Lausunto      1 (1)

Konsernihallinto   16.9.2014      (041)

 

 

 

 

Varsinais-Suomen liitto

PL 273

20101 Turku

 

 

 

 

 

Turun kaupungin lausunto Varsinais-Suomen liiton alustavasta talousarviosta 2015 sekä taloussuunnitelmaluonnoksesta 2015 - 2017

 

Yleinen talouden kehitys on ollut oletettua negatiivisempi ja paine toiminnan ja toimintamallien uudistamiseksi koko julkisella sektorilla on kasvanut merkittävästi.

 

Turun kaupungin näkemyksen mukaan Varsinais-Suomen liiton ei tule ryhtyä sellaisiin uusiin toimintoihin, jotka rasittavat liiton talousarviota. Sen sijaan nykyisiäkin toimintoja tulee priorisoida.

 

Edelliseen liittyen Turun kaupunki kuitenkin toteaa, että kansainvälisten asioiden ja yhteyksien hoito on keskeinen liiton avaintehtävä. Mikäli tehtävien sopeuttamista joudutaan tekemään, sitä ei tule kohdentaa Brysselin eikä Pietarin toimistojen rahoitukseen huolimatta maakunnan kehittämisrahan poistumisesta.

      

Varsinais-Suomen liiton alustavan vuoden 2015 talousarvion mukaan jäsenkuntien maksuosuus on 30.399 euroa korkeampi, kuin mitä se oli vuoden 2014 talousarviossa. Kasvua kertyy 0,8 prosenttia. Maksuosuuden kasvuun kunnilla ei juuri nyt olisi varaa. Vaikka kuntien verotuloihin tulisikin pientä kasvua, valtionosuuksien leikkaukset huolehtivat siitä, että kunnille ei jää käytännössä lainkaan mahdollisuutta menojen kasvattamiseen. Useat kunnat joutuvatkin nostamaan veroperusteitaan vuodelle 2015.

 

Varsinais-Suomen liiton olisi syytä pidättäytyä kokonaan kuntien jäsenosuuksien kasvattamisesta ja lisäksi pieni vähennys olisi tervetullut viesti julkisen talouden vaikeuksien ymmärtämisestä. Turun kaupunki on joutunut leikkaamaan vuoden 2015 suunnittelukuja yhden prosentin verran toimialoilta lukuun ottamatta hyvinvointitoimialaa. Samantasoiseen leikkaukseen tulisi Varsinais-Suomen liitonkin pyrkiä. Hyvät mahdollisuudet tähän antaisi kohtuullinen palkkaratkaisu ja henkilökunnan eläköitymisen käyttäminen kustannusten vähentämiseksi.

 

Suunnitelman mukaan Turun maksuosuus vuonna 2015 tulisi olemaan noin 1.552.000 euroa, joka vastaisi 40,5 prosenttia kuntien koko maksuosuudesta.