Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 94 | 03.03.2014 | 8 |
1429-2014 (001)
Turun kaupungin lausunto Varsinais-Suomen maakuntastrategialuonnoksesta
Tiivistelmä:
Varsinais-Suomen liitto on pyytänyt Turun kaupungilta lausuntoa maakuntastrategialuonnoksesta. Kaupunki päättää antaa lausunnon, jossa otetaan kantaa maakunnan ohjausasiakirjojen hierarkiaan, maakuntastrategian valmisteluaikatauluun, strategian rooliin suhteessa muihin resursseja omaaviin organisaatioihin sekä maakuntastrategian sisältöön.
Kh § 94
Yhteysjohtaja Antti Kirkkola 25.2.2014
Lausuntopyyntö
Varsinais-Suomen liitto on 4.2.2014 päivätyllä kirjeellä pyytänyt Turun kaupungilta lausuntoa Varsinais-Suomen maakuntastrategialuonnoksesta.
Varsinais-Suomen maakuntastrategialuonnos käsittää sekä maakuntasuunnitelman vuoteen 2035+ että maakuntaohjelman kaudelle 2014–2017. Maakuntasuunnitelma on pitkän aikavälin strateginen suunnitelma, jossa on asetettu maakunnan kehittämisen tavoitteet ja strategia. Maakuntaohjelma sisältää mm. kehittämisen kannalta keskeisimmät hankkeet ja toimenpiteet. Ohjelma on koko maakunnan yhteinen tahtotila. Kunnat, alueviranomaiset, järjestöt, elinkeinoelämä ym. kumppanuustahot vastaavat yhdessä sen toteuttamisesta. Strategia on nimetty kumppanuusstrategiaksi.
Varsinais-Suomen kumppanuusstrategia on valmisteltu laajassa yhteistyössä eri sidosryhmien kesken. Asiakirjan keskeisenä teemana on kumppanuus ja yhdessä toimiminen.
Maakunnan visiona on ”Varsinais-Suomessa elämisen laatu on Suomen parasta. Menestyvää ja hyvinvoivaa maakuntaa rakennetaan yhteistyöllä ja kumppanuudella”. Strategian kärkiteemoja on neljä:
1) Vastuullisuus – tulevaisuus on valintoja nyt
2) Yhteistyötaidot – yhdessä rajat ylittäen
3) Saavutettavuus – lähestyttävä Itämeren portti
4) Resurssiviisaus – innovoivaa edelläkävijyyttä
Maakuntaliitto on pyytänyt lausuntopyynnössään, että Turun kaupunki ottaisi erityisesti kantaa seuraaviin kysymyksiin:
Ovatko maakuntasuunnitelmassa esitetyt visiot oikeansuuntaisia?
Ovatko maakuntastrategian kärkiteemat maakunnan kehittämisen kannalta oikeat?
Vastaavatko toimenpiteet lähivuosien haasteisiin vai tarvitaanko muita toimenpiteitä edistämään strategian arvokärkiä?
Miten näette ja asemoitte oman roolinne suhteessa strategian päätoimenpiteeseen Kumppanuusfoorumiin?
Maakunnan ohjausasiakirjojen hierarkia ja aikataulu
Aluekehityslaki määrittää maakuntastrategian, maakuntaohjelman, maakuntakaavan sekä maakuntaohjelman toteutussuunnitelman tehtävät. Edellä mainittujen asiakirjojen lisäksi maakunnassamme on käytössä maakuntaliiton omaan päätöksentekoon perustuvia muita strategian valmistelua tukevia tai toimeenpanoon kytkeytyviä ohjausasiakirjoja. Turun kaupunki toivoo, että näiden muiden ohjelmien rooli, tehtävät ja tarve arvioidaan tulevan maakuntastrategian toimeenpanon yhteydessä. Lisäksi maakuntastrategiassa ja eteenkin maakuntaohjelmassa ei tule päättää suoraan toiminnasta tai toimenpiteistä, joiden resurssit ovat jonkun muun organisaation hallinnassa.
Havaintoja maakuntastrategian sisällöstä
Maakuntastrategia on luonteeltaan kumppanuusstrategia, jossa korostuu yhteistyön merkitystä maakuntastrategian kaikilla tasoilla. Maakuntaohjelmassa todetaan, että siinä kuvataan tavoitteet mutta toimijat valitsevat itse suuntansa ja tapansa toimia. Tärkeimpänä tavoitteiden edistämisen keinoina todetaan kumppanuuden edistäminen sekä hankerahoituksen käyttäminen ohjausvälineenä.
Maakuntastrategiassa on jossain määrin epäselvää, miten strategia ohjaa maakuntaliiton omaa lakisääteistä toimintaa. Mitkä ovat maakuntastrategian tärkeimmät tavoitteet ja keinot maakuntaliitolle sille lainsäädännössä määritetyille perustehtäville. Kumppanuusmainen toimintatapa on valittu maakuntaliiton aluekehittämistehtävän tärkeimmäksi kehittämismuodoksi. Mitkä ovat esimerkiksi maakunnan edunvalvonnan tärkeimmät tavoitteet ja miten maakuntaliitto toimii näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.
Luonnokset Varsinais-Suomen maakuntastrategian päälinjauksista ovat varsin samansisältöisiä kuin Turun kaupungin valmisteluvaiheessa oleva kaupunkistrategia ja valmistelussa olevat sitä täsmentävät strategiset ohjelmat, kilpailukyky- ja hyvinvointiohjelma.
