Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus23409.06.20143

675-2014 (002, 011)

Turun kaupungin ja Kunnan Taitoa Oy:n välillä tehtävän palvelusopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Turun kaupunki luovuttaa taloushallinnon ja palkanlaskennan palvelutuotannon ja tehtävät Kunnan Taitoa Oy:lle. Kunnan Taitoa Oy ottaa palvelutuotantoon liittyvän henkilöstön palvelukseensa luovutushetkestä lukien. Osana liikkeenluovutuksesta on Turun kaupungin ja Kunnan Taitoa Oy:n välillä tehtävä palvelusopimus. Sopimuksella sovitaan talous- ja palkkahallinnon palveluiden tuottamisesta Turun kaupungille.

Kh § 234

Konserniohjausjohtaja Laura Klami, talous- ja strategiaryhmän johtaja Jukka Laiho:

Asian tausta ja aikaisemmat päätökset

Kaupunginhallitus päätti 28.2.2011 § 101 muun ohella, että Turun kaupunki liittyy Kuntien Taitoa Oy:n (KPK THH Oy) ja Tiera Oy:n (KPK ICT Oy) osakkaaksi. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että Turun kaupunki ei siirrä osakemerkinnän yhteydessä KPK- yhtiöihin henkilöstöä ja että mikäli kaupunki myöhemmin ryhtyy valmistelemaan henkilöstön ja toimintojen siirtoa yhtiöihin, käydään siirtämiseen liittyvät neuvottelut henkilöstön kanssa yhteistoimintalain mukaisesti, ja päätökset tuodaan erikseen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Talouspalvelukeskuksen liikkeenluovutusta on käsitelty kaupunginhallituksen konsernijaostossa 31.3.2014 § 25 sekä 7.4.2014 § 36 ja kaupunginhallituksessa 31.3.2014 § 127 ja 14.4.2014 § 149 sekä kaupunginvaltuustossa 28.4.2014 § 49.

Kaupunginvaltuusto päätti, että Turun kaupunki luovuttaa taloushallinnon ja palkanlaskennan palvelutuotannon ja tehtävät Kunnan Taitoa Oy:lle, Turun kaupungin talouspalvelukeskuksen liikkeenluovutuksessa Kunnan Taitoa Oy:lle edetään esitettyjen tavoitteiden mukaisesti. Edelleen kaupunginvaltuusto päätti, että Turun kaupungin talouspalvelujen kustannustason tulee pysyä taloussuunnitelmakaudella 2015–2018 vuoden 2014 suoritevolyymiin nähden nykyisellä tasolla, liitteenä oleva liikkeenluovutussopimus hyväksytään, kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään liikkeenluovutussopimukseen ja sen liitteisiin tarpeellisia lisäyksiä, muutoksia ja tarkennuksia ja että palvelusopimus liitteineen saatetaan sen valmistuttua kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Hankkeen toiminnalliset ja taloudelliset vaikutukset

Kunnan Taitoa Oy:n perustamisen yhteydessä kaupungin alkuperäisenä tavoitteena oli tuottavuuden ja taloudellisuuden saavuttaminen monistamalla SAP:n (Systems, Applications, Products) parhaita toimintakonsepteja seudullisesti ja valtakunnallisesti.

Toiminnanohjausjärjestelmä ERP (Enterprise resource planning) ratkaisu kattaa ensivaiheessa talous-, henkilöstö- ja materiaalihallinnon tarpeet. Myöhemmin ratkaisua pyritään kehittämään tukemaan kuntien johtamista tuottamalla toiminnan systemaattista suunnittelua varten tarkempaa tietoa kunnan palvelujen asiakkaista, resurssitarpeista ja kustannuksista.

Yhtenäistämällä toimintatapoja, tietojärjestelmiä ja ostopalvelusopimuksia Turun kaupunkikonsernin ja Kunnan Taitoa Oy:n arvioidaan saavuttavan merkittäviä välittömiä taloudellisia hyötyjä. Säästyvät menot on tarkoitus kohdistaa kansallisten talouspalvelumallien ja niiden tuottamiseen tarvittavien tietojärjestelmien jatkokehittämiseen.

