Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta21602.09.20143
Kaupunginhallitus37229.09.20146

9047-2014 (032)

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös 2.9.2014 § 216 Terveyskeskuksen asiakasmaksujen maksuvapautuksesta luopuminen 1.1.2015 alkaen (St)

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle on esitetty terveyskeskuksen asiakasmaksuvapautuksesta luopumista muiden kuin veteraanien ja rintamapalvelutunnuksen saaneiden osalta. Lautakunta päätti 2.9.2014 § 216 hylätä esityksen, jolloin maksuvapautuksen piiriin jäivät myös eräät muut turkulaiset potilasryhmät kuten toimeentulotukea, työttömyysturvan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea saavat, opiskelijat ja tietyt Kelan eläkettä saavat henkilöt. Kaupunginjohtaja on ottanut päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginhallitukselle esitetään sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen pysyttämistä ja toteamista, että lautakunnan tulisi valtuuston linjauksen mukaisesti arvioida maksuvapautukset uudelleen ja samalla arvioida vaikutukset toimeentulotukimenoihin mikäli nykyisiä maksuvapautuksia rajoitetaan.

Sosterla § 216

Tulosaluejohtaja Katariina Korkeila, perusterveydenhuollon palvelut, 27.8.2014:

Terveyslautakunta on kokouksessaan 15.9.2004 §:ssä 260 päättänyt, että terveyskeskuksessa peritään terveyskeskusmaksu kolmelta käynniltä vuodessa ja terveyskeskusmaksusta on vapautettu tiettyjä turkulaisia potilasryhmiä. Voimassa olevan päätöksen mukaan terveyskeskusmaksusta on vapautettu ne turkulaiset asiakkaat, jotka esittävät:

Turun lähikunnissa terveyskeskusmaksusta on vapautettu vain veteraanit.

Kaupungin tasolla kyse on myös merkittävästä kustannuserästä: vuonna 2013 kaikkien päätöksen mukaisten terveyskeskusmaksuvapautusten tulokertymä olisi ollut noin 200 000 €. Euromääräisesti suurin maksuvapautusmäärä tulee opiskelijakortin esittäjille (noin 58 000 € vuonna 2013). Rintamapalvelutunnuksen perusteella annettujen vapautusten määrä oli hieman yli 20 000 € (1399 käyntiä). Mikäli maksuvapautuksia myönnettäisiin lähikuntien tapaan ainoastaan rintamaveteraaneille, tulokertymä nykytilanteeseen verrattuna olisi noin 180 000 €.

Toiminnallista haittaa Turun maksuvapautuksista koituu mm. terveyskeskusta vaihtaneiden sekä yhteispäivystykseen tehtyjen käyntien asiakasmaksuja perittäessä. Turun terveyskeskuspäivystys siirtyi 26.3.2013 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen hoidettavaksi T-sairaalan tiloihin, jossa arkisin klo 20:een asti tapahtuvat käynnit on tuotettava terveyskeskusmaksulla. Terveyskeskusmaksun oikeellinen perintä osoittautunut erittäin hankalaksi ja vaatii kahden tietojärjestelmän manuaalista hyödyntämistä; sekaannusten mahdollisuus on ilmeinen. VSSHP on vapauttanut poliklinikkamaksusta ainoastaan veteraanit ja rintamamiestunnuksen omaavat henkilöt.

Edellä olevan johdosta esitän, että terveyskeskusmaksusta vapautetaan 1.1.2015 alkaen vain veteraanit ja rintamapalvelutunnuksen omaavat.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 28.8.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että terveyskeskusmaksusta vapautetaan 1.1.2015 alkaen vain veteraanit ja rintamapalvelutunnuksen omaavat.

PäätösEhdotus hylättiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 8-5.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen Höltän Lähteenmäen kannattamana tekemän hylkäysehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Karlsson, Lampi, Karvonen, Rotgers, Engdahl ja Rosenlöf.

Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Lauren, Begiri, Alvesalo, Vänttinen ja Haltsonen.

