Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19912.05.20145

2971-2014 (123)

Työsuhdematkalipun käytön laajentaminen 1.7.2014 alkaen Turun joukkoliikenteen viranomaisalueelle

Tiivistelmä:

Esitetään että 1.7.2014 jälkeen työsuhdematkalippua voidaan käyttää Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen viranomaisalueella, johon kuuluvat Turun lisäksi Kaarinan kaupunki, Raision kaupunki, Naantalin kaupunki, Liedon kunta ja Ruskon kunta.

Kh § 199

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 13.3.2014:

Turun kaupunki on tarjonnut työntekijöilleen työsuhdematkalippuedun elokuusta 2007 alkaen. Työntekijät ovat voineet hankkia työsuhdematkalipun vain Turun kaupungin sisäiseen joukkoliikenteeseen, koska muu joukkoliikenne ei ole kuulunut Turun kaupungin toimivaltaan.

Turun kaupunkiseudulle perustettiin 1.1.2012 joukkoliikenteen seudullinen toimivaltainen viranomainen. Turku toimii vastuukuntana. Turun kaupunkiseudun viranomaisalueeseen kuuluvat Turun lisäksi Kaarinan kaupunki, Raision kaupunki, Naantalin kaupunki, Liedon kunta ja Ruskon kunta.

Kaupunkiseudun kuntien yhdessä järjestämä joukkoliikenne alkaa 1.7.2014 alkaen. Tällöin Turun paikallisliikenteen bussiliput kelpaavat maksuvälineeksi kaikkien Turun viranomaisalueen kuntien joukkoliikenteessä. Nykyiset työsuhdematkaliput siis muuttuvat automaattisesti kelpoisiksi koko liikennöintialueella 1.7.2014.

Turun kaupungin työsuhdematkalippujen kelpoisuuden muuttuminen siten, että työntekijät voivat käyttää lippua koko viranomaisalueella eli Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon alueella 1.7.2014 alkaen tulisi todeta ja kertoa henkilökunnalle muuttuneesta edusta.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 30.4.2014:

Kaupunginhallitus päätti 28.9.2009 § 507, että työsuhdematkalipun käyttöoikeutta laajennetaan 1.10.2009 lukien siten, että työsuhdematkalippuun oikeutettuja ovat kaikki ne Turun kaupungin työntekijät, joiden palvelussuhde on toistaiseksi voimassa oleva taikka joiden määräaikainen palvelussuhde on yhtäjaksoisesti kestänyt tai tulee kestämään yli neljä kuukautta.

Työsuhdematkalippuoikeutta ei kuitenkaan ole yli kuukauden kestävällä virka-/ työvapaalla olevilla riippumatta virka-/ työvapaan perusteesta.

Kaupunginhallitus oli jo aiemmin päättänyt (kh 9.8.2008 § 458) mm., että työ suhdematkalippu voidaan hankkia vain Turun kaupungin sisäiseen joukkoliikenteeseen ja, että Turun kaupungin maksama osuus työsuhdematkalipusta on lipputyypistä riippumatta lipun verovapaa osuus, eli 25 %.

Joukkoliikennejohtajan esityksestä ilmenevällä tavalla kaupunkiseudun kuntien yhdessä järjestämä joukkoliikenne alkaa 1.7.2014 alkaen. Tällöin Turun paikallisliikenteen bussiliput kelpaavat maksuvälineeksi kaikkien Turun viranomaisalueen kuntien joukkoliikenteessä.  Voimassaoleva rajausta työ suhdematkalipun hankkimisesta vain Turun kaupungin sisäiseen joukkoliikenteeseen ei siis voida 1.7.2014 jälkeen käytännössä soveltaa. Kaupunginhallituksen tulisikin päättä, että 1.7.2014 jälkeen työsuhdematkalippua voidaan käyttää Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen viranomaisalueella, johon kuuluvat Turun lisäksi Kaarinan kaupunki, Raision kaupunki, Naantalin kaupunki, Liedon kunta ja Ruskon kunta.

Työsuhdematkalippualueen laajentaminen ja siitä seuraava lipunkäyttäjien määrän kasvu sekä 1.7.2014 lukien totutettavat joukkoliikenteen hinnankorotukset lisäävät työsuhdematkalipusta aiheutuvia Turun kaupungin kustannuksia arviolta n. 24.000 €/vuosi. Muutos on mahdollista totuttaa kaupunginhallituksen talousarvioon työsuhdematkalippua varten tehdyn talousarviovarauksen puitteissa.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että 1.7.2014 jälkeen työsuhdematkalippua voidaan käyttää Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen viranomaisalueella, johon kuuluvat Turun lisäksi Kaarinan kaupunki, Raision kaupunki, Naantalin kaupunki, Liedon kunta ja Ruskon kunta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, strateginen HR
tpvTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta