Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus8124.02.20141
Kaupunginhallitus10003.03.20142

14650-2013 (444, 015)

Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelma vuosille 2014-2017 (Kv)

Tiivistelmä:

Laki kotoutumisen edistämisestä (1386/2010) velvoittaa kunnat laatimaan maahanmuuttajien kotouttamisohjelman. Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelma on syksyn 2013 aikana päivitetty lainsäädännön ja kaupungin käynnissä olevan ohjelmatyön (hyvinvointi- ja kilpailukyky) määrittelemin reunaehdoin. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelman vuosille 2014-2017 ja toteaa, että kotouttamisohjelma tullaan liittämään osaksi kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi tuotavia strategisia ohjelmia ja raportoidaan ja päivitetään osana ohjelmakokonaisuutta.

Kh § 81

Johtaja Pekka Sundman ja kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa 10.2.2014

Laki kotoutumisen edistämisestä (1386/2010) velvoittaa kunnat laatimaan maahanmuuttajien kotouttamisohjelman. Kotouttamisohjelma ja sopimus pakolaisten vastaanottamisesta ovat edellytyksenä valtion korvauksille pakolaisten vastaanotosta. Kotouttamisohjelma tulee hyväksyä kaupunginvaltuustossa, tarkistaa neljän vuoden välein ja ottaa huomioon kunnan talousarviota laadittaessa.

Turun kaupunginhallitus päätti 16.4.2012 § 188 että kaupunginvaltuuston 12.2.2007 § 38 tarkistaman kaupungin kotouttamisohjelman ja vuosille 2007–2011 vahvistamien kehittämistoimenpiteiden noudattamista jatketaan uuden kotouttamisohjelman vahvistamiseen asti kuitenkin enintään Asukkaiden hyvinvointiohjelman voimassaolon ajaksi. Kaupunginhallitus päätti lisäksi että kotouttamisohjelman valmistelussa huomioidaan sen kytkeytyminen kaupungin strategiseen suunnitteluun ja seurantaan. Turun kaupungin ohjelmatyö käynnistyi elokuussa 2013 kaupunginvaltuuston 25.3.2013 § 66 vahvistaman strategiahierarkiamallin mukaisesti.

Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelma on syksyn 2013 aikana päivitetty lainsäädännön ja kaupungin käynnissä olevan ohjelmatyön (hyvinvointi- ja kilpailukyky) määrittelemin reunaehdoin. Päivittämisprosessi on noudattanut kaupunginjohtajan syyskuussa hyväksymää suunnitelmaa:

·         Kotouttamisohjelman päivittäminen toteutettiin ja ohjattiin osana kaupungin ohjelmatyön kokonaisuutta. Kaupungin strategiatyölle määritelty ohjausfoorumi toimi myös kotouttamisohjelman päivittämisen ohjausfoorumina. Strategiatyön ohjausfoorumi koostui kaupungin hyvinvointi- ja kilpailukykyohjelmille nimettyjen poikkihallinnollisten teemaryhmien vetäjistä.

·         Hyvinvointi- ja kilpailukykyohjelmien teemaryhmät määrittelivät ja priorisoivat osana muuta ohjelmatyötä kunkin teeman kannalta olennaiset maahanmuuttotyöhön liittyvät kehittämisteemat. Teemaryhmien vetäjät määrittelivät kotouttamisohjelman strategiset linjaukset teemaryhmien esityksiä hyödyntäen.

·         Kaupungin toimialat vastasivat konkreettisten kehittämissuositusten laatimisesta strategisten linjausten, toimialan asiantuntemuksen sekä kentältä koottujen kehittämistarpeiden pohjalta. 

Ohjelmatyön pohjaksi kerättiin jo prosessin alkuvaiheessa käytännön toimijatason näkemykset kehittämistarpeista ja suositeltavista toimenpiteistä. Työhön osallistettiin kotouttamistyön kannalta keskeiset sisäiset ja ulkoiset toimijat.  

