Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus37829.09.201414

7860-2013 (111, 110)

Niiden virkojen, joissa ei käytetä julkista valtaa, muuttaminen vastaaviksi työsopimussuhteisiksi toimiksi

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään yhteensä 76 viran muuttamista työsopimussuhteisiksi toimiksi.

Kh § 378

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 23.9.2014:

Kuntalain mukaan tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Kun virka, jossa ei käytetä julkista valtaa, tulee avoimeksi, se lakkautetaan. Kuntalain yksiselitteisen säännöksen mukaan tulee kaikki ne 1.11.2003 avoimena olleet tai mainitun ajankohdan jälkeen avoimiksi tulevat virat, joissa ei käytetä julkista valtaa, lakkauttaa taikka ennen täyttömenettelyn käynnistämistä, muuttaa työsopimussuhteisiksi toimiksi.

Kaupunginhallituksen päätöksellä 24.6.2014 § 297 muutettiin yhteensä 1095 virkaa, joissa ei käytetä julkista valtaa vastaaviksi työsopimussuhteisiksi toimiksi. Tätä ennen virkoja, joissa ei käytetä julkista valtaa, on Turussa muutettu työsopimussuhteisiksi toimiksi lähinnä virkojen tullessa avoimeksi. Järjestely on toteutettu Turussa siten, että erillisellä päätöksellä on perustettu virkoja vastaavat kuukausipalkkaiset työsopimussuhteiset toimet, minkä jälkeen toimia vastaavat virat on lakkautettu.

Kuntalain säännösten tarkoituksena on virkasuhteen käytön rajaaminen niihin tehtäviin, joissa käytetään julkista valtaa. Muutos virkasuhteesta työsuhteeksi tapahtuu ensisijaisesti sopimalla eli työnantaja ja viranhaltija tekevät työsopimuslaissa tarkoitetun työsopimuksen ja sopivat työsuhteen ehdoista, työsopimuksen alkamisesta ja muista työsopimukseen kuuluvista asioista.

Toimialoilta pyydettiin henkilöstöjohtajan kirjeellä 26.6.2013 selvitys niistä toimialan viroista, joissa käytetään julkista valtaa ja joiden tulee jatkossakin olla virkoja. Saatujen selvitysten perusteella valtaosa nykyisistä viroista on tehtäviltään sellaisia, että niihin ei sisälly julkisen vallan käyttöä.

Selvitystä niistä viroista joissa ei käytetä julkista valtaa, on kaupunginhallituksen kesäkuisen päätöksen jälkeen jatkettu. Yhteensä 76 virkasuhteista henkilöä on allekirjoittanut työsopimuksen jolla viranhaltija on antanut suostumuksensa sille, että virkasuhde, jonka vakituisena haltijana hän on, muutetaan nimikkeeltään vastaavaksi työsopimussuhteiseksi toimeksi. ”

Muutosajankohdassa kaikkein toimiksi muutettavien virkasuhteiden keskeiset palvelussuhteen ehdot (mm. työaika, työaikajärjestelmä, palkkaus, työtehtävät ja toimipaikka) säilyvät ennallaan.

Hallintosäännön 40 §:n mukaan sama viranomainen, joka päättää viran perustamisesta, päättää virkasuhteen muuttamisesta työsuhteeksi, ellei se ole siirtänyt päätösvaltaa asiassa muulle toimielimelle tao viranhaltijalle. Päätösvalta asiassa on kaupunginhallituksella.

Liite 1Luettelo viroista, jotka muutetaan 1.10.2104 lukien työsopimussuhteisiksi toimiksi

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että liitteessä 1 luetellut virat muutetaan 1.10.2014 lukien vastaaviksi työsopimussuhteisiksi toimiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKunnan Taitoa Oy
tpvHyvinvointitoimiala
tpvKiinteistöliikelaitos
tpvKonsernihallinto
tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tpvSivistystoimiala
tpvTurun Työterveystalo


Liitteet:

Kh § 378
Liite 1:Luettelo viroista, jotka muutetaan 1.10.2104 lukien työsopimussuhteisiksi toimiksi