Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 76 | 24.02.2014 | 10 |
4161-2012 (444)
Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelman vuosien 2007 - 2013 raportointi
Tiivistelmä:
Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelman kehittämistoimenpiteet vuosille 2007 - 2011 hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 12.2.2007 § 38. Tämän pohjalta kaupunginhallitus linjasi 14.1.2008 § 28 kotouttamisohjelman keskeiset kehittämiskokonaisuudet ja niiden vastuutahot. Kaupunginhallitus päätti 16.4.2012 § 188 jatkaa kotouttamisohjelman ja sen kehittämistoimenpiteiden noudattamista uuden kotouttamisohjelman vahvistamiseen asti sitoen aikataulun Asukkaiden hyvinvointiohjelmaan. Vuosien 2007 - 2013 raportointi esitetään merkittäväksi kaupunginhallituksen tiedoksi.
Kh § 76
Kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa 10.2.2014:
Kaupunginvaltuusto hyväksyi 12.2.2007 § 38 kotouttamisohjelman kehittämistoimenpiteet vuosille 2007–2011 ja kaupunginhallitus linjasi 14.1.2008 § 28 keskeiset kehittämiskokonaisuudet ja niiden vastuutahot. Kaupunginhallitus päätti 16.4.2012 § 188 jatkaa kotouttamisohjelman ja sen kehittämistoimenpiteiden noudattamista uuden kotouttamisohjelman vahvistamiseen asti sitoen aikataulun Asukkaiden hyvinvointiohjelmaan.
Asetettujen kehittämiskokonaisuuksien toteumasta voidaan tiivistetysti todeta seuraavaa:
1. Suomen kielen opetuksen ja muun opetuksen kehittäminen
Lasten ja nuorten suomen kielen opetuksen sisältöjä sekä henkilöstön osaamista ja työvälineistöä kehitetään aktiivisesti osana perustoimintaa varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Työikäisten kielitaidon arviointia ja opetukseen ohjausta on kehitetty Palo-hankkeessa (2010-2013), jonka kielellinen alkukartoitusmalli on vakinaisessa käytössä. Ohjelmakauden aikana kaupungin vastuulla olevien (ns. kotiäidit) kotoutumiskoulutus on vakiintunut pysyväksi toiminnaksi.
Merkittävä kehittämispanostus on ollut Osallisena Suomessa -hanke (2011-2013), joka on kehittänyt suomen kielen opetuksen laatua ja opetusmenetelmiä sekä tukenut uusien opetussuunnitelmien perusteiden käyttöönottoa. Hankkeen aikana on pyritty tiivistämään yhteistyötä suomen kielen koulutusta järjestävien toimijoiden kanssa.
2. Väliinputoajanuorten kotoutumisen tukeminen
VaSkooli-hankeessa (2008-2010) kehitetyistä väliinputoajanuorten tukitoimista toimii edelleen nivelvaihetiimi, yhteishaku ja nuorten ohjauspalvelut. Myös perusopetukseen valmentavia opintoja toteutetaan. Maahanmuuttajanuorten kouluttautumisen ja työllistymisen erityiskysymykset huomioidaan osana Turun seudun nuorisotakuun toimenpiteitä. Nuorten aikuisten työllistymistä tukee myös työllisyysprojekti Triangeli (2012-1214), joka on tuloksellisesti ohjannut työikäisiä maahanmuuttajia avoimille työmarkkinoille.
3. Alkuvaiheen kotouttamiseen panostaminen
Alkuvaiheen kotouttamisessa olennaista on informaation välittäminen suomalaisesta yhteiskunnasta ja kotouttavista palveluista. Turku on ollut mukana kehittämässä ja ylläpitämässä maahanmuuttajien valtakunnallista tiedotussivustoa, Infopankkia. Turun monikielinen osio päivitettiin vuonna 2013. Hanketoiminnan kautta kehitetyn omakielisen neuvontapisteen Infotorin toiminta pyritään vakinaistamaan ja sen jatkamisesta on tehty rahoituspäätös vuodeksi 2014.