Vastuullisuuteen on Turun kaupungin kilpailukykyohjelman valmistelussa otettu kantaa teemassa ”Vaikuttava ja uudistuva kaupunki”. Turun kaupungin tavoitteena on vahvistaa ja kehittää kestävää hyvinvointia taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti. Kaupunkiseudun kilpailukyky, elinvoimaisuus ja vetovoimaisuus syntyvät monista osatekijöistä. Kaupungin tehtävänä on edesauttaa kaupungin uudistumista ja kehittymistä omalla toiminnallaan, mutta erityisesti toimimalla mahdollistajana. Kaupungin uudistumisesta ja kehittämisestä vastaavat kaupungin organisaation lisäksi asukkaat, yritykset, oppilaitokset ja muut sidosryhmät.
Yhteistyön paikallinen, alueellinen ja kansainvälinen lisääminen on keskeisellä sijalla monessa kohtaa kilpailukykyohjelamassa. Yhteistyö ja kumppanuus nähdään aikaisempaa vahvemmin resurssina samalla kuin välittömät taloudelliset resurssit ovat niukentumassa. Turun kaupunkia halutaan kehittää kunnianhimoisesti yhteistyössä asukkaiden, yritysten ja alueen sidosryhmien kanssa mahdollisuuksien kaupunkina. Yhteistyötä verkostokumppanien kanssa kehitetään resurssien kohdentamisen ja paremman vaikuttavuuden aikaansaamiseksi. Myös asukkaiden osallistumisen ja osallisuuden lisääminen sekä vastuunkanto omasta ja ympäristön hyvinvoinnista on yksi valmistelun kantavia teemoja. Yhdistysten ja järjestöjen rooli kaupungin yhteistyökumppanina nähdään kasvavan.
Maakuntastrategian luonnoksessa olevat tavoitteet alueen helposta lähestyttävyydestä ja saavutettavuudesta ovat tärkeässä roolissa Turun kaupungin kilpailukykyohjelman valmistelun teemassa ”Yrittävä ja osaava kaupunki”. Turun logistista saavutettavuutta kehitetään gateway -aseman vahvistamiseksi. Logistinen saavutettavuus on yksi Turun kriittisistä menestystekijöistä elinkeinojen, matkailun, sekä opiskelija- ja kongressikaupungin kehittymisen kannalta.
Turkua kehitetään kansainvälisesti kiinnostavana ja kilpailukykyisenä Itämeren kaupunkina. Erityisiä vahvuuksia ovat yliopistot, opiskelijat, osaaminen, yrittäjyys, matkailu, kulttuuri, historia, saaristo ja merellisyys. Turku panostaa osaamiseen, yrittäjyyteen, kasvuun ja kansainvälisyyteen. Mahdollisena visiona on kehittää Turusta Suomen vetovoimaisin yliopisto- ja opiskelijakaupunki.
Resurssiviisaus on noussut esille valmisteluteemassa ”Rakentuva kaupunki ja ympäristö”, jossa käsitellään mm. ilmasto- ja ympäristöpolitiikan tavoitetta kaupunkiseudun hiilineutraaliuteen 2050.
Pohjoisissa olosuhteissa olemme tietoisia keinoista, joilla pohjoisissa oloissa niukoilla resursseilla luodaan laadukasta ja inhimillistä arkiympäristöä. Tämän ymmärryksen ja osaamisen arvo korostuu tulevaisuuden kestävää yhdyskuntarakennetta luotaessa. Ilmastotietoinen kaupunkikehitys edellyttää entistä kestävämpää rakentamistapaa ja uudenlaista innovatiivisuutta kaikessa toiminnassa aluesuunnittelusta korjausrakentamiseen.
Resurssi- ja materiaaliviisaus ulotetaan läpimenevästi toimintatapoihin, rakennusmateriaaleihin ja maa-aineksiin. Resurssiviisaus rakentamisessa nousee kilpailueduksi liiketoiminnalle. Resurssiviisauteen kuuluu myös tahtotila kaupungin ja asuinalueiden tiivistämiseen täydennysrakentamisella, jolloin rakentamisen, asumisen ja liikenteen kustannuksia voidaan vähentää ja tuottavuutta kasvattaa.
Resurssien käytön tarkempaan kohdentamiseen ja operatiiviseen tehokkuuteen keskitytään kaupungin uudistamisohjelmassa. Uudistamisohjelman tavoitteena on toimeenpanna käytännön toimenpiteitä, joilla uudistetaan kaupungin toimintaa vastaamaan toiminnan rahoittamiseksi ennakoituja tuloja.
Kokonaisuutena Turun kaupunki pitää maakuntastrategian valmistelua hyvänä. Pääsääntöisesti Varsinais-Suomen maakuntastrategian ja Turun kaupungin strategioiden valmistelutyö kulkee samansuuntaisesti. Turun kaupunki toivoo, että maakuntastrategian jatkovalmistelussa otetaan huomioon kaupungin esille nostamat rakenteelliset, strategiahierarkiset, aikataululliset ja sisältönäkökulmat.
Liite 1Maakuntastrategialuonnos
EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Varsinais-Suomen liitolle edellä kuvatun mukaisen lausunnon Varsinais-Suomen maakuntastrategialuonnoksesta.
PäätösKaupunginhallitus päätti antaa Varsinais-Suomen liitolle edellä kuvatun mukaisen lausunnon Varsinais-Suomen maakuntastrategialuonnoksesta ja oikeuttaa kaupunginjohtajan tekemään lausuntoon kaupunginhallituksen kokouksessa käydyn keskustelun pohjalta oikorataa ja erityisryhmien palveluja koskevia täydennyksiä.
Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.
Jakelu
lausVarsinais-Suomen liitto
tpvRandell Aleksi
Liitteet:
Kh § 94
Liite 1:Maakuntastrategialuonnos