Dnro 13659-2012
Sivistystoimialan varhaiskasvatuksen palveluverkko, lisätiedot / Kh 20.1.2014
Käsitellessään varhaiskasvatuksen palveluverkkoa koskevaa asiaa 20.1.2014 kaupunginhallitus pyysi asiaan liittyviä lisätietoja.
1. Sofiankadun ja Rauninaukion päiväkotien toteuttaminen TVT Asunnot Oy:n toimesta
Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:
TVT Asunnot Oy (TVT) on Turun seudulla omakustannusperiaatteella toimiva vuokra-asuntoja hallinnoiva yritys. Yhtiö omistaa pääosin arava- tai korkotukilainoitettuja vuokra-asuntoja. Asumiskiinteistöihin kytkeytyy muutamissa kohteissa tiloja, joissa toimii päiväkoteja ainakin Stålarminkadulla, Käsityöläiskadulla ja Halisissa. Omistajapolitiikan mukaan yhtiö voi toimia tilojen järjestäjänä peruspalvelutoiminnan tarpeisiin.
Asuinrakentamisen yhteydessä on siis aiemmin syntynyt päiväkotitiloja, jotka ovat TVT:n omistamia ja edelleen käyttäjille vuokraamia. Päiväkotitilojen tuottaminen ja hallinta on syntynyt asuntotuotannon sivutuotteena ja toiminta on ollut siten pienessä mittakaavassa luontevaa. ARA:n ohjeistuksen mukaan asuntorakentamisen yhteydessä voidaan toteuttaa muuta rakentamista edellytyksellä, että tuetun asumisen osuus kohteen kokonaiskustannuksesta on vähintään 60 %.
Sosiaalinen asuntoliiketoiminta ei ARA:n periaatteiden mukaan saa kantaa muuta riskiä kuin mitä siihen itseensä liittyy. Omakustannusperiaatteella toimiessa ei synny kiinteistöliiketoiminnalle tyypillistä katetta riskien kattamiseksi, vaan mahdollisten riskien toteutuminen pitää kustantaa asukkailta kerättävillä vuokrilla. Käytännössä sosiaalinen asuminen, tilojen tuottaminen ja hallinta kaupungin tarpeisiin voi kuitenkin olla yhdistettävissä. Tämä edellyttää tiettyjen periaatteiden noudattamista, jotta toteutusmuoto olisi kestävällä tavalla toimiva ja juridisesti ongelmaton.
ARA ei osallistu päiväkotitilojen rahoittamiseen, mutta rahoituksen järjestämiseksi on mahdollista käyttää esimerkiksi kaupungin takauksella saatavaa rahalaitoslainaa. Omarahoitusosuudeksi voidaan vastaavasti käyttää esimerkiksi TVT:n vuokra-asumiseen soveltumattomien asuntojen myynnistä saatavia varoja. Kaupungin ja TVT:n tai sen tytäryhtiön välille tulee laatia pitkäaikainen vuokrasopimus, jossa sovitaan vuokra-ajasta, osapuolten vastuista ja velvoitteista sekä vuokratasosta. Vuokra muodostuisi käytännössä hoitokuluista, koroista ja lyhennyksistä. Kaupungin pitkäaikaisen vuokrasopimuksen ehtojen tulee kattaa kiinteistöön liittyvät riskit siten, että ne eivät rasita TVT-konsernin tuetun asumisen vuokria. Edellä mainituilla edellytyksillä on mahdollista, että TVT-konserni toteuttaa ja hallinnoi kaupungin lukuun Sofiankadun ja Rauninaukion päiväkotien investointihankkeet.
Mikäli järjestelyyn liittyvät ehdot ovat hyväksyttäviä omistajan ja yhtiön näkökulmasta, toteutus on perusteltua organisoida Turun Palvelutilat Oy:n toimesta. Kysymyksessä on tällaista tarkoitusta varten perustettu TVT Asunnot Oy:n tytäryhtiö, joka harjoittaa sidosyksikkönä toimintaansa ainoastaan Turun kaupungin kanssa.
TVT Asunnot on edellisen lisäksi esittänyt KOy Puistovalkaman eli Ruusukorttelin laajentamista. Sen toteuttamiseksi tarvitaan päiväkotien uudelleenjärjestelyjä. Tässä yhteydessä TVT Asunnot on tarjoutunut toteuttamaan asian ratkaisemiseksi korvaavia ja mahdollisesti jossain määrin lisääviä päiväkotitiloja. Uusia päiväkotitiloja on esitetty toteutettavaksi nykyisen kiinteistön tilalle Sofiankadulle sekä Puutarhakatu 41:een ja Ruusukorttelin laajennusosaan. Järjestelyihin liittyy tilaketjutuksen onnistuminen eli tilojen rakentuminen poistumien yhteydessä päiväkotipaikkojen pitämiseksi riittävällä tasolla.
TVT Asuntojen rooli päiväkotitoiminnan tilojen toteuttajana ja hallinnoijana tulisi määrittää jatkossa periaatteellisella tasolla osana kaupungin omistajapoliittisia linjauksia. Muuhun kuin asumiseen liittyvien palvelukiinteistöjen toteuttaminen omistajan tarpeisiin arava-tuotantoa harjoittavan asuntoyhtiön toimesta on toimintamuotona valtakunnallisestikin poikkeuksellinen. Omistajapoliittisen yleisratkaisun yhteydessä tulisikin määrittää periaatteet mm. sille, millaisia tiloja vuokrataloyhtiö tai sen tytäryhtiö voi toteuttaa, kuinka paljon niitä voidaan toteuttaa, miten toteutus rahoitetaan ja miten riskienhallinta järjestetään huomioiden sosiaalisen asuntotuotannon juridiset rajoitteet.
