Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus9003.03.20144

2682-2013 (000)

Päätös työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain 4 §:n mukaisen yhteistoimintaneuvottelun aloittamisesta

Tiivistelmä: -

Kh § 90

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell ja henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen:

Kaupunginhallitus päätti 24.2.2014 § 85 vahvistaa lauta- ja johtokuntien sopeuttamistarpeen päätöksen liitteen 1 mukaisesti ja

-  että kaupungin vuosien 2015-2018 taloussuunnitelman valmistelu toteutetaan liitteen 1 mukaisesti. Vahvistettava sopeuttamistarve vuoden 2015 taloussuunnitelmalukuihin nähden on 2,4 % ja vuoden 2016 lukuihin nähden 5 %.

-  että lauta- ja johtokuntien tulee käynnistää viipymättä vahvistettavan sopeuttamistarpeen edellyttämien toimenpiteiden suunnittelu sekä

- että kaupunginjohtaja huolehtii suunnittelun täytäntöönpanosta, antaa sopeuttamistarpeen suunnittelua koskevat tarkemmat ohjeet sekä käynnistää tarvittavien yhteistoimintaa edellyttävien toimenpiteiden valmistelun.

Esityksen perusteluosassa todettiin mm., että kaupunginjohtaja antaa toimialoille tarkemmat ohjeet sopeuttamistarpeen mukaisten toimenpiteiden suunnittelusta. Sopeuttaminen tehdään yhteistyössä henkilöstön ja henkilöstöjärjestöjen kanssa. Sopeuttamistarve kohdistuu osaltaan myös kaupungin henkilöstömenoihin, minkä vuoksi kaupunginjohtaja käynnistää vahvistettavan sopeuttamistarpeen edellyttäminen yhteistoimintamenettelyjen valmistelun. Kaupunginhallitus toimii neuvotteluissa koko kaupungin työnantajana. Kaupunginhallitus siis päättää yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämisestä sekä työnantajan kantojen ja linjausten vahvistamisesta.

Talouden tasapainottaminen edellyttää henkilöstöön kohdistuvia toimenpiteitä, joista on neuvoteltava yhteistoimintalain 5 §:n mukaisesti.  Kyse on asioista, jotka on mainittu yhteistoimintalain 4 §:n 1 momentin 1-2 kohdissa. Toimenpiteet voivat kohdistua sekä kuluvan vuoden talousarvioon että taloussuunnitelmakaudelle 2015 – 2018.

Yhteistoimintalain 4 §:n 2 momentin mukaan jos kunnan talousarvioehdotuksessa edellytetään sellaisia toimenpiteitä, joiden toteuttaminen todennäköisesti aiheuttaisi useita irtisanomisia, osa-aikaistamisia, lomautuksia taikka merkittäviä heikennyksiä palvelussuhteiden ehdoissa, toimenpiteitä on käsiteltävä yhteistoimintamenettelyssä ennen kuin kunnanhallitus tekee valtuustolle lopullisen talousarvioehdotuksen. Vuoden 2014 lisätalousarvioehdotus saattaa edellyttää sellaisia toimenpiteitä, joiden toteuttaminen aiheuttaisi merkittäviä heikennyksiä palvelussuhteiden ehdoissa, irtisanomisia, osa-aikaistamisia tai lomauttamisia. Tästä syystä yhteistoimintamenettely tulee käynnistää koskemaan myös vuoden 2014 lisätalousarvioehdotusta.

Tässä vaiheessa aloitettavat neuvottelut eivät koske irtisanomisia, osa-aikaistamisia tai lomautuksia, mutta mikäli talouden tasapainottaminen ei muilla toimenpiteillä onnistu, neuvottelut voidaan jatkossa laajentaa koskemaan myös näitä toimenpiteitä.

Kaupunginhallituksen tulisi päättää em. yhteistoimintamenettelyn käynnistämisestä ja valtuuttaa kaupunginjohtaja antamaan tarvittava neuvottelukutsu ja huolehtimaan yhteistoimintaneuvottelujen eteenpäin viemisestä.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämisestä ja valtuuttaa kaupunginjohtajan antamaan tarvittava yhteistoimintalain mukainen neuvottelukutsu ja huolehtimaan yhteistoimintaneuvottelujen eteenpäin viemisestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tpvRandell Aleksi