Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus35015.09.20148

8747-2014 (5129)

Koulukuljetusperiaatteiden muuttaminen Turun esi- ja perusopetuksessa 1.1.2015 alkaen (St)

Tiivistelmä:

Hyväksyessään 25.8.2014 § 123 uudistamisohjelman toimenpide-ehdotukset kaupunginvaltuusto päätti mm. tarkistaa koulukuljetuskriteereitä esi- ja perusopetuksessa lain edellyttämälle tasolle. Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 25.8.2014 § 137 kuitenkin säilyttää osan laissa säädettyä laajemmista kuljetuseduista. Kaupunginjohtaja otti lautakunnan päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginhallitukselle esitetään, että lautakunnan päätös kumottaisiin ja koulukuljetuskriteerit tarkistettaisiin lain edellyttämälle tasolle.

Kh § 350

Kaupunginsihteeri Merja Jokela 1.9.2014:

Perusopetuslain mukaisesti perus- tai lisäopetusta saavalla oppilaalla, jonka koulumatka on yli viisi kilometriä, on oikeus maksuttomaan kuljetukseen. Vastaava oikeus on esiopetusta saavalla oppilaalla, jonka matka kotoa tai lasten päivähoidosta annetussa laissa tarkoitetusta päivähoidosta esiopetukseen on yli viisi kilometriä.

Turun kaupungissa oikeus maksuttomaan kuljetukseen on ollut perusopetuslaissa säädettyä laajempi: maksuttomaan kuljetukseen ovat olleet oikeutettuja myös

- 1. - 2. luokan oppilaat, joiden koulumatka omaan lähikouluun on kolme kilometriä tai yli ja

- Kerttulin (ruotsin kielikylpy), Puolalan (englanti, saksa, venäjä) ja Vähä-Heikkilän (ranska) kieliluokkien sekä Kansainvälisen koulun 1. – 2. luokkien oppilaat, joiden koulumatka on kolme kilometriä tai sen yli riippumatta etäisyydestä ns. lähikouluun.

Lisäksi Turun kaupunki on maksanut Haarlan koulua käyvien Kakskerran koulun oppilaiden koulumatkat.

Hyväksyessään 25.8.2014 § 123 uudistamisohjelman toimenpide-ehdotukset kaupunginvaltuusto päätti mm. tarkistaa koulukuljetuskriteereitä esi- ja perusopetuksessa lain edellyttämälle tasolle. Asiasta tehtiin esitys kasvatus- ja opetuslautakunnalle, mutta lautakunta ei hyväksynyt esitystä vaan päätti 27.8.2014 § 137 muuttaa koulukuljetusperiaatteita 1.1.2015 alkaen seuraavasti:

1. Luovutaan kuljetusedun antamisesta 1.- ja 2.-luokkalaisille erikoisluokille ja Kansainväliseen kouluun. Edun voi saada vain siinä tapauksessa, että matka lähimpään lähikouluun on yli 5 km.

2. Luovutaan Satavassa alle 5 km:n päässä Haarlan koulusta asuvien oppilaiden erityisestä kuljetusedusta niin, että heitä koskevat samat kuljetusperiaatteet kuin muitakin Turun kaupungin perusopetuksen oppilaita.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen mukaisesti uusia periaatteita sovelletaan vain uusiin päätöksiin. Jo tehtyjä päätöksiä ei muuteta.

Kaupunginjohtaja otti päätöspöytäkirjallaan 1.9.2014 § 117 kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Oheismateriaali 1Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 27.8.2014 § 137

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 27.8.2014 § 137 kumotaan.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää muuttaa koulukuljetusperiaatteita siten, että 1.1.2015 alkaen perus- tai lisäopetusta saavalla oppilaalla, jonka koulumatka lähikouluun on yli viisi kilometriä, on oikeus maksuttomaan kuljetukseen. Vastaava oikeus on esiopetusta saavalla oppilaalla, jonka matka kotoa tai lasten päivähoidosta annetussa laissa tarkoitetusta päivähoidosta lähiesiopetuspaikkaan on yli viisi kilometriä. Oikeutta maksuttomaan kuljetukseen ei ole, mikäli kysymyksessä on matka kotoa esiopetusta täydentävään päivähoitoon tai täydentävästä päivähoidosta kotiin.

Uusia koulukuljetusperiaatteita sovelletaan vain uusiin päätöksiin. Jo tehtyjä päätöksiä ei muuteta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Von Frenckell-Rambergin seuraavansisältöinen muutosehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

”Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että asiaan palataan talousarviopäätöksen yhteydessä koskien esikoululaisia sekä 1-2 luokkalaisia, joiden matka lähikouluun on yli 3 km.”

Rinteen seuraavansisältöinen muutosehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

"Kaupunginhallitus päättää, että kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 25.8.2014 § 137 pysytetään.”

Jakelu

tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tpvSivistystoimiala