Kh § 372

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Sosiaali- ja terveyslautakunnan edellä olevasta päätöksestä ilmenevällä tavalla on terveyskeskusmaksusta vapautettu eräät päätöksessä tarkemmin määritellyt asiakasryhmät, kuten toimeentulotukea, työttömyysturvan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea saavat, opiskelijat ja tietyt Kelan eläkettä saavat henkilöt. Esittelijän hylätyn päätösehdotuksen mukaan 1.1.2015 alkaen terveyskeskusmaksusta olisi vapautettu ainoastaan veteraanit ja rintamapalvelutunnuksen omaavat. Päätin 11.9.2014 § 124 ottaa em. päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2013 uudistamisohjelman linjauksena vahvistanut sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen ja tukipalvelumaksujen korottamisen naapurikuntien tasolle erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon kotihoidon maksuissa. Hylätty päätösehdotus on noudattanut uudistamisohjelman linjausta sekä sosiaali- ja terveyslautakunnalta niin ikään edellytettyä tuottavuuden kasvattamista.

Hyvinvointitoimialan tietojen mukaan Turussa noudatettu ja nyt edelleen säilytetty vapautusmenettely poikkeaa käytännöistä lähikunnissa, joissa maksuvapautus koskee yleisesti vain veteraaneja ja rintamapalvelutunnuksen saaneita.  Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä, jonka ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos hoitaa myös Turun terveyskeskuspäivystyksen, vapautus vastaavasta maksusta koskee ainoastaan veteraaneja ja rintamamiestunnuksen omaavia. Sosiaali- ja terveyslautakunnan aiemman päätöksen mukaan asiakasmaksuvapautukset koskevat vain Turun kaupungin asukkaita.

Yhdenmukaiset periaatteet vahvistavat asiakaslähtöisyyttä ja tukevat julkisen terveydenhuollon valinnanvapauden toteuttamista. Potilaan oikeus hoitopaikan valintaan laajeni koko maata koskevaksi kuluvan vuoden alussa. Nykyisestä käytännöstä onkin todettu koituvan toiminnallista haittaa erityisesti terveyskeskusta vaihtaneiden sekä yhteispäivystykseen tehtyjen käyntien asiakasmaksujen perinnässä. Oikeellinen perintä on osoittautunut erittäin hankalaksi ja vaatii mm. kahden tietojärjestelmän manuaalista hyödyntämistä.

Veteraanien maksuvapautuksen säilyttäminen on oikeutettua ja tarkoituksenmukaista. Rahamääräisesti suurin maksuvapautuksen saava ryhmä ovat opiskelijat. Ottaen huomioon, että opiskelijoiden käytettävissä on työterveyshuollon kaltaisesti järjestetty kohdennettu terveydenhuolto, ei maksuvapautusta opiskelijoille voida pitää yhtä merkityksellisenä kuin veteraaneille. Työttömyyskorvauksen saajien ja pieneläkeläisten maksusta vapautuminen puolestaan on toteutettu maksun huomioimisena toimeentulotukea haettaessa (esim. Tampere, Kaarina). Näin menetellen vältetään myös sosiaalihuollon asiakkuuden ilmaiseminen terveydenhuollossa.

Edellä esitetyn perusteella sosiaali- ja terveyslautakunnan tulisi valtuuston linjauksen mukaisesti arvioida maksuvapautukset uudelleen ja samalla arvioida vaikutukset toimeentulotukimenoihin mikäli nykyisiä maksuvapautuksia rajoitetaan.

EhdotusKaupunginhallitus päättää pysyttää sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 2.9.2014 § 216 ja toteaa lisäksi, että sosiaali- ja terveyslautakunnan tulee valtuuston linjauksen mukaisesti arvioida maksuvapautukset uudelleen ja samalla arvioida vaikutukset toimeentulotukimenoihin mikäli nykyisiä maksuvapautuksia rajoitetaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSosiaali- ja terveyslautakunta