjetta kaupungin ja konsernin riskien analysoinnista ja riskienhallintamenetelmistä sekä riskien raportoinnista.

Uuden toimintaohjeen mukaan jatkossa kaupungin ja konsernin riskien tunnistamiseen, suuruuden arviointiin ja merkittävimpien riskien valitsemiseen käytetään yhtenäisiä riskienhallinnan työkaluja (riskimatriisi, analyysilomake). Tavoitteena on luoda toimintamalli kaupungin ja konsernin riskienarvioimiseksi säännönmukaisesti ja systemaattisesti.

Hanketarkastukset

Hanketarkastusten käytännöistä ja kehittämismahdollisuuksista (raportin kohta 5.1.) keskustellaan elokuussa 2014 tilintarkastajan kutsumassa tapaamisessa.

Yleiset havainnot

Tasekirja

Tilintarkastajan kirjauksen mukaisesti tarkastuksessa havaitut vähäisemmät virheet ja puutteet on korjattu lopulliseen, kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi lähetettyyn tasekirjaan. Korjaukset on tehty mm. seuraaviin tilinpäätöksen liitetietoihin: Liitetietoon 8. Toimintatuotot tehtäväkokonaisuuksina (konsernin vertailutiedot vuodelta 2012 korjattu), liitetietoon 21. Kiinteät rakenteet ja laitteet (poistoerot korjattu) sekä liitetietoon 47. Muut taloudelliset vastuut, vuokravastuut. Vuokravastuisiin on lisätty puuttuvat vuoden 2014 vastuut ja vuokravastuista (yhteissummasta) on vähennetty kahteen kertaan sisältyvänä Turun Teknologiakiinteistöt Oy, Joukahaisenkatu 3, ICT-talo, jolloin vuokravastuiden määrä pysyi lähes samansuuruisena kuin kaupunginhallituksen allekirjoituskokouksessa materiaalissa oli. Lisäksi korjattiin liitetieto 28. Oman pääoman erien muutokset (konsernisarakkeesta vähennetty Ammattikorkeakoulun investointirahaston pääoma kahteen kertaan sisältyvänä ja oikaistu tallennusvirhe).

Kirjanpidon tositeaineisto ja tilinpäätöstä varmentava dokumentaatio

Toimialoille ja liikelaitoksille lähetetään ohjeistus muistiotositteiden kirjaus- ja laskentaperusteiden liittämisestä tositteen tausta-aineistoksi.

Talouspalvelukeskus huomioi tilintarkastajan raporttiin kirjatun havainnon tase-erittelyjen laatimisesta. Tilintarkastajan suositus on myös kirjattu Taitoa Oy: n ja Turun kaupungin väliseen palvelusopimukseen sisältyvään Kehittämissuunnitelmaan. 

Tilinpäätöksen tuloslaskelmat, tase ja rahoituslaskelma sekä niiden liitetiedot on toteutettu SAP-järjestelmän Tietovarastoon. Toteutuksessa on määritelty sisäisten erien eliminointisäännöt. Turun kaupungin tilinpäätöslaskelmat ja liitetiedot on otettu tietovarastosta ja ne eivät sisällä sisäisiä eriä. SAP- ERP:ssä ei ole sisäisten erien eliminointia ja tilintarkastajien havainto hyvän kirjanpitotavan edellyttämästä aukottoman kirjausketjun puuttumisesta on aiheellinen. Tilintarkastajan suositus on huomioitu. Virallisten tilinpäätöslaskelmien saaminen SAP ERP:stä on kirjattu Taitoa Oy: n ja Turun kaupungin väliseen palvelusopimukseen sisältyvään Kehittämissuunnitelmaan. 

Tilinpäätöseräkohtaiset havainnot

Investointivaraukset

Tilinpäätöksessä 2013 tehtiin investointivaraukset VR:n konepaja-alueen rakentamiseen sekä Yli-Maarian koulun rakentamiseen. Tilintarkastajan kirjauksen mukaan Turun kaupungin ja kiinteistöliikelaitoksen tulee huolehtia, että muodostetuille investointivarauksille on käyttösuunnitelmat kaupungin taloussuunnitelmassa. Toteamme, että taloussuunnitelmaan 2014-2016 sisältyy molempien em. kohteiden kustannusarviot ja toteuttamisaikataulut.

Kaupunginhallitus merkinnee tilintarkastajan tilintarkastusta koskevan raportin tiedoksi.

Oheismateriaali 1KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, JHTT-yhteisö, JHTT, KHT Leif-Erik Forsberg 6.5.2014: Turun kaupunki, Yhteenveto tilinpäätöksen 31.12.2013 tilintarkastuksesta

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että tilintarkastajan tilintarkastusta koskeva raportti merkitään tiedoksi ja

että edellä oleva selvitys raportin aiheuttamista toimenpiteistä lähetetään tarkastuslautakunnalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTarkastuslautakunta 2013-2016


Liitteet:

Tlk2013- § 65
Liite 1:KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, JHTT-yhteisö, JHTT, KHT Leif-Erik Forsberg 6.5.2014: Turun kaupunki, Yhteenveto tilinpäätöksen 31.12.2013 tilintarkastuksesta