Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19712.05.20143

6104-2009 (613, 627)

Kaupunginhallituksen päätettäväksi otettu kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan päätös 18.3.2014 § 97: Asemakaavanmuutosluonnos "Fortuna"

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja on ottanut kaupunginhallituksen käsiteltäväksi kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan päätöksen 18.3.2014 § 97, jolla hyväksyttiin vaihtoehto A Fortuna-kortteliin laadittavan asemakaavaehdotuksen pohjaksi. Lautakunnan hyväksymä vaihtoehto, jossa ei sallita uudisrakentamista Linnankadun ja Aurakadun kulmaan, on perusteltu. Valmistelussa tulisi vielä kuitenkin tutkia, miten Kaupungintalon aukion luoteiskulman kaupunkikuvallista merkitystä voidaan korostaa.

Kh § 197

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 5.5.2014:

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve on 31.3.2014 § 1 päättänyt ottaa kaupunginhallituksen käsiteltäväksi kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan päätöksen 18.3.2014 § 97, jossa on kyse Fortuna-korttelin asemakaavanmuutosluonnoksesta. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan päätöksen perustelujen mukaan on tarkoituksenmukaista ottaa lautakunnan päätös kaupunginhallituksen käsiteltäväksi, jotta eri luonnosvaihtoehdoista voidaan vielä neuvotella.

Lautakunta hyväksyi Fortuna-kortteliin laaditun, 20.2.2014 päivätyn luonnosvaihtoehdon A laadittavan asemakaavaehdotuksen pohjaksi. Toimialajohtaja oli esittänyt vaihtoehtoa C, joka olisi mahdollistanut kaksikerroksisen uudisrakentamisen Aurakadun ja Linnankadun kulmaan. Vaihtoehto A ei em. uudisrakentamista mahdollista. Lisäksi kaikissa vaihtoehdoissa oli esitetty merkittävänä laajennushankkeena Konsulintalon ja Kaupungintalon pohjoisen piharakennuksen, ns. matkailutoimiston siiven jatkoksi L-muotoinen rakennusala, joka mahdollistaa useampikerroksisen uudisrakennuksen toteuttamisen. Laajennuksella on toiminnallisten tavoitteiden lisäksi tarkoitus eheyttää Kaupungintalon aukion kaupunkitilaa sekä Linnankadun varren rakennusrivistöä.

Lautakunnan päätös siitä, että Kaupungintalon aukiolle, Aurakadun ja Linnankadun kulmaan ei voida osoittaa rakennusalaa uudisrakentamiselle, on perusteltu. Tällä ratkaisulla varmistetaan Kaupungintalon maamerkkimäisen aseman säilyminen. Lautakunnan päätöstä ei näin ollen ole syytä kumota.

Kaavaehdotusta valmisteltaessa on kuitenkin vielä syytä tutkia, miten Kaupungintalon aukion luoteiskulman kaupunkikuvallista merkitystä voidaan korostaa. Jatkosuunnittelun tavoitteena tulee olla ratkaisu, jolla paviljonkimaiseen Aurakadun ja Eerikinkadun kulman rakennukseen suunniteltuja toimintoja voitaisiin sijoittaa aukion luoteiskulmaan. Tämä edellyttää, että Konsulintalon ja matkailutoimiston siiven väliin luonnoksissa osoitetulle L:n muotoiselle rakennusalalle tutkitaan sen merkitystä korostavia vaihtoehtoja esimerkiksi jatkamalla Konsulintaloa Linnankadun suuntaisesti luonnoksissa olevan rakennusalan yli.

EhdotusKaupunginhallitus päättä pysyttää kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan päätöksen 18.3.2014 § 97. Konsulintalon ja matkailutoimiston siiven väliin luonnoksissa osoitetulle L:n muotoiselle rakennusalalle tutkitaan sen merkitystä korostavia vaihtoehtoja esimerkiksi jatkamalla Konsulintaloa Linnankadun suuntaisesti luonnoksissa olevan rakennusalan yli.

PäätösAsia pantiin pöydälle Anderssonin Massisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.