Valtuustolle on 28.4.2014 § 49 esitetty seuraavat liikkeenluovutuksen keskeiset toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet:

-  Toiminnallisten hyötyjen saavuttaminen

-  Turun Talouspalvelukeskuksesta valtakunnallinen palvelukeskus

-  Valtakunnallisten prosessien ja järjestelmien yhdenmukaistaminen

-  Turun kaupungin talouspalvelujen kustannustaso pysyy taloussuunnitelmakaudella 2015–2018 vuoden 2014 suoritevolyymiin nähden nykyisellä tasolla. Laskelma talouspalvelujen kustannuksista on ollut valtuuston päätöksen liitteenä.

-  Kunnan Taitoa Oyn strategiana on harmonisoida asiakkaansa Turun kehittämään SAP –arkkitehtuurin mukaisesti. Järjestely onnistuessaan mahdollistaisi kriittisen volyymin siirtymisen yhteisen ratkaisun käyttäjäksi ja takaisi Turulle johtavan aseman valtakunnallisen toiminta-arkkitehtuurin kehittämisessä Tieran osaamiskeskuksen kautta käyttäen Kunnan Taitoa Oy:n suurimpana omistajana yhtiön noin sadan asiakkaan painoarvoa.

Palvelusopimuksen hyväksyminen

Osana liikkeenluovutuksesta on Turun kaupungin ja Kunnan Taitoa Oy:n välillä tehtävä palvelusopimus. Sopimuksella sovitaan talous- ja palkkahallinnon palveluiden tuottamisesta Turun kaupungille. Turun kaupungin ja Kunnan Taitoa Oy:n välillä tehtävän palvelusopimuksen valmistelussa on ollut lähtökohtana, että valtuuston asettamia toiminnallisia ja taloudellisia tavoitteita noudatetaan ja että Turun kaupunkikonserni saa vaatimuksiaan ja tarpeitaan vastaavat taloushallinnon ja palkanlaskennan palvelut.

Palvelusopimus rakentuu asiakirjoista:

1.   Turku-konsernin palvelusopimus

2.   Turku- konserniin kuuluvan osakeyhtiön palvelusopimus

Palvelusopimuksen liitteet:

1.   Palveluluettelo

2.   Palveluhinnasto

3.   Kehittämissuunnitelma

4.   Vastuunjakotaulukot

5.   Yhteyshenkilöt

6.   Toimitusajat

7.   Sopimusten piiriin kuuluvat organisaatiot ja palveluiden käyttö

8.   Taitoan yleiset sopimusehdot

Palvelusopimusten keskeisiä kohteita on käsitelty talouden matriisin kokouksessa ja kaupungin talousorganisaation asiantuntijat osallistuneet liitteiden valmisteluun. Aineisto esitellään konserniyhtiöiden talousvastaaville 11.6.2014.

Talouspalvelukeskuksen nykyisestä liikkeenluovutuskokonaisuudesta on erotettu kaupungille jääväksi SKJ (Suomen kassajärjestelmät) – pääkäyttäjätehtävät, jotka kuuluvat kiinteästi osaksi kaupungin asiakaspalvelukokonaisuutta ja sen kehittämistä. Toinen kaupungille jäävä palvelukokonaisuus liittyy ulkoisella rahoituksella toteutettavien hankkeiden tukemiseen. Tehtävän luonne on controller-tyyppistä toimintaa ja tukee kaupungin kehittämishankkeiden koordinointia. Muutosten vaikutus (2 HTV) on huomioitu Kunnan Taitoa Oy:n palveluhinnoittelun puitteita laskevasti.

Veloituksen laskentaperusteena on sovittu hintaraami 6 825 000 € ja siihen tehdyt lisäykset tai vähennykset. Palveluhinnoittelun puitteiden laskennassa on huomioitu kaupungin käynnistämiä kehittämisprojekteja (mm. laskun kierrätys, sähköinen ansiolaskelma sekä verkkolaskujen määrän kasvattaminen). Palvelusopimuksen liitteenä (Liite 3) on erillinen kehittämissuunnitelma, jossa on sovittu projektien toteutusvastuista. Mikäli kaupungin toteutusvastuulla olevat kohdat eivät toteudu, kaupungille saattaa syntyä lisäkustannuksia aiemmin valtuustolle 28.4.2014 § 49 esitettyyn hintaraamiin nähden. Toiminnan kehittämisen ja hintaraamin vuoksi on tärkeää, että kehittämisprojekteja jatketaan kaupunki- ja konsernitasoisesti.

