Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus7124.02.20145

13722-2013 (032)

Lausunto Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle bussilippujen hinnoista

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on pyytänyt kunnilta lausunnot tärkeimpien lipputuotteiden hintaehdotuksista. Aikuisten kausikortin hinnaksi esitetään 1.7.2014 alkaen 52 euroa, aikuisten arvokorttimatkan hinnaksi 2,20 euroa ja aikuisten kertalipun hinnaksi 3,00 euroa. Lisäksi esitetään pieniä tarkistuksia lautakunnan päätösvaltaan muista lipputuotteista, eduista ja käyttöperusteista. Lausuntoehdotuksen mukaan kaupungilla ei ole huomautettavaa lautakunnan ehdotuksista.

Kh § 71

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 11.2.2014:

Lausuntopyyntö

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 4.12.2013 § 218 lähettää ehdotuksensa 1.7.2014 voimaan tulevista bussilippujen hinnoista lausunnoille Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon kuntiin.

Lautakunta ehdottaa, että lipputuotteiden hinnat 1.7.2014 alkaen ovat:

Kausikortit: Perusryhmä 52 euroa. Alennusryhmä 1 (alennus 30 % perushinnasta) on 36 euroa. Alennusryhmä 2 (alennus 50 % perushinnasta) on 26 euroa.

Arvokortit: Perusryhmä 2,20 euroa. Alennusryhmä 1 (alennus 25 % perushinnasta) on 1,70 euroa. Alennusryhmä 2 (alennus 50 % perushinnasta) on 1,10 euroa.

Kertaliput: Aikuinen 3,00 euroa. Lapsi 1,50 euroa.

Lisäksi lautakunta ehdottaa, että kunnat antavat lautakunnalle päätösoikeuden

·         muista kuin yllä mainituista lipputuotteista ja niiden hinnoista,

·         bussikorttien lataustapaan perustuvista eduista (esimerkiksi alennus netissä lataaville),

·         lipputuotteiden henkilökohtaisuudesta tai haltijakohtaisuudesta ja muista vastaavista käyttöperusteista.

Lautakunta esittää, että kunnat voivat itse päättää vapaakorttikäytännöstään ja vapaakorttien käyttökustannukset kohdennetaan vapaakortin myöntäneelle kunnalle. Poikkeuksena tästä ovat joukkoliikenteen työntekijöiden vapaakortit (kaupunkiseudun joukkoliikenteen linja-autonkuljettajat ja seudullisen joukkoliikennetoimiston henkilökunta), joita ei sidota kuntakohtaisesti ja joiden käyttö ei siten vaikuta kuntien välisiin maksuosuuksiin.

Lausunnot pyydetään lähettämään Turun kaupungin seudulliseen joukkoliikennetoimistoon helmikuun 2014 loppuun mennessä.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Kaupunginhallitus ilmoittaa lausuntonaan Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle seuraavaa:

Ehdotetut lipunhinnat ovat samat, joita seudullinen joukkoliikenne on käyttänyt ensimmäisen vyöhykkeen hintoina valmistellessaan tariffivyöhykeratkaisua ja arvioidessaan siihen liittyviä tulo- ja kustannusarvioita.

Aikuisten kertalipun hinta Turussa on ollut vuoden 2014 alusta lähtien 3,00 euroa. Seudullisen joukkoliikennelautakunnan ehdotuksessa kertalipun hinta pysyy nykyisenä uudesta, laajemmasta toiminta-alueesta huolimatta.

Aikuisten arvokorttimatkan hinta Turussa on nyt 2,00 euroa. Hintaehdotus kaupunkiseudun yhteisessä liikenteessä on 2,20 euroa. Arvokortin hinta on ollut 2,00 euroa seitsemän ja puolen vuoden ajan lukuun ottamatta ajanjaksoa, jolloin hinta oli entisestään alennettu suurten kaupunkien valtionrahan avulla.  

Linja-autoliikenteen kokonaiskustannusindeksi on noussut vuodesta 1997 lukien 25 %, joten 10 % hinnankorotus on perusteltu jopa ilman toiminta-alueen laajenemista. Asukaskyselyissä sekä Turun että muiden kuntien asukkaat ovat toivoneet edullista bussikorttivaihtoehtoa satunnaisellekin matkustajalle. Tämä toteutuu koko kaupunkiseudulla voimassa olevassa edullisessa arvokortissa.

Aikuisten 30 päivän kausikortti maksaa Turussa nyt 48 euroa ja kausikortin hintaa on korotettu viimeksi vuoden 2013 alussa. Netissä ladaten hinta on 44 euroa. Aikuisten kausikortin (30 pv) uudeksi hinnaksi ehdotetaan 52 euroa. Hinnankorotus perustuu kortin kelpoisuusalueen laajentumiseen. Kaupunkiseudun oma kausikortti korvaa nykyisen I-vyöhykkeen seutulipun, joka maksaa Turussa 65 euroa kuukaudessa. Kausikorttia käyttäville asiakkaille tulee jatkossakin tarjota esim. nettilataamiseen perustuvia alennuksia, jotka tuovat samalla kustannustehokkuutta joukkoliikenteen asiakaspalveluihin.

Yllä esitetyillä lipputuotteilla maksetut matkat kattavat 99 % joukkoliikenteen käyttökerroista. Lautakunnalla on asiantuntemus päättää erikoistuotteista kuten yrityslipuista jne. Myös bussikorttien lataustapaan perustuvat edut ja lipputuotteiden käyttöperusteet ovat lautakunnan päätettävissä.

Kuntien tulee vastaavasti itse voida päättää vapaakorttien myöntämisperusteista. Vapaakorttien käyttökustannukset tulee kohdentaa vapaakortin myöntäneelle kunnalle ja niitä tulee käsitellä kustannusjakomallissa kuten muitakin kausikortteja. Joukkoliikenteen työntekijöiden (kaupunkiseudun joukkoliikenteen linja-autonkuljettajat ja seudullisen joukkoliikennetoimiston henkilökunta) vapaakorttimatkojen ei tule vaikuttaa kuntien välisiin maksuosuuksiin.

Edellä esitetyn mukaisesti Turun kaupungilla ei ole huomautettavaa Turun seudun joukkoliikennelautakunnan päätöksessä esitettyihin 1.7.2014 voimaan tulevien bussilippujen hintoihin eikä vapaakorttien myöntämistapaan.

Turun kaupunki antaa seudulliselle joukkoliikennelautakunnalle päätösoikeuden muista kuin päätöksessä mainituista lipputuotteista ja niiden hinnoista, bussikorttien lataustapaan perustuvista eduista (esim. alennus netissä lataaville lipuille) sekä lipputuotteiden henkilökohtaisuudesta, haltijakohtaisuudesta ja muista vastaavista käyttöperusteista.

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö 1.7.2014 voimaan tulevista bussilippujen hinnoista (Tksjlk 4.12.2013 § 218)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää antaa seudulliselle joukkoliikennelautakunnalle päätösoikeuden muista kuin päätöksessä mainituista lipputuotteista ja niiden hinnoista, bussikorttien lataustapaan perustuvista eduista sekä lipputuotteiden käyttöperusteista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Anderssonin ehdotus, että lausunnon 5. kappaleen viimeinen virke muutetaan seuraavansisältöiseksi, raukesi kannatuksen puuttuessa:

Kausikorttia käyttäville asiakkaille tulee jatkossakin tarjota esim. nettilataamiseen perustuvia suhteellisesti vähintään nykyisen suuruisia alennuksia, jotka tuovat samalla kustannustehokkuutta joukkoliikenteen asiakaspalveluihin.

Jakelu

lausTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta