Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29524.06.20142

7405-2014 (042)

Määrärahojen siirto Turun Seudun Kehittämiskeskuksen Länsi-Suomen Elokuvakomissiolle AV-alan kehittämiseksi Turun seudulla

Tiivistelmä: -

Kh § 295

Niko Kyynäräinen 16.6.2014:

Länsi-Suomen elokuvakomissio on toiminut vuodesta 2008 Turun Seudun Kehittämiskeskuksen alla. Elokuvakomission tavoitteena on av-alan kasvattaminen ja kehittäminen, sekä alan osaajien työllistyminen Turun seudulla.

Turusta on tullut tunnettu ja haluttu elokuvakaupunki. Sekä kotimaisten että kansainvälisten tuotantoyhtiöiden kiinnostus Turkua kohtaan kuvauspaikkana on viime vuosina kasvanut huomattavasti. Tänä vuonna elokuvakaupunki Turussa on kuvattu jo kolmea isoa tuotantoa. Mika Kaurismäen kansainvälinen suurtuotanto (The Girl King), Banijay Finlandin (the Voice of Finland) ja Petri Kotwican Henkesi edestä elokuva.

Länsi-Suomen elokuvakomissio on tämän lisäksi kirjoittanut aiesopimukset viidestä muusta elokuvasta, joista neljä haluaisi kuvata Turussa ja Turun saaristossa vielä tänä kesänä. Näiden elokuvien rahoituspäätökset tulivat yllättäen (mm. Vares ja Luokkakokous) kaikki saman aikaan huhtikuussa. Osa elokuvista, kuten Vares on odottanut myönteistä rahoituspäätöstä Suomen elokuvasäätiöstä jo kahden vuoden ajan. Elokuvakaupunki Turku yhdistys ei pysty osallistumaan vielä näiden tuotantojen rahoitukseen, koska yhdistyksen perustamisasiakirja saatiin allekirjoitettua vasta 9.6.2014.

Tällä hetkellä elokuvakomission määrärahat (80 000 €) ovat selkeästi liian pienet suhteessa komission toimintaan kohdistuviin tarpeisiin; palvelujen kysyntään ja tuotantoyhtiöiden avunantotarpeisiin. Kasvava kiinnostus elokuvakaupunki Turkua kohtaan ja alueellinen av-alan kasvu edellyttää huomattavasti suurempaa resursointia elokuvakomissiolle palvelujen tarjoamiseksi ja kehittämiseksi.

Jotta Turun hyvä maine elokuvakaupunkina säilyy, elokuvakomissio esittää lisämäärärahan myöntämistä elokuvakomission toimintaan. Elokuvakomissio käyttää lisämäärärahan tapauskohtaisesti kaupungin sisäisiin palveluihin ja elokuvien vaatimiin alueellisiin tuotantokustannuksiin. Tuotantojen jättämä taloudellinen hyöty Turulle on vähintään 2. 290 000 €, joten lisämääräraha saadaan takaisin verotuloina vielä kuluvan vuoden aikana. Tuotannoille tarjottavat palvelut ja muu mahdollinen tuki tulee Turulle takaisin aina vähintään nelinkertaisena panoksena. Elokuvakomissio tarkastaa kaikkien tuotantojen kirjanpidon Turun osalta kahden kuukauden kuluessa tuotannon päättymisestä.

Esitän että Turun Seudun Kehittämiskeskuksen Länsi-Suomen elokuvakomissiolle siirretään yhteensä 150 000 €.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Kaupunginhallitus on päättänyt 2014 budjetista sitovasti tulosaluetasolla ja budjetti on tältä osin bruttositova. Näin ollen määrärahan siirto tulosalueelta toiselle kuuluu kaupunginhallituksen toimivaltaan.

Määräraha 150 000 € esitetään siirrettäväksi Turun Seudun Kehittämiskeskuksen Länsi-Suomen elokuvakomissiolle ulkopuolisille kohdennettavista määrärahoista. Määräraha siirretään tilaukselta 4000089 kaupunkikehitys ja vetovoimahankkeet. Määrärahan käytöstä tulee tehdä sopimus tuen saajan kanssa ja tukea saa kohdistaa kaupungin tai kaupunkikonserniin kuuluvan yhtiön laskuttamiin kustannuksiin.

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun Seudun Kehittämiskeskuksen Länsi-Suomen elokuvakomissiolle siirretään yhteensä 150 000 € kustannuspaikalta ulkopuolisille kohdennettavat määrärahat. Määrärahan käytöstä tulee tehdä sopimus tuen saajan kanssa ja tukea saa kohdistaa kaupungin tai kaupunkikonserniin kuuluvan yhtiön laskuttamiin kustannuksiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä
tiedKyynäräinen Niko
tiedRaninen Teija