Vapaa-aikatoimialalla kehitetyt Suomi tutuksi –palvelut jatkuvat. Vapaa-aikatoimiala on tiivistänyt yhteistyötä ulkomaalaistoimiston koto-toiminnan kanssa. Ulkomaalaistoimiston kotouttamistoimintaa on vahvistettu lisäämällä vakinaisia ohjaajia. Kotouttavaa toimintaa ja kielikoulutusta tarjoaa myös Turun Suomenkielisessä työväenopistossa käynnistetty LUUPPI kansainvälinen osasto. Terveyteen ja hyvinvointiin liittyen peruspalveluiden kehittämisen on tuotettu tietoa osallistumalla valtakunnalliseen maahanmuuttajien terveys- ja hyvinvointitutkimukseen (MAAMU). Seudullista yhteistyötä alkuvaiheen ohjauksessa on tiivistänyt alueen kuntien yhteinen seutuohjaaja.
4. Pienten lasten kotoutumisen tukeminen
Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa tehdään jatkuvaa yhteistyötä maahanmuuttajavanhempien kanssa osana perustoimintaa. Kaupungin yhteistyöhankkeista huomionarvoinen on erityisesti MLL:n vuonna 2014 käynnistyvä monikulttuurinen lapsi ja perhe –hanke.
5. Yhteistyö maahanmuuttajayhdistysten kanssa
Kaupunki toimii aktiivisessa yhteistyössä maahanmuuttajatyötä tekevien järjestöjen kanssa kotouttamisasioissa erityisesti toiminta- ja suunnitteluosallisuuden tasoilla. Tätä on toteutettu mm. kehittämällä ja toteuttamalla ostopalvelu-yhteistyötä sekä hanketoimintaa. Kaupungin toimijat ja järjestöt kohtaavat säännönmukaisesti maahanmuuton eri osa-alueisiin keskittyneissä verkostoissa. Yhteistyön laajentamista myös uusiin kohderyhmiin, kuten uskonnollisiin yhteisöihin, on valmisteltu. Tämä tullaan toteuttamaan ulkomaalaistoimiston EU-rahoitteisen Kove-hankkeen kautta 2014-2015.
6. Maahanmuuttajien asumiskeskittymiin vaikuttaminen
Tasapainoiseen asumiskehitykseen on vaikutettu kotouttamisohjelmassa määritellyin kehittämistoimenpitein. Kaupunginjohtajan asettama työryhmä on työstänyt paikallisen lähiöhankkeen 2009-2011 ja eurooppalaisen Clip-verkoston kautta saadun tutkimustiedon ja kokemukset loppuraportiksi jatkohyödyntämistä varten. TVT Asunnot on toteuttanut Varisuolla isoja peruskorjaushankkeita. Hanketyöllä ja perustoiminnoin on tuettu lähiöiden positiivista kehitystä. Esimerkkinä Drop In –hanke (2009-2010).
Kaikkia kaupungin kotouttamisohjelmaan kirjattuja toimenpiteitä on ohjelmakauden aikana pyritty edistämään ja kirjatut kehittämistoimenpiteet ovat pääsääntöisesti toteutuneet tai toteutuneet osittain. Liitteessä 1 on kooste kotouttamisohjelman tavoitteista, kehittämistoimenpiteistä ja niiden toteutumasta. Toteumatiedot on kerätty toimialoilta nimetyiltä maahanmuuttoyhdyshenkilöiltä.
Liite 1Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelman kehittämistoimenpiteet, raportointi 2007-2013
Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:
EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelman raportin 2007 - 2013 tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tiedLuukkaa Maarit
Liitteet:
Kh § 76
Liite 1:Turun kaupungin maahanmuuttajien kotouttamisohjelman kehittämistoimenpiteet, raportointi 2007-2013