Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus18705.05.20146

7721-2009 (641)

Asunto- ja maakäyttöohjelma - ohjelmakauden 2009 - 2013 raportointi

Tiivistelmä:

Asunto- ja maankäyttöohjelma yhdistää asunto- ja elinkeinopolitiikan, asuntotuotannon ja palveluverkot, maapolitiikan ja kaavoitusohjelman sekä investoinnit. Ohjelmalla ohjataan toimialat ylittäviä prosesseja joiden toimintaympäristö muodostuu laajasta kokonaisuudesta. Koko raportointiajankohdalle sattunut talouden alavireisyys, eurokriisi ja pankkien rahoitusmahdollisuuksien tiukkeneminen näkyvät ohjelmakauden loppupuolella selvästi rakentamisen laskevana trendinä.

Kh § 187

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 28.4.2014:

Asunto- ja maankäyttöohjelma on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 5.10.2009. Ohjelma yhdistää asunto- ja elinkeinopolitiikan, asuntotuotannon ja palveluverkot, maapolitiikan ja kaavoitusohjelman sekä investoinnit asettaen näille kokonaisuuksille operatiiviset painopisteet sekä toiminnalliset tavoitteet. Ohjelman toimeenpano tapahtuu vuosittain laaditun sitovan kaavoitusohjelman, operatiivisten painopisteiden ja toiminnallisten tavoitteiden kautta. Kaavoitusohjelma on pantu täytäntöön ympäristö- ja kaavoitusviraston (nykyisen Ympäristötoimialan) ja Kiinteistöliikelaitoksen (nykyisen Kiinteistötoimialan) talousarviomittaristoissa.

Ohjelmakaudella 2009-2013 asunto- ja maankäyttöohjelma on toteutunut hyvin haasteellisesta ja koko kaudelle osuvasta talouden alavireisyydestä huolimatta. Rakentamisen volyymien laskeva suunta näkyy seurattavissa tuloksissa viiveellä johtuen toteutuksen pitkäjänteisyydestä ja markkinoiden reagoinnin ajallisesta viiveestä.

Ohjelmakaudella on tehty merkittäviä toimintaympäristöön vaikuttavia rakenteellisia muutoksia mm. tuottajaliikelaitosten toimintoja yhtiöittämällä. Ohjelmakaudella tehtyjen toimenpiteiden vaikutukset ovat mitattavissa tulevina vuosina ja niiden vaikutuksia ei vielä kuluneen kauden raportoinnissa ole tunnistettavissa.

Sisäisesti toimintaa on kehitetty koko kaupungin toimintamalliin kytkettävän maankäytön toimintamallin valmistelulla jota toimialoilla on otettu käyttöön soveltuvin osin.

Oheismateriaali 1Asunto- ja maankäyttöohjelman raportti - ohjelmakausi 2009 - 2013

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että asunto- ja maakäyttöohjelman ohjelmaraportti 2009 - 2013 merkitään tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto