Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus25109.06.20141

6056-2014 (034)

Logomo Oy:n lisärahoitustarve vuodelle 2014 Byrå 2 toimistokokonaisuuden loppuun saattamiseksi

Tiivistelmä:

Logomon osakkeenomistajat myöntäisivät Logomolle lisärahoitusta omistusosuuksiensa suhteessa (Turku 390 t€ ja Hartela 610 t€) Byrå 2 toimistokokonaisuuden loppuun rakentamiseksi. Rahoituksella varmistetaan Logomon taloudellisten tavoitteiden toteutumista, käyttöasteiden nousua sekä helpotetaan vieraan pääoman jälleenrahoitusta vuonna 2018.

Kh § 251

Talouden ja rahoituksen vastuualue, johtaja Jukka Laiho ja controller Kim Moisiolinna 22.5.2014: 

Kaupunginvaltuusto päätti 30.8.2010 § 168 luovan talouden kulttuurikeskuksen perustamisesta VR:n konepajalle (Logomo). kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan kaupunki rahoittaa Hartela Oy:n kanssa perustettu Logomo Oy:tä enintään 10.725 miljoonan euron velkakirjalla.

Logomo Oy on Turun kaupungin osakkuusyhtiö 39 %:n omistusosuudella ja kaupungin antolainaus yhtiölle on yhteensä 10,725 milj. euroa eli kaupunginvaltuuston päätöksestä ilmenevän enimmäismäärän mukainen. Lisäksi kaupunki on osakassopimuksen kohtaan 8.2 liittyen sopinut Hartela Oy:n osakkeisiin 1 – 10 sisältyvästä määräaikaisesta äänivallan siirrosta enintään 31.12.2033 asti, minkä seurauksena kaupungin määräysvalta yhtiössä on yhteensä 49 %.

Yhtiölle on syntynyt rahoitustarve toimistokokonaisuuden Byrå 2 loppuun saattamiseksi. Lisärahoitustarve on yhteensä miljoona euroa, joka siis rahoitettaisiin nykyisten omistusosuuksien suhteessa: Turun kaupunki 390 tuhatta euroa ja Hartela Oy 610 tuhatta euroa samoin velkakirjaehdoin kuin aikaisemmat omistajalainat on yhtiölle myönnetty. Rahoitustarvetta ei ole mahdollista hoitaa vieraanpääomanehtoisesti, koska pankkien kiristyneet vakavaraisuusvaatimukset ovat vaikuttaneet merkittävästi pankkien luototuksen ehtoja kiristävästi.

Konsernihallinnon talouden vastuualue on käynyt lukuisia neuvotteluja Hartela Oy:n rahoitusjohdon kanssa lisärahoitustarpeen hoitamiseksi ja pitää nyt esitettyä rahoitusratkaisua hyväksyttävänä kaupungin kannalta. Logomo Oy:n rahoitustilanne ja esitetty lisärahoitustarve on käyty yksityiskohtaisesti läpi Hartela Oy:n rahoitusjohdon kanssa. Tarve on perusteltu sekä Logomo Oy:n hallituksen osaltaan hyväksymä.

Esitetyllä lisärahoituksella varmistetaan toimistokokonaisuuden Byrå 2:sen valmistuminen, joka muodostuu seuraavasti:

Toimistot                                                   3129 m²

Yhteiset neuvottelutilat ja varastot           126 m²

Yhteensä                                                  3255 m²

Tilasuunnittelun yhtenä keskeisenä lähtökohtana on Hartela Oy:n oman toimistotilan tarve ja siirtyminen Logomon tiloihin. Riippuen lopullisesta tilaratkaisusta Hartelan osalta, nousee Byrå 2:sen vuokraus-/varausaste n. 90 – 92 %:n tasolle, mitä voidaan pitää jo erittäin hyvänä tasona.

Esitetyllä rahoitusratkaisulla turvataan viime kädessä Logomo Oy:n positiivista liikevaihdon ja edelleen kassavirran kehitystä, jotta asetettuihin taloudellisiin tavoitteisiin on mahdollista päästä. Ilman Byrå 2 – kokonaisuuden valmistumista ja käyttöasteiden nostoa taloudellisten tavoitteiden täyttäminen tulisi hyvin haastavaksi.

Ratkaisulla pyritään myös osaksi turvaamaan ja varmistamaan Logomo Oy:n vieraan pääoman uudelleenrahoitusta, joka realisoituu viimeistään vuonna 2018. Vahva taloudellinen tilanne sekä hyvä käyttöaste ovat omiaan helpottamaan vieraanpääoman jälleenrahoitusta sekä alentamaan viime kädessä yhtiön rahoituskustannuksia.

Edellä esitettyyn viitaten esitämme, että Logomo Oy:n hallituksen pyyntöön yhtiön lisärahoitustarpeesta tulisi suostua. Rahoitus toteutettaisiin vastaavin, Kaupunginhallituksen 21.03.2011 (§ 139) hyväksymän velkakirjan ehdoin.

Lisärahoitustarve katetaan vuoden 2014 talousarvion kohdasta antolainasaamisten lisäys, kohdentamattomat, yhteensä 8,0 milj. euroa.

Kaupunginhallitus on toimivaltainen päättämään lisärahoituksesta talousarvion puitteissa. Kaupunginhallituksen johtosäännön mukaan kaupunginhallitus päättää niistä asioista, joita ei ole johtosäännön 6 §:ssä annettu valtuuston tehtäväksi. Johtosääntö on hyväksytty valtuuston 30.8.2010 § 168 päätöksen jälkeen, minkä vuoksi kaupunginhallitus voi edellä mainitussa päätöksessä asetetusta reunaehdoista huolimatta hyväksyä esitetyn rahoituksen johtosäännössä annetun toimivallan puitteissa.

Liite 1Velkakirjaluonnos

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

-  että kaupunginhallitus hyväksyy Logomo Oy:n hallituksen esityksen yhtiön lisärahoitustarpeesta, joka kaupungin omistusosuuteen perustuen on yhteensä 390 tuhatta euroa oheisen liitteenä olevan velkakirjan ehtojen mukaisesti ja

-  että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään liitteenä olevaan velkakirjaan vähäisiä teknisiä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Virtanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoLogomo Oy
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 251
Liite 1:Velkakirjaluonnos