Taitoalla ei ole oikeutta yksipuolisesti muuttaa Palvelun suoritekohtaista kappalehintaa tai Palvelun kiinteää hintaosaa vuosina 2015–2018. Palvelusopimuksessa on kuitenkin sovittu, että yli kolmen prosentin inflaatio tai työehtosopimuksen mukaiset palkankorotukset voidaan viedä palveluhintoihin. Valtuustolle ja kaupunginhallitukselle esitetyssä materiaalissa on varauduttu kaiken yleisen kustannustason nousun siirtymiseen palveluhinnoitteluun.

Turku-konserniin kuuluvan osakeyhtiön palvelusopimuksen kohdalla toimivalta on Turun kaupunginhallituksen konsernijaostolla, joka käsittelee asiaa 16.6.2014. Hintaraamin toteutumisen kannalta Turun kaupungin talouspalvelukeskuksen palveluita nyt käyttävien osakeyhtiöiden tulisi liikkeenluovutuksen jälkeen käyttää Kunnan Taitoa Oy:n palveluita ja tehdä palvelusopimus omalta osaltaan.

Liikkeenluovutuksen eteneminen

Turun kaupungin Kunnan Taitoa Oy luovutettavan omaisuuden ja toiminnan omistus-, hallinta ja käyttöoikeudet siirtyvät yhtiölle 1.9.2014 (luovutushetki). Henkilöstö, joka kuuluu siirtyvään kokonaisuuteen, siirtyy. Määräytymisperusteena ovat organisatorinen asema ja työtehtävät. Turun kaupungin taloushallinnon ja palkanlaskennan palvelutuotannossa työskentelevät työntekijät ja viranhaltijat siirtyvät Kunnan Taitoa Oy:n palvelukseen työsopimussuhteisiksi työntekijöiksi luovutushetkellä, kuten työsopimuslain 1 luvun 10 §:ssä ja kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 5 luvun 25 §:ssä on säädetty. Määräaikaisessa palvelussuhteessa olevat työntekijät siirtyvät Kunnan Taitoa Oy:n palvelukseen määräajan päättymiseen saakka. Kunnan Taitoa Oy tekee kaikkien siirtyvien henkilöiden kanssa uudet työsopimukset.

Liikkeenluovutuksen osalta ratkaisevaa on tilanne luovutushetkellä. Täsmennysten tarpeesta johtuen kaupunginjohtaja tulisi oikeuttaa tekemään myös palvelusopimukseen ja sen liitteisiin tarpeellisia lisäyksiä, muutoksia ja tarkennuksia.

Liite 1Palvelusopimus liitteineen 1, 5 ja 7

Liite 2Liitteet 2, 3, 4, 6 ja 8 (Ei julkisuuteen)

Palvelusopimuksen liitteet:

1.   Palveluluettelo

2.   Palveluhinnasto (ei julkisuuteen)

3.   Kehittämissuunnitelma (ei julkisuuteen)

4.   Vastuunjakotaulukot (ei julkisuuteen)

5.   Yhteyshenkilöt

6.   Toimitusajat (ei julkisuuteen)

7.   Sopimusten piiriin kuuluvat organisaatiot ja palveluiden käyttö

8.   Taitoan yleiset sopimusehdot (ei julkisuuteen)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus hyväksyy Turun kaupungin ja Kunnan Taitoa Oy:n kanssa välillä tehtävän Turku-konsernin palvelusopimuksen liitteineen ja oikeuttaa kaupunginjohtajan tekemään palvelusopimukseen ja sen liitteisiin tarpeellisia lisäyksiä, muutoksia ja tarkennuksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä johtaja Jukka Laiho.

Jakelu

aoKunnan Taitoa Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 234
Liite 1:Palvelusopimus liitteineen (1, 5 ja 7)
Liite 2:Internettallennukseen: Liitteet 2, 3, 4, 6 ja 8 (Ei julkisuuteen)