Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus5403.02.201413

1169-2014 (111)

Lakimatriisin kaupunginlakimiehen viran perustaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupungin konsernihallinnon lakimatriisin lakimiehen tehtävien hoitamiseksi perustetaan kaupunginlakimiehen virka. Viran perustaminen on tarpeellista, koska lakimiehen tehtäviin kuuluu julkisen vallan käyttämistä. Vastaavan työsopimussuhteisen kaupunginlakimiehen toimen lakkauttamisesta tullaan päättämään erikseen sen jälkeen, kun virka on lainvoimaisesti täytetty.

Kh § 54

Johtaja Tuomas Heikkinen:

Asian tausta

Turun konsernihallinnon lakimatriisin kaupunginlakimies, joka on otettu työsuhteeseen tukemaan ensisijaisesti kaupungin hyvinvointitoimialaa, on irtisanoutunut. Kaupunginlakimiehen tehtäviin kuuluvat:

-       sopimusneuvottelut ja sopimusten laatiminen

-       julkisiin hankintoihin liittyvä juridiikka

-       oikeudellinen neuvonta sosiaali- ja terveydenhuollon asioissa

-       toimielinpäätösten valmistelu ja täytäntöönpano

-       erilaisten selvitysten, esitysten ja lausuntojen laatiminen esim. vahingonkorvausasioissa

-       palvelussuhteisiin liittyvät oikeudelliset asiat

Nyt keskusteluissa kaupunginlakimiehen kanssa on tullut esille, että tehtävien hoitamiseen kaupunginlakimiehen näkemyksen mukaan soveltunut tehtävän hoitaminen virkasuhteessa työsuhdetta paremmin:

-       Tehtäviin kuuluu esimerkiksi vahingonkorvausasioiden valmistelu, joissa kaupunginlakimies tekee esityksen ja virkasuhteinen henkilö päätöksen. Kaupunginlakimiehen kannanotoilla on keskeinen merkitys päätökseen.

-       Kaupunginlakimiehen tehtäviin kuuluu valmistella lautakunnalle päätösehdotuksia oikaisuvaatimusasioissa. Kaupunginlakimiehen kannanotoilla on keskeinen merkitys päätökseen.

Toimen tehtäväkohtainen palkka on ollut 4.493,13 €/kk. Kelpoisuusvaatimus on oikeustieteellinen ylempi korkeakoulututkinto ja riittävä tehtävään soveltuva työkokemus. Näihin ei tulisi muutosta. Järjestely edellyttää kunnallisesta viranhaltijasta säädetyn lain ja hallintosäännön mukaan viran laittamista julkisesti haettavaksi. Työsopimussuhteisen toimen lakkauttaminen tulee päätettäväksi erikseen sen jälkeen, kun virka on lainvoimaisesti täytetty.

Asiaan sovellettava lainsäädäntö 

Kuntalain 44 §:n mukaan (11.4.2003/305) Kunnan palveluksessa oleva henkilöstö on virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa kuntaan. Tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Tällaista tehtävää varten perustetaan virka.

Kuntalain 45 §:n mukaan (11.4.2003/305) viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää valtuusto tai johtosäännössä määrätty kunnan muu toimielin. Hallintosäännön 40 §:n mukaan toimivalta ko. viran perustamiseen on kaupunginhallituksella.

Kuntalain säännösten tarkoituksena on virkasuhteen käytön rajaaminen niihin tehtäviin, joissa käytetään julkista valtaa. Virat perustetaan sellaisia tehtäviä varten, joissa käytetään julkista valtaa. Vaikka henkilön tehtäviin sisältyisi julkisen vallan käyttöä vain vähäisessä määrin, henkilön tulee olla kuntaan virkasuhteessa. Ratkaisevaa virkasuhteen käyttämiselle on tehtävien sisältö.

Julkista valtaa käytetään

-       tehtävissä, joissa tehtävän suorittaja voi lakiin perustuvan toimivaltansa perusteella yksipuolisesti päättää toisen edusta, oikeudesta tai velvollisuudesta

-       tehtävissä, joissa tehtävän suorittaja voi lakiin perustuvan toimivaltansa nojalla yksipuolisesti antaa toista velvoittavan määräyksen tai muulla tavalla tosiasiallisesti puuttua toisen etuun tai oikeuteen tehtävässä, johon kuuluu esittelyä kunnallisessa päätöksentekoprosessissa.

-       tehtävässä, jossa käytetään kunnan delegoitua päätösvaltaa

-       valmistelutoimenpiteissä, joilla on merkittävä vaikutus julkisen vallan käyttöä koskevaan päätöksentekoon (vastuullinen valmistelu)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana konsernihallinnon lakiasiat, perustetaan 1.3.2014 lukien kaupunginlakimiehen virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 4.493,13 €/kk(KVTES / hinnoittelematon) ja kelpoisuusvaatimus oikeustieteellinen ylempi korkeakoulututkinto ja riittävä tehtävään soveltuva työkokemus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tpvTalouspalvelukeskus, palkanlaskenta tiimi 3