Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus23026.05.20145

4791-2014 (002, 001)

Turun kaupungin lausunto Tampereen raitiotien yleissuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Kh § 230

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 21.5.2014:

Tampereen kaupunki on pyytänyt lausuntoa Turun kaupungilta liitteenä olevasta Tampereen raitiotien yleissuunnitelmaraportista. Kaikkiaan lausuntoja on pyydetty yli 50 asiantuntija- ja intressipiiriltä. Tarkennetun ilmoituksen mukaan Turun kaupungin lausunto käsitellään Tampereen kaupunginhallituksen esityslistan yhteydessä, mikäli lausunto annetaan viimeistään 27.5.2014 mennessä.

Tampereen kaupunki on pyytänyt tiiviitä lausuntoja ja toivonut kannanottoja seuraaviin kysymyksiin:

-   Miten Tampereen raitiotiehanke vaikuttaa toimintaanne ja tavoitteisiinne.

-   Mitä yhteistyömahdollisuuksia näette Tampereen raitiotien jatkosuunnitteluun ja toteuttamiseen liittyen.

-   Millaisia vaikutuksia näette raitiotiellä olevan Tampereen seudun kehitykseen.

Yleissuunnitelman ja sen rinnalla tehtyjen selvitysten perusteella Tampereen kaupunginvaltuusto päättää raitiotien toteuttamisesta tai toteuttamatta jättämisestä käsitellen asiaa 16.6.2014.

Turun kaupungin lausunto

Turun ja Tampereen kaupungit ovat valmistelleet yhteistyössä kaupunkeja koskevat raitiotien yleissuunnitelmat. Suunnittelun kilpailutuksen hankintayksikkönä on toiminut Tampereen kaupunki. Valmistelua on tehty kaupunkikohtaisen valmistelun lisäksi kaupunkien yhteisen teknisen valmisteluryhmän toimesta. Valmistelun koordinaatio on organisoitu kaupunkien yhteisessä raitiotiehankkeen ohjausryhmässä.

Kumpaakin kaupunkia koskevat suunnitelmat on käsitelty yhteisessä valmisteluprosessissa käyttäen samoja asiantuntijatahoja, jolloin kaupunkien näkemykset toistensa hankkeiden sisällöstä on huomioitu pitkälti jo suunnitelmien valmisteluvaiheessa. Kaupungin ovat lisäksi harjoittaneet yhteisesti edunvalvontaa valtion suuntaan suunnitelmien rahoituksen osalta siten, että osarahoitus on voitu osoittaa kuntien ja valtion välisen MAL-sopimusmenettelyn osana.  

Tampereen raitiotien yleissuunnitelmaraportti on erittäin laaja-alainen ja huolellisesti laadittu.

Tampereen ja Turun kaupunkien kannattaa jatkaa edelleen hankeyhteistyötä etenkin edunvalvonnan kannalta tulevien investointien mahdollisten valtionosuuksien varmistamiseksi. Yhtenevät yleissuunnitelmat ja mahdollisesti yhteiset jatkohankinnat helpottavat edunvalvontaa.

Tampereen ja Turun kaupungit ovat yhdessä laatineet raitiotien yleissuunnitelmia yhtenevillä suunnitteluperusteilla. Tämä voi mahdollistaa jatkossa synergiahyötyjä esimerkiksi tekniseen suunnitteluun, osaamiseen ja kalustohankintoihin liittyen. Tampereen ja Turun kaupunkien tulisi jatkossa pyrkiä maksimoimaan synergiahyödyt esimerkiksi mahdollisissa hankinnoissa ja kaluston ylläpidossa pyrkimällä samaan raideleveyteen ja käytettäviin teknisiin ratkaisuihin.

Raitiotien arvioidaan auttavan erityisesti valtion liikennestrategian ja liikennepoliittisten tavoitteiden toteuttamisessa sekä mahdollistavan kaupunkien tehokkaamman yhdyskuntarakenteen muodostumisen valtion kanssa laadittujen aiesopimusten mukaisesti.

Oheismateriaali 1Tampereen kaupungin lausuntopyyntö

Oheismateriaali 2Tampereen raitiotien yleissuunnitelmaraportti

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Tampereen raitiotien yleissuunnitelmaraportista edellä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTampereen kaupunki