Kotoutumistoimenpiteiden kohderyhmään kuuluvat nykylain mukaisesti käytännössä kaikki pysyväisluonteisemmin Suomessa oleskelevat maahanmuuttajat. Viime vuosina maahanmuuttajamäärät Suomessa ja Turussa ovat kasvaneet ripeästi ja maahan tulosyyt monipuolistuneet. Arvion mukaan Turun muunkielisten määrä kasvaa noin 1000 henkilöllä vuodessa ja on tällä hetkellä runsaat 9 prosenttia kaupungin väestöstä. Turun maahanmuuttajien kotouttamisohjelman laadinnassa on huomioitu uudet maahanmuuttoa koskevat valtakunnan tason strategiset linjaukset ja ohjelmat.

Poikkihallinnollisten toimien ja monikulttuurisen osaamisen merkitys on korostunut maahanmuuttotyön monipuolistuessa ja arkipäiväistyessä koskemaan isoa osaa Turun kaupungin toiminnoista. Päivitetyssä kotouttamisohjelmassa painottuvat aiempaa enemmän maahanmuuttajien työllisyys ja osaamisen hyödyntäminen. Monipuolistuneen ja pitkään jatkuneen maahanmuuton myötä asian painoarvo on kasvanut ja edellytykset hyödyntää maahanmuuttoa voimavarana ovat vahvistuneet.

Valtakunnallisten linjausten mukaisesti Turun ohjelmassa pyritään vahvistamaan kotoutumista edistäviä toimenpiteitä osana arkea. Terveyden ja maahanmuuttajien hyvinvoinnin edistämisen näkökulma on ohjelmassa vahvasti esillä samoin kuin aktiivisuus, osallisuus ja vuorovaikutus. Asumiskeskittymien tarkastelu on edelleen ajankohtaista.

Vuosia 2014-2017 koskevaan kotouttamisohjelmaan on sisällytetty lain kotoutumisen edistämisestä suosittelemat tiedot, selvitykset ja suunnitelmat. Kehittämissuositukset on koottu seitsemään kokonaisuuteen: Maahanmuutto voimavarana; Terveys ja hyvinvointi; Osaaminen ja oppiminen; Aktiivisuus, osallisuus ja vuorovaikutus; Työllisyys; Asuminen ja Maahanmuuttotyön kehittäminen. Kytkemällä kotouttamisohjelman päivittäminen tiiviisti muuhun kaupungin käynnissä olevaan ohjelmatyöhön on varmistettu, että prosessin tuloksena syntynyt kotouttamisohjelmaluonnos on linjassa kaupunkistrategian ja pääohjelmien kanssa. Strategiatyön ohjausfoorumi hyväksyi ohjelmaluonnoksen 18.12.2013 kokouksessaan (liite 1). 

Liite 1Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelma vuosille 2014-2017, luonnos

Oheismateriaali 1Kotouttamisohjelman päivittäinen prosessi

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Kotouttamisohjelma tullaan liittämään osaksi kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi tuotavia strategisia ohjelmia ja raportoidaan ja päivitetään jatkossa osana ohjelmakokonaisuutta.

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelman vuosille 2014–2017 ja toteaa, että kotouttamisohjelma tullaan liittämään osaksi kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi tuotavia strategisia ohjelmia ja raportoidaan ja päivitetään osana ohjelmakokonaisuutta.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sarlundin Anderssonin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ennen asian panemista pöydälle esittelijä muutti päätösehdotuksen seuraavansisältöiseksi:

Kaupunginhallitus toteaa, että kotouttamisohjelma tullaan liittämään osaksi kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi tuotavia strategisia ohjelmia ja raportoidaan ja päivitetään osana ohjelmakokonaisuutta.

Samalla kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että liitteen 1 mukainen Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelma vuosille 2014 - 2017 hyväksytään.

Kh § 100

Pöydältä 24.2.2014 § 81

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginhallitus toteaa, että kotouttamisohjelma tullaan liittämään osaksi kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi tuotavia strategisia ohjelmia ja raportoidaan ja päivitetään osana ohjelmakokonaisuutta.

Samalla kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että liitteen 1 mukainen Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelman vuosille 2014 - 2017 hyväksytään.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Rinteen ehdotus, että kotouttamisohjelman kohdasta 4.3. poistetaan kehittämistoimenpide: ”Perheiden kannustaminen hakemaan varhaiskasvatukseen ja peruskouluun muualle kuin maahanmuuttajavaltaisille alueille”, raukesi kannatuksen puuttuessa.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto
tiedKonsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä


Liitteet:

Kh § 81
Liite 1:Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelma vuosille 2014 - 2017, luonnos