2. Sofiankadun päiväkodin erityislasten siirtäminen
Toimialajohtaja Timo Jalonen ja tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen:
Sofiankadulla on kaksi integroitua erityisryhmää liikunta- ja kehitysvammaisille lapsille. Lapsilla on monia liikkumiseen ja toimintaan liittyviä rajoitteita. Tilojen suunnittelussa tulee huomioida eteis- ja wc-tilat sekä ryhmätilat erityistarpeiden näkökulmasta sekä tilat apuvälineiden säilytykseen. Toimivat tilat ovat tärkeitä sekä lasten kehityksen tukemiseksi että henkilökunnan työergonomian kannalta. Erityistarpeita vaativien tilojen saaminen nykyvaatimusten ja -tiedon mukaan toimiviksi onnistuu varhaiskasvatuksen näkökulmasta parhaiten suunnittelemalla ja rakentamalla tilat ko. toimintaa varten.
Sofiankadun integroituihin erityisryhmiin lapsia kuljetetaan eri puolilta kaupunkia. Liikennöinnin kannalta paras mahdollinen sijaintipaikka keskitetylle varhaiserityiskasvatuksen palvelulle on kaupungin keskusta-alue tai muu hyvien liikenneyhteyksien ja kohtuullisten kuljetusmatkojen etäisyydellä oleva yksikkö. Nykyiset kaupungin keskustassa sijaitsevat päiväkotirakennukset eivät tiloiltaan kuitenkaan täytä niitä edellytyksiä, joita esim. liikuntavammaisten lasten ryhmän toiminnalta vaaditaan eikä niitä ole kohtuullisten muutostöiden avulla mahdollista muuttaa integroidun ryhmän toimintoja vastaavaksi.
Ryhmät voidaan mahdollisesti siirtää keskustan tuntumassa sijaitsevan uudehkon Nummenpuistokadun päiväkodin (Kuuvuoren päivähoitoyksikkö) tiloihin ja toimintaan. Alueella on kuitenkin nykyiselläänkin liian vähän hoitopaikkoja, joten integroitujen erityisryhmien siirto edellyttäisi ehdottomasti lisätilojen saamista alueen muun päivähoitotarpeen kattamiseen. Olemassa olevia, päivähoitokäyttöön sopivia kiinteistöjä alueelta ei ole kuitenkaan löytynyt. Käyttöön otettaviin tiloihin tarvitaan muutostöitä erityisryhmien toiminnan takia.
Toinen tiloiltaan soveltuva ja hiljattain remontoitu päiväkoti sijaitsee Säkäkujalla (Härkämäen päivähoitoyksikkö). Integroitujen erityisryhmien sijoittaminen Säkäkujalle edellyttäisi muutostöitä tilojen saattamiseksi erityisryhmän toimintaan sopiviksi. Integroitujen erityisryhmien sijoittuminen Säkäkujalle vaikuttaisi Härkämäen ja Jyrkkälän päivähoitopaikkatilanteeseen. Kyseisellä alueella perheiden tuen tarve on keskimääräistä suurempi ja vanhemmat ovat harvoin valmiita kuljettamaan lapsiaan muille alueille. Alueella on paljon tuen tarpeessa olevia lapsia, mistä johtuen tukilasten löytäminen integroituihin erityisryhmiin saattaa muodostua hankalaksi. Sijainniltaan Säkäkuja ei ole keskeisellä paikalla, liikenneyhteydet toki ovat alueelle melko sujuvat. Kuljetusmatkat kaupungin itä- ja pohjoisosista saattavat muodostua kuitenkin melko pitkiksi.
Mikäli integroitujen ryhmien siirto johonkin olemassa olevaan yksikköön päätetään tehdä, siirto tulee valmistella perusteellisesti ja siihen on varattava riittävästi aikaa. Aikaisintaan siirto olisi mahdollista syksyllä 2015.
3. Rauninaukion päiväkodin tilatarpeiden helpottaminen Kastun koululla
Toimialajohtaja Timo Jalonen:
Raunistulan alueen esiopetus on toiminut useita vuosia Raunistulan koulutalossa päivähoidon tilanpuutteen vuoksi. Samassa koulutalossa toimivat myös peruskoulun vuosiluokat 1-4. Kastun koulutalossa, joka on hallinnollisesti osa Raunistulan koulua, toimivat vuosiluokat 5-9. Raunistulan lisäksi koulu toimii myös Kähärin ja Paattisten alueen vuosiluokkien 7-9 kouluna. Alueella oppilasmäärä on kasvussa, joten koulutiloja ei voi laajemmin hyödyntää. Mikäli päiväkoti rakennetaan samalle tontille Raunistulan koulun kanssa, voidaan esimerkiksi koulun liikuntatiloja hyvin hyödyntää päiväkodin käytössä iltapäivisin.
4. Itäisen palvelualueen lapsimäärä
Toimialajohtaja Timo Jalonen ja tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen:
Itäisellä alueella lapsimäärä on kasvanut kokonaisuudessaan 13 lapsella. Vuonna 2013 tammikuussa lapsia oli 2 898 ja marraskuussa 2 911. Uudempia tietoja ei ole vielä saatavissa.
Vastaavia muutoksia suuntaan tai toiseen on muillakin alueilla. Luonnollista on, että päivähoitopalvelujen käyttö kasvaa heinäkuusta toukokuuhun jatkuvasti kaikilla alueilla. Kesäkuussa suuri joukko lapsia siirtyy pois päivähoidosta, koska he siirtyvät kouluun.