Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 369 | 29.09.2014 | 8 |
9887-2014 (002, 014)
Turun kaupunkitutkimusohjelma 2014 - 2017
Tiivistelmä:
Kaupunkitutkimusohjelma on Turun kaupungin ja yliopistojen yhteinen tutkimusohjelma, jossa tehdään kaupunkien kehitystä koskevaa akateemista tutkimusta. Ohjelman tavoite on tarjota työkaluja kaupungin päätöksentekoon ja kehittää yliopistojen ja kaupungin välistä tiedonvaihtoa. Ohjelma ottaa tavoitteensa kaupunginvaltuuston hyväksymästä kaupunkistrategiasta ja strategisista ohjelmista.
Kh § 369
Tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila:
Turun kaupunkitutkimusohjelma on Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen tutkimusohjelma, jossa tehdään kaupunkien kehitystä koskevaa akateemista tutkimusta.
Kaupunkitutkimusohjelman tavoite on tarjota työkaluja kaupungin päätöksentekoon ja kehittää yliopistojen ja kaupungin välistä tiedonvaihtoa. Ohjelman avulla kanavoidaan yliopistotutkimuksesta näkökulmia, ideoita ja neuvonantoa (policy advice) kaupungin johtamiseen sekä tutkimusaiheita, -haasteita tai -pyyntöjä kaupunkihallinnosta yliopistoihin. Tietoperusteista johtamista vahvistamalla pyritään lisäämään kaupungin kehittämistoiminnan vaikuttavuutta.
Kaupunkitutkimusohjelma 2014–2017 ottaa teemansa Turun kaupungin uuden strategian kahdesta ohjelmasta. Itse tutkimusohjelman kohde on, näiden teemojen puitteissa, yhteiskunnallinen ja tilallinen muutos kaupungeissa ja kaupungin mahdollisuudet vaikuttaa tähän muutokseen yksin tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Tutkimusohjelma määrittelee näin ollen laveasti tutkimusten aihepiirin, mutta jättää tutkijoille varsinaisten tutkimuskysymyksien määrittelyn ja tutkimuksen sisällön tarkemman rajauksen.
Tutkimusten odotetaan perustuvan teoreettiseen viitekehykseen ja tuottavan tuloksia, jotka ovat sekä merkittäviä akateemisin kriteerein että sovellettavissa kaupungin kehittämistoiminnassa.
Tutkimusyhteistyötä suunnataan etenkin ohjelman kautta kanavoidulla tutkimusrahoituksella. Kaupungin rahoittama tutkimus kohdennetaan ajankohtaisten haasteiden mukaisesti. Käytössä on neljä eri rahoitusinstrumenttia.
Ensinnäkin Turun kaupunki järjestää omia tutkimusrahoituskilpailuja ohjelman mukaisen tutkimuksen toteuttamiseksi. Näissä kaupunki määrittelee koko ohjelmaa tarkemmin tutkimusteemat, joihin se pyytää tutkijoilta ehdotuksia tutkimushankkeista. Näin ollen hauilla voidaan täsmentää ajankohtaisesti mihin kaupunkitutkimusohjelma painottuu. Kaupunki myös määrittelee kriteerit, joilla ehdotuksista valitaan parhaat eli rahoituksen saajat. Tutkijat ehdottavat tutkimusten täsmällistä aihetta, näkökulmaa ja rajausta.
Kaupunkitutkimusohjelmasta on toteutettu tutkijastipendien haku (yksittäisille tutkijoille) vuosina 2011 ja 2013, jakaen Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen YH-säätiön rahoittamia tutkijastipendejä. Vielä tänä vuonna toteutetaan tutkimushankkeiden haku (tutkimusryhmille), ottamalla haun piiriin myös arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun tutkimus Aalto-yliopistosta ja Tampereen teknillisestä yliopistosta sekä suosien niiden ja paikallisten yliopistojen välisiä yhteishankkeita.
Toiseksi kaupunki osallistuu suuriin, pääosin ulkoisesti rahoitettuihin (esim. EU, Tekes) tutkimushankkeisiin joko osarahoittajana tai muulla tavoin. Suuret tutkimushankkeet käynnistyvät pääsääntöisesti tutkijalähtöisesti. Osarahoittaminen on tarpeen erityisesti Tekesin rahoittamissa tutkimushankkeissa, joissa edellytetään, että niihin nimetyt tiedon soveltajat osallistuvat myös rahoitukseen. Summat ovat hankkeiden kokonaisbudjettiin nähden erittäin maltillisia. Muu osallistuminen tarkoittaa, että kaupunki toimii esimerkiksi tutkittavan mallin, sovelluksen tai palvelun kehittämisalustana, mikä tuo ulkoisia resursseja kehittämiseen, mutta edellyttää jonkin verran hanketta tukevaa ja siihen sitoutunutta työpanosta. Kaupunkitutkimusohjelman toisella ohjelmakaudella pyritään lisäämään ulkoisesti rahoitettujen hankkeiden osuutta ensimmäiseen ohjelmakauteen verrattuna.
Kolmanneksi kaupunki teettää pieniä täsmätutkimuksia, joissa se sopii tekijän kanssa mitä tutkitaan ja miten. Usein kysymys on ajankohtaiseen kehittämiskysymykseen liittyvistä taustoittavista ja kehitysvalintoja selventävistä tutkimuksista, joissa voidaan näin edetä nopeasti. Rahoitusinstrumentilla on esimerkiksi teetetty kirjallisuuskatsauksia, joissa on selvitetty mitä olemassa oleva tutkimus jo kertoo aiheesta.
Neljänneksi, Turun kaupungin apurahat pro graduihin on jaettu vuodesta 2010 alkaen kaupunkitutkimusohjelman mukaiseen tutkimukseen.
Ohjelmasta rahoitettavan tutkimuksen ei tarvitse välttämättä sisältää Turkua koskevaa empiiristä tutkimusta. Sen sijaan tutkimus voi käsitellä yleisemmin jonkin ilmiön muutosta ja sen vaikutusta kaupunkikehitykseen, tai tutkia jonkin ilmiön muutosta jossain muussa kaupungissa tai kaupungeissa, mikäli se toimii kiinnostavana referenssikohteena Turulle.
Sopimus Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Turun kaupungin yhteistyöstä kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi
Edellisen ohjelmakauden tapaan (kh 27.4.2010 § 246) yhteistyöstä on laadittu kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin välinen sopimus kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi.
Sopimusluonnoksessa on kuvattu tutkimusjohtajan tehtävät, ohjausryhmän kokoonpano ja osapuolten muut velvoitteet. Sopimus on voimassa 2019 saakka.
Turun yliopisto ja Turun kaupunki vastaavat tutkimusjohtajan palkkauskustannuksista yhdessä siten, että Turun kaupunki maksaa kuluista 90 prosenttia vuosittain (2015–2019), kuitenkin enintään 100 000 € vuodessa. Vuoden 2015 talousarvioon varataan määräraha sopimuksen mukaisten tehtävien suorittamiseen.
Kaupunkitutkimusohjelman mukaisiin tutkimushankkeisiin varattavat määrärahat määritellään erikseen vuosittaisessa talousarviossa.
Liite 1Turun kaupunkitutkimusohjelma 2014-2017
Liite 2Sopimus Turun kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi vuosille 2015-2019
Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:
EhdotusKaupunginhallitus päättää,
että liitteenä 1 oleva Turun kaupunkitutkimusohjelma 2014 - 2017 hyväksytään kaupungin ja yliopistojen yhteistyön perustaksi,
että liitteenä 2 oleva sopimus Turun kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi vuosille 2015 - 2019 hyväksytään ja
että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään sopimuksiin vähäisiä muutoksia.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
aoTurun yliopisto
aoÅbo Akademi
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedRandell Aleksi
tiedRuoppila Sampo
Liitteet:
Kh § 369
Liite 1:Turun kaupunkitutkimusohjelma 2014 - 2017
Liite 2:Sopimus Turun kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi vuosille 2